Panettone – królowa świątecznego stołu 0
Panettone – królowa świątecznego stołu

Rozkosznie puchata, bogata w bakalie, pyszni się na włoskich stołach w czasie Bożego Narodzenia i Nowego Roku. Drożdżowa babka Panettone to wyjątkowe ciasto – do jej wypieku potrzeba dużo czasu i czułości.

Drożdżowa babka Panettone pochodzi z okolic Mediolanu. Panettone można przetłumaczyć jako „duży chleb”, choć niewiele ma wspólnego z codziennym pieczywem. Właściwie trudno ją porównać nawet do naszej polskiej, wielkanocnej baby drożdżowej.

 

LEGENDA O PANETTONE

Według jednej z opowieści, babka Panettone zrodziła się z miłości, kiedy pewien młodzieniec zatrudnił się w piekarni ojca ukochanej. Aspirujący piekarz do ciasta chlebowego dodał jajka, masło, cukier, skórkę cytrynową i tak powstał wypiek, który pokochali mieszkańcy Mediolanu. Inna legenda głosi, że Panettone wymyślił ubogi piekarz, aby uzbierać na posag dla córki zakochanej w szlachcicu. Jest też historia, o pomocniku kucharza na dworze Lodovico Sforza o imieniu Toni. Dworski szef kuchni przypalił ciasto przygotowane na książęcy bankiet z okazji Bożego Narodzenia, a Toni wpadł na pomysł, aby wykorzystać zaczyn oraz składniki, które zostały w kuchni po świątecznych przygotowaniach.

 

 

Jak było naprawdę? Początków Panettone możemy doszukiwać się w tradycjach surowego postu przed Bożym Narodzeniem oraz czasach, gdy mąka pszenna była dobrem luksusowym. Do wyrobu świątecznych wypieków przykładano więc dużą wagę – do XIV wieku mediolańscy piekarze mogli piec wypieki z pszennej mąki na Boże Narodzenie. Kiedyś Panettone była niska i płaska, ale w latach 20. XX wieku Angelo Motta do tradycyjnego przepisu dodał więcej nabiału i tłuszczu. Ciasto zrobiło się ciężkie i do wypieku niezbędna była specjalna forma. Stąd pochodzi charakterystyczny kształt kopuły Panettone.

 

 

PRZEPIS NA PANETTONE

Przygotowanie babki drożdżowej Panettone wymaga czasu i umiejętności, dlatego trudno uwierzyć, że jej receptura powstała przez przypadek. Przede wszystkim potrzebna jest mąka o jak największej zawartości glutenu – bardzo dobrze sprawdza się tutaj mąka pszenna typu 00. To właśnie gluten nadaje Panettone wyjątkowo apetyczną strukturę.

 

Oryginalna włoska babka drożdżowa Panettone - wyjątkowe ciasto na Boże Narodzenie!

 

Wszystko zaczyna się jednak od zaczynu, który musi odpoczywać kilkanaście godzin. Dopiero potem do zaczynu dodaje się mąkę, jajka, cukier, masło i mleko. Ciasto trzeba wyrabiać kilkanaście minut, aż stanie się gładkie, po czym odstawić na kolejne kilka godzin. Po tym czasie do ciasta dodajemy bakalie, znowu cierpliwie wyrabiamy, a następnie umieszczamy w specjalnej formie i... czekamy, aż wyrośnie. Babka drożdżowa Panettone spędza w piekarniku mniej niż godzinę, ale upieczone ciasto trzeba odłożyć na kolejne kilkanaście godzin, i to do góry nogami, aby nie opadło pod własnym ciężarem.

 

 

Podsumowując, przygotowanie Panettone to naprawdę dużo pracy i jeszcze więcej czekania. Z tego powodu włoskie gospodynie rzadko porywają się na zrobienie odświętnej, domowej babki drożdżowej i wolą kupić gotowe ciasto. Tym bardziej, że Panettone można kupić w różnych rozmiarach i smakach.

 

SEKRET DELIKATNOŚCI PANETTONE

Długi proces wyrabiania, wyrastania i suszenia to sekret wyjątkowego smaku babki drożdżowej Panettone. Podczas tych długich godzin Panettone nabiera lekkości i delikatności, staje się tak puszysta i smaczna. Klasyczna Panettone jest bogata w bakalie – rodzynki, orzechy i kandyzowane owoce. Powstają też wariacje na temat Panettone – babki nadziewane są kremem o smaku tiramisu, czekolady, orzechowym, cytrynowym, jej wnętrze może skrywać kawałki czekolady lub migdały.

 

 

Panettone można posypać cukrem pudrem lub orzechami, polać lukrem lub czekoladą albo przygotować orzechową glazurę. Wyjątkowym dodatkiem do mediolańskiej babki jest krem na bazie serka mascarpone, który nakłada się na pokrojone kawałki ciasta albo używa do przełożenia Panettone, jak tort.

Tradycyjnie Panettone podaje się jednak bez tych dodatków. Znakomicie smakuje w towarzystwie kawy, herbaty i wina. Kawałki ciasta, które pozostaną po Świętach, podaje się z ciepłymi napojami albo wypieka się z nich babeczki na ciepło.

 

 

GWIAZDA PANDORO

Babka Panettone ma konkurencję w postaci babki Pandoro. Ten wypiek jest symbolem Wenecji, a jego nazwa to połączenie słów „chleb” i „złoto”. Babka Pandoro ma złocisty kolor, co jest zasługą dużej ilości jaj. Pandoro ma kształt wysokiego stożka o przekroju ośmiokątnej gwiazdy, a podaje się ją obficie oprószone cukrem pudrem, dzięki czemu babka przypomina zaśnieżone szczyty włoskich Alp.

Historia Pandoro sięga podobno czasów średniowiecznych i zaczyna się od raczej skromnego, ale wyjątkowo delikatnego ciasta, popularnego w Weronie. Według innej wersji inspiracją były rogaliki, które trafiły do Wenecji w Wiednia. Wszystkie te pomysły zebrał cukiernik Domenico Melegatti, który w październiku 1884 roku opatentował recepturę na babkę Pandoro. Jej kształt wymyślił malarz Angelo Dall’Oca Bianca – niezła sztuka!

Babka drożdżowa Pandoro powstaje na bazie naturalnego zakwasu. Jest delikatna i puszysta, bez bakalii, oraz pięknie pachnie masłem i wanilią. Jest lubiana we Włoszech, ponieważ jej zapach, smak, kolor i wygląd mocno kojarzą się ze Świętami Bożego Narodzenia.

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas w roku, którego odświętny charakter podkreśla dobre jedzenie. Włoskie, drożdżowe babki Panettone oraz Pandoro to niezwykłe wypieki, które dowodzą, że to, co dobre, wymaga czasu. Niech Święta będą jeszcze bardziej magiczne i smaczne!

 

 

Źródła:

  • Karo in the kitchen, Włoska babka bożonarodzeniowa – Panettone, 2015,
  • Piotr Geise, Świąteczna opowieść o Panettone z Mediolanu, 2016,
  • Beata Zatońska, Świąteczna włoska wojna na baby. Która zwycięży?, 2016,
  • Mediolan.pl, Historia panettone, 2014,
  • Roalma.pl, Panettone i Pandoro – włoskie świąteczne ciasta, 2018,
  • Putka.pl, Panettone – włoska babka, którą mało kto potrafi zrobić samodzielnie. Gdzie ją kupić i z czym podawać?

 

 

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Wersja komputerowa
Sklep internetowy Shoper Premium