Domowa piekarnia – najlepsza mąka do pieczenia 0
Domowa piekarnia – najlepsza mąka do pieczenia

Ciepłe, z chrupiącą skórką i delikatnym środkiem... Świeże pieczywo nie ma sobie równych! Z twarożkiem, dżemem, żółtym serem, szynką, warzywami, a nawet tylko z masłem – chleb i bułki prosto z pieca są najlepsze.

Leniwy, weekendowy ranek, gorąca kawa, pyszne śniadanie, w piżamie, bez wychodzenia z domu. Wymarzony poranek! Nie musisz nawet iść do piekarni po pieczywo. Świeży chleb i ciepłe bułeczki na rodzinne śniadanie upieczesz w domu. Zamień kuchnię w najlepszą piekarnię! Domowe bochenki, bułki, drożdżówki i chałki nie są trudne do zrobienia – potrzebujesz kilku składników, trochę czasu i dużo serca.

 

DOMOWY CHLEB – JAKA MĄKA NAJLEPSZA?

Nie ma chleba bez mąki! Mąka wpływa na smak i wartości odżywcze pieczywa. Odpowiednia mąka to sekret udanych wypieków. Jest tyle typów i rodzajów – którą wybrać?

 

 

O przeznaczeniu mąki mówi liczba, którą znajdziemy na opakowaniu, czyli tak zwany typ. Im wyższa jest ta wartość, tym więcej składników mineralnych zawiera mąka. Do wypieku pieczywa najlepsze są mąki o wyższym typie. Mąka pszenna typ 650, czyli mąka bułkowa, będzie dobra do wypieku chleba i bułek. Najbardziej popularna i uniwersalna jest mąka chlebowa, czyli typy 750-850, która sprawdzi się w przepisach na chleb i ciasta. Mąka pszenna typu graham (1850) nadaje się do wypieku bułek oraz chleba mieszanego i pełnoziarnistego. Pieczywo pełnoziarniste i mieszane zrobimy także z mąki pszennej typu 2000 – to mąka razowa lub pełnoziarnista, o ciemnym kolorze i największej zawartości błonnika oraz innych składników mineralnych, w porównaniu do innych mąk. Mąka pszenna ma gluten, dzięki któremu ciasto ładnie rośnie.

 

Mąki tradycyjne i mąki bez glutenu -mąka do pieczenia chleba, bułek i nie tylko!

 

Do wypieku domowego chleba szczególnie wartościowa będzie mąka orkiszowa. Orkisz to jedna z odmian pszenicy, bogatszy w białko i składniki mineralne. Mąki orkiszowe typu 550 i 650 to jasne mąki, które mogą być składnikiem mieszanek chlebowych. Typ 1100 to orkiszowa mąka chlebowa, doskonała do wypieku chleba typu graham. Pełnoziarniste mąki orkiszowe, czyli typy 2000 i 3000, są doskonałą bazą do przygotowania pełnoziarnistych i mieszanych wypieków.

 

 

Ciemna mąka żytnia zawiera mniej glutenu, ma za to więcej błonnika i witamin z grupy B. Mąki żytnie typów od 500 do 960 sprawdzają się w recepturach na "tradycyjne" pieczywo. Mąki żytnie wyższego typu, czyli 1400 i 2000, mają ciemny kolor. Można stosować je przy wypieku chleba mieszanego i pełnoziarnistego. Więcej o typach mąki przeczytasz na naszym blogu tutaj.

 

CIEPŁE BUŁECZKI Z PIEKARNIKA, CZYLI MĄKA NA BUŁKI

Najładniej wyrośnięte bułeczki zrobimy z mąki pszennej – gluten nada im ładny kształt i elastyczność. Typ 650, czyli pszenna mąka bułkowa, będzie w tym przypadku najlepsza, choć warto sięgnąć także po niższe typy mąki żytniej – 580 i 650. Czy mąka orkiszowa sprawdzi się przy wypieku bułek? Jak najbardziej, dobrym pomysłem jest jednak dodawanie do ciasta na bułki mąki pszennej, żeby wypieki były lżejsze i bardziej puszyste.

 

Mąka pszenna, orkiszowa i żytnia - mąka do wypieku domowego chleba.

 

MĄKA BEZ GLUTENU DO PIECZENIA

Mąka pszenna, orkiszowa i żytnia zawierają gluten, dzięki którym wypieki są pulchne i apetyczne. Co z osobami, które unikają glutenu lub go nie tolerują? Jakie mąki bezglutenowe wybrać do pieczenia domowego pieczywa?

 

 

Dobrą propozycją jest mąka gryczana – ta mąka bez glutenu to podstawa przy wypieku bezglutenowego pieczywa w domu. Inne mąki bezglutenowe są dobrym uzupełnieniem mieszanek chlebowych. Mąka ryżowa, kukurydziana, jaglana, z ciecierzycy lub sojowa – dodaj je do mieszanki na chleb lub bułki, aby pieczywo zyskało ciekawy smak i wartości odżywcze. Mąki bezglutenowe można łączyć również z tradycyjnymi mąkami.

 

 

Pieczywo bez glutenu to wyższa szkoła jazdy, dlatego trzeba sobie trochę ułatwić życie. Dla lepszej struktury do ciasta dodaj składnik żelujący, taki jak na przykład siemię lniane, guma guar, nasiona chia lub jajko, a mleko zastąp maślanką, żeby ciasto było gęstsze. Bezglutenowy chleb oraz bułki piecz w mniejszych formach i wydłuż czas pieczenia. Domowe pieczywo pozostanie dłużej świeże, jeśli dodasz do niego mąkę ziemniaczaną.

 

Wypieki bezglutenowe - mieszanki chlebowe i mąki bez glutenu.

 

Mąka bezglutenowa – więcej na jej temat przeczytasz na naszym blogu tutaj. 

 

JAK SŁODKO! CHAŁKA I DOMOWE DROŻDŻÓWKI

Cieplutka chałka z masłem i dżemem, świeżutkie drożdżówki z serem, makiem lub owocami – pyszne, słodkie pieczywo, obsypane chrupiącą kruszonką zrobisz w domu. Do drożdżowych wypieków najlepiej sprawdzi się mąka wrocławska (typ 500) lub luksusowa (typ 550).

 

 

Na słodkiej drożdżówce, maślanych bułeczkach i chałce nie może zabraknąć kruszonki! Pół szklanki masła, pół szklanki cukru i niecała szklanka mąki – zagnieć składniki w naczyniu i gotowe. Tradycyjna kruszonka powstaje z mąki pszennej, ale ciekawy efekt uzyskasz, jeśli użyjesz mąki kokosowej, owsianej lub innej o ciekawym smaku. Smak kruszonki wzbogacą dodatki – aromat, cukier waniliowy, skórka cytrusowa lub wiórki kokosowe.

 

Pieczenie domowego chleba, bułek i drożdżówek nie jest trudne, wymaga tylko trochę wprawy i dobrych składników. Wypieki z domowej piekarni mają wyjątkowy charakter. Dodaj do nich ulubione składniki. Mak, sezam, nasiona chia, czarnuszka, żurawina, jagody goji, orzechy, siemię lniane, słonecznik, pestki dyni, płatki owsiane, inne nasiona i pestki – tak jak lubisz. Pamiętaj, domowe pieczywo uzależnia! ;)

 

 

Źródła:

  • Monika Majewska, Sezam i olej sezamowy - właściwości odżywcze i zastosowanie, 2016.
  • Klaudia Niemira, Sezam – wartości odżywcze, właściwości lecznicze, ciekawostki, 2016.
  • Monika "Little Hungry Lady", Skąd brać wapń będąc na diecie wegańskiej, 2017.
  • Paula Jakubasik, Rafał Szewczyk, Sezam - wartości odżywcze, właściwości lecznicze, zastosowanie, kalorie, 2020.
  • Maria Brzegowy, Sezam (czarny i biały) – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne.
  • Polenastole.pl, Sezam – jak jeść? Lepiej wybrać sezam czarny czy biały?.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Wersja komputerowa
Sklep internetowy Shoper Premium