Rajski kokos 0
Rajski kokos

Drewo, które daje wszystko, co potrzebne do życia” - tak mówi się o palmie kokosowej. Owocem palmy jest kokos, orzech o wyjątkowym smaku, zapachu oraz właściwościach.

Liście, kora, drewno, skorupa orzecha, a nawet ogonki liściowe – mieszkańcy rejonów, w których rośnie palma kokosowa, znają wiele sposobów na wykorzystanie wszystkich części tego drzewa. Można powiedzieć, że jest to bardzo „ekonomiczna” roślina. Palmy lubią ciepło, słońce i wilgoć, dlatego najlepiej czują się w tropikalnym klimacie.

Nas najbardziej interesuje owoc palmy, czyli kokos. Charakterystyczna, włochata skorupka, ukrywa biały miąższ i wodę kokosową. Wszyscy znamy wiórki kokosowe, ale bardzo popularne są też mleczko, olej czy woda kokosowa. Pachnące tropikalną plażą kokosy nie tylko są pysze – mają cały szereg cennych dla zdrowia właściwości.

 

KOKOS – JAKIE MA WŁAŚCIWOŚCI?

Twarda skorupka kokosowego orzecha to prawdziwe bogactwo bezcennych składników. Wśród nich warto wymienić witaminy z grupy B, potas, magnez, cynk oraz kwas foliowy. Kokos jest szczególnie bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe. Są to kwasy MCT, które odkładają się w tkankach i nie podnoszą poziomu złego cholesterolu, a organizm może wykorzystać je jako łatwo dostępne źródło energii.

 

WITAMY W KOKOSOWYM RAJU!

 

Kokos ma bardzo dużo błonnika – 100 gramów suszonego miąższu zawiera aż 23 gramy błonnika. Dużo mówi się o pozytywnym wpływie kokosa na odchudzanie. I to pomimo dużej zawartości tłuszczów – ponad 30%. Uważa się, że kokos wykazuje działanie antybakteryjne, wspiera funkcje narządów wewnętrznych, jest dobry dla skóry i poprawia wydajność fizyczną.

 

 

Wiorki kokosowe, woda kokosowa, mleczko kokosowe, mąka kokosowa, olej kokosowy, cukier kokosowy – jakie właściwości mają te produkty i jak je wykorzystać? Poznajmy różne twarze kokosa!

 

WIÓRKI KOKOSOWE

Suszony miąższ kokosa, czyli wiórki kokosowe, to chyba najbardziej popularny kokosowy produkt. Dodajemy je przede wszystkim do ciast, ciasteczek, kremów, musli i innych deserów. Wiórki kokosowe (lub kokosowe płatki) nadają słodkim potrawom egzotyczny smak i przyjemną chrupkość. Wiórki sprawdzą się również w wytrawnych przepisach, na przykład jako panierka do ryb lub drobiu. Wiórki kokosowe są składnikiem wielu przepisów kuchni orientalnej. Porcja wiórków kokosowych w deserze nie dostarczy nam dużej ilości witamin i składników mineralnych, ale dodatkowa dawka błonnika na pewno nie zaszkodzi!

 

 

MLECZKO KOKOSOWE

Mleko kokosowe powstaje z miąższu orzecha kokosowego. Główne składniki sklepowych mleczek to ekstrakt z kokosa i woda, do niektórych produktów dodaje się substancje, które mają poprawić ich konsystencję. Im mniej, tym lepiej! Podczas zakupów sprawdzajmy skład i do koszyka wrzućmy mleczko kokosowe z najkrótszą liczbą składników.

 

MLECZKO KOKOSOWE - PYSZNY SMAK I DOBRY SKŁAD ZNAJDZIESZ TUTAJ.

 

Mleczko kokosowe jest ważnym elementem wielu dań kuchni tajskiej oraz indyjskiej. To również oryginalna alternatywa krowiego mleka dla osób, które nie tolerują laktozy, oraz na diecie roślinnej. Kokosowy, delikatny smak pasuje do deserów, koktajli, owsianek oraz innych słodkości.

 

WODA KOKOSOWA

Woda kokosowa ma wyjątkowe właściwości – nie mylić z mleczkiem kokosowym! Woda kokosowa to przejrzysty płyn, który wypełnia wnętrze kokosa. Zawiera duże ilości magnezu i wapnia, dzięki czemu bardzo dobrze nawadnia. Woda kokosowa to naturalny izotonik, która pomoże uzupełnić elektrolity w upalny dzień lub po intensywnym wysiłku. To jeszcze nie wszystko! Woda kokosowa jest naturalnym kosmetykiem – jest polecana jako tonik do cery problematycznej oraz odżywka, która zregeneruje i doda blasku zniszczonym włosom.

 

 

MĄKA KOKOSOWA

Mąka kokosowa to potoczna nazwa tłoczonego i mielonego na zimno miąższu kokosowego – nie powstaje ze zbóż, więc technicznie nie zalicza się do mąk. Tyle teoria, najważniejsze, że mąka kokosowa sprawdza się w praktyce.

Mąka z kokosa zawiera dużo błonnika i zdrowych tłuszczów MCT, ma niski indeks glikemiczny oraz mniejszą dawka\ą tłuszczów i kalorii, w porównaniu do wiórków kokosowych. Poza tym mąka kokosowa jest naturalnie bezglutenowa, pięknie pachnie i można stosować ją na surowo.

 

MĄKA KOKOSOWA W ROLI GŁÓWNEJ - SPRAWDŹ NA CHILI24!

 

Jak używać mąki kokosowej? To bardzo specyficzny produkt i trzeba pamiętać, że nie można używać jej jako zamiennik tradycyjnej mąki w naleśnikach, chlebie, bułkach, ciastach i innych wypiekach. W tych przepisach mąka kokosowa może być dodatkiem, ale nie głównym składnikiem. Mąka z kokosa jest polecana do przepisów, które zawierają stosunkowo mało mąki – pankejki, omlety, kruszonka i spody do ciast, ciasteczka, panierka lub domowe batoniki.

 

 

Mąka kokosowa jest świetna w roli dodatku do deserów, które nie wymagają pieczenia, koktajli, jogurtów i owsianek. Więcej o wykorzystaniu mąki kokosowej i innych mąkach bezglutenowych przeczytasz na naszym blogu - warto sprawdzić!

 

CUKIER KOKOSOWY

Egzotyczny zamiennik białego cukru – cukier kokosowy, powstaje z nektaru pączków kwiatów palmy. Ma ciemny kolor i karmelowy smak. Karmelowa nuta sprawi, że desery i kawa będą jeszcze smaczniejsze. Cukier kokosowy ma tyle samo kalorii, co cukier biały, niższy indeks glikemiczny i śladową ilość witamin z grupy B, składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy.

 

 

Cukier kokosowy nie jest dużo zdrowszy od białego cukru, ale na pewno jest ciekawym dodatkiem do diety osób, które lubią sobie posłodzić. Do słodzenia dobry jest też syrop kokosowy - gęsty syrop to pyszna polewa do deserów i słodkich dań.

 

W KUCHNI I W ŁAZIENCE - UNIWERSALNY OLEJ KOKOSOWY

 

OLEJ KOKOSOWY W KUCHNI

Masło kokosowe jest tłoczone z twardego miąższu kokosa. W temperaturach poniżej około 23 stopni olej kokosowy ma postać białej pasty, w cieplejszych warunkach przybiera postać przejrzystego płynu. Olej z kokosa to tłuszcz lekkostrawny, który dostarcza szybkiej energii i wykazuje wiele korzystnych dla zdrowia właściwości.

 

 

Olej kokosowy może być rafinowany lub nierafinowany. Czym się różnią? Olej kokosowy rafinowany nie ma charakterystycznego zapachu i smaku kokosa, sprawdzi się podczas pieczenia, grillowania i gotowania potraw. Ma neutralny smak, więc można używać go również do mięsa i warzyw. Olej kokosowy nierafinowany zachowuje pozytywne wartości tłuszczów, które znajdują się w kokosie. Ma egzotyczny smak i zapach, dlatego pasuje do potraw kuchni orientalnej oraz słodkich przepisów.

 

OLEJ KOKOSOWY DLA URODY

Olej kokosowy to doskonały naturalny kosmetyk! Nawilża, odżywia i regeneruję suchą skórę, a jako odżywka przywraca blask zniszczonym włosom. Olej kokosowy jest dobry dla dziąseł, dlatego warto używać go jako naturalny płyn do płukania jamy istnej. Olej kokosowy zastąpi też odżywkę do słabych paznokci, piankę do golenia oraz preparat do demakijażu, jest dobrą bazą do peelingu i kosmetykiem przydatnym w pielęgnacji niemowląt.

 

ZBIJAJ KOKOSY! KOKOSOWE SŁODYCZE I PRZEKĄSKI

 

Produkty kokosowe są coraz bardziej popularne i łatwo dostępne - warto ich używać, dla zdrowia i smaku. Klimat rajskiej plaży jest na wyciągniecie ręki!

 

 

Źródła:

  • Monika Majewska, Kokos (orzech kokosowy) – właściwości i wartości odżywcze, 2014.
  • Szymon Kubicki, Olej kokosowy – cud natury, 2015.
  • Edyta Kusińska, Mleko kokosowe: Jakie wybrać? Które najlepsze?, 2016.
  • Szymon Kubicki, Mąka kokosowa – do czego używać, 2017.
  • Anna Kuczkin, Woda kokosowa - czym jest, właściwości zdrowotne, naturalny izotonik, 2019.
  • Roland Piotrowski, Cukier kokosowy – wartości odżywcze, indeks glikemiczny i kaloryczność, 2019.
  • Martyna Jaros, Kokos – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie, 2020.
  • Sokizdżungli.pl, Kokos.
  • Dziecisawazne.pl, Kosmetyk doskonały! 10 zastosowań oleju kokosowego w kosmetyce i pielęgnacji.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Wersja komputerowa
Sklep internetowy Shoper Premium