Chili24.pl
Kasza na co dzień
Kasza na co dzień

Kasze są smaczne i zdrowe! Wprowadzają do diety mnóstwo składników odżywczych oraz różnorodność – koniec z nudą w kuchni! Kasze są bardzo uniwersalne i warto, aby na naszym stole królowały na co dzień i od święta.

Kasze gryczana, jęczmienna i jaglana to najpopularniejsze rodzaje kaszy – więcej o ich właściwościach i zastosowaniu przeczytasz na blogu. Dzisiaj na warsztat bierzemy inne kasze, które także są godne uwagi.

 

KASZA MANNA– SMAK DZIECIŃSTWA

Kasza manna to ziarna pszenicy zmielone na bardzo drobną mąkę. Jest delikatna w smaku i lekkostrawna. Najbardziej popularna jest kasza manna ze zwykłej pszenicy, ale dostępne są też inne wersje, na przykład kasza manna razowa lub orkiszowa.

Lekka kasza manna to dobry wybór dla osób z dolegliwościami układu pokarmowego, ponieważ jest bardzo drobna i zawiera niewielkie ilości błonnika. Polecana jest także dzieciom – można podawać ją już półrocznym maluszkom.

 

 

Kasza manna jest szybka i prosta w przygotowaniu. Idealnie sprawdza się jako pożywne śniadanie na słodko. Może być składnikiem deserów – na jej bazie przygotujemy na przykład budyń, placuszki, ciasteczka, a także kremy do wypieków. W wersji wytrawnej kasza manna sprawdzi się jako dodatek do kotletów, zup, sałatek i faszerowanych warzyw, a także jako zagęstnik do potraw.

 

Kasza manna - coś dobrego nie tylko dla dzieci.

 

Trzeba pamiętać, że kasza manna powstaje z pszenicy, a więc zawiera gluten. Jest przy tym dosyć kaloryczna, dlatego powinny na nią uważać osoby na diecie odchudzającej.

 

KASZA KUKURYDZIANA – DOOKOŁA ŚWIATA

Złocista, drobna kasza kukurydziana jest znana na całym świecie. Bardzo cenią ją na przykład mieszkańcy Włoch, Rumunii oraz krajów latynoamerykańskich. Kasza kukurydziana powstaje z ziaren kukurydzy.

 

Kasza kukurydziana, czyli smacznie i bez glutenu.

 

Kasza kukurydziana jest lekkostrawna i nie obciąża układu pokarmowego, dlatego do swojej diety mogą ją włączyć osoby z delikatnym żołądkiem oraz schorzeniami pokarmowymi. Kaszka kukurydziana może pojawić się w diecie małych dzieci już od 5 miesiąca życia. Warto wspomnieć, że kasza kukurydziana to produkt naturalnie bezglutenowy, dlatego mogą ja jeść osoby na diecie bezglutenowej. Cennym składnikiem kaszy kukurydzianej jest luteina, która pomaga zadbać o wzrok. Kasza kukurydziana nie jest polecana na diecie odchudzającej.

 

 

Kasza kukurydziana ma w kuchni szerokie zastosowanie. W krajach latynoamerykańskich na jej bazie robi się placki tortilli. Można używać ją jako zamiennik glutenowej mąki w przepisach na pieczywo oraz wypieki, a także zagęstnik do sosów i zup. Kasza kukurydziana to kolejna propozycja na śniadanie albo pożywny deser, wykorzystamy ją także jako farsz do warzyw.

 

KASZA KUSKUS – NA SZYBKO

Kasza kuskus jest trochę podobna do kaszy manny, jednak jest od niej grubsza. Powstaje z gotowanych na parze i polerowanych ziaren twardej pszenicy durum.

Kasza kuskus polecana jest jako składnik diety osób ze schorzeniami żołądka i wątroby, ponieważ jest lekkostrawna. Kasza kuskus zawiera bogactwo węglowodanów i białka, a przy tym ma niewiele błonnika, dlatego jest świetna dla sportowców, jako źródło szybkiej energii.

 

Szybko i pożywnie - kasza kuskus na błyskawiczny posiłek.

 

Kuskus przygotujemy błyskawicznie – wystarczy zalać ją wrzątkiem. Warto mieć ją pod ręką na wypadek braku czasu. Kasza kuskus dobrze komponuje się ze słodkimi dodatkami, na przykład owocami i jogurtem, można podać ją także w wersji wytrawnej, z warzywami i mięsem. Z dodatkiem kaszy kuskus przygotujemy także pożywną sałatkę.

 

 

Kasza kuskus powstaje z ziaren pszenicy, dlatego nie mogą jeść jej osoby chore na celiakię. Do dziecięcego jadłospisu można wprowadzić ją po 9 miesiącu życia.

 

KASZA BULGUR – SKARB Z DALEKA

Kasza nie jest w naszych stronach tak dobrze znana, ale już od wieków jest ważnym składnikiem diety mieszkańców Bliskiego Wschodu. Ten ciekawy produkt to skarbnica składników odżywczych, dlatego warto wpisać kaszę bulgur do jadłospisu. Kasza bulgur powstaje z ziaren pszenicy durum, która jest uznawana za wyjątkowo wartościową odmianę pszenicy.

 

Kasz bulgur - orientalny skarb na talerzu.

 

Kasza bulgur zawiera więcej błonnika niż inne kasze na bazie pszenicy. To bogate źródło składników mineralnych – zawiera między innymi magnez, żelazo, potas i fosfor. W kaszy bulgur znajdziemy także kwas foliowy oraz witaminy z grupy B. Jest dobra dla serca, pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. Kasza bulgur wspiera układ nerwowy – jej właściwości powinny docenić osoby zapracowane i zestresowane. Kaszę bulgur docenią osoby na diecie odchudzającej. W porównaniu do innych kasz jest mało kaloryczna, zawiera niewiele tłuszczów, a zawartość błonnika pomaga zwiększyć uczucie sytości.

 

 

Kasza bulgur idealnie sprawdza się w przepisach kuchni orientalnej. Drobna odmiana jest dobra do faszerowania warzyw oraz jako składnik zup i sałatek, a także baza wegetariańskich kotlecików. Grubsza kasza bulgur to baza do bliskowschodniego dania o nazwie pilaw. Kasza bulgur na słodko to alternatywa dla owsianki, można wykorzystać ją także w wypiekach.

Gruboziarnista kasza bulgur nie jest dla osób, które mają problemy z układem pokarmowym oraz chorych na celiakię.

 

Kasze na każda okazję - sprawdź na Chili24!

 

Kasze pod względem odżywczym są bardzo cenne. Ich zaletą jest za to niska cena, za którą dostajemy produkt zdrowy, smaczny i uniwersalny. To prawdziwa okazja!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Wersja komputerowa
Sklep internetowy Shoper Premium