Co ma piernik, czyli sekrety korzennego ciasta 0
Co ma piernik, czyli sekrety korzennego ciasta

Pachnące korzennymi przyprawami wypieki to symbol Bożego Narodzenia. Piernik jest jednak tak dobry, że chętnie jemy go przez cały rok! To ciasto z historią dłuższą niż nasze staropolskie tradycje. Co wspólnego z pieprzem mają pierniki, co symbolizują i dlaczego kiedyś sprzedawano je w aptekach?

Pierniki uznawane są za staropolski przysmak, ale korzenne wypieki nie są tylko polskim wynalazkiem. Aromatyczne ciastka z bakaliami i przyprawami korzennymi wywodzi się z tradycji Hanzy, czyli związku średniowiecznych miast handlowych Europy Północnej – należały do niego także Gdańsk, Szczecin i Toruń. Pierniki były symbolem bogactwa oraz otwartości na świat, ponieważ bakalie i korzenne przyprawy sprowadzano z dalekich krajów, a ich cena była wysoka.

Według legendy pierniki, a dokładniej pierniki toruńskie, powstały przez przypadek – podobno piekarz Maciej pomylił się i dodał do jednego z ciast korzennych przypraw. Pierniki stały się towarem eksportowym – dzięki suchości i dodatkowi przypraw korzennych, pachnące ciastka mogły przetrwać długie podróże. Z tego też powodu pierniki pełniły czasem rolę wojskowych sucharów, ponieważ zachowywały świeżość nawet podczas trwających dłuższy czas wypraw wojennych

 

NA POCZĄTKU BYŁ MIODOWNIK

Polski piernik wywodzi się od tradycyjnego miodownika, czyli ciasta z mąki i miodu, wypiekanego już we wczesnym średniowieczu. Do ciasta na miodownik dodano przyprawy korzenne, które wzbogaciły jego smak i zapach. Przygotowanie świątecznego piernika według staropolskiej receptury zajmowało dużo czasu. Ciasto trzeba było wyrobić w zimie, a potem zamknąć w piwnicy, gdzie dojrzewało przez cały rok! Dopiero przed Bożym Narodzeniem piernik wracał do kuchni – z ciasta wyciskano ciasteczka w różnych kształtach – przykładowo, anioły symbolizowały dobro, serca miłość, a symbolem dostatku były... piernikowe świnki!

 

 

Jak powstała polska nazwa „piernik”? „Leksykon sztuki kulinarnej? Macieja Halbańskiego wyjaśnia, że piernik to „ciasto przyrządzane z mąki pszennej, żytniej lub mieszanej z dodatkiem podgrzanego naturalnego miodu, tłuszczu, jajek, wody, korzeni i środka spulchniającego. (…) Nazwa wywodzi się ze staropolskiego słowa , co oznaczało – pieprzny”. Słowem „pieprzny” określano kiedyś przyprawy korzenne.

 

▶️Pachnący piernik - na Boże Narodzenie i nie tylko!

 

Piernik to nie tylko ciastka, ale również ciasto. W Polsce piecze się piernik w formie większego bloku, z dodatkiem miodu i bakalii, polany lukrem lub czekoladą, albo przełożony dżemem.

 

PIERNIKI NA ZDROWIE

Ciastka na receptę? Pierniki jadło się nie tylko dla smaku, ale i dla zdrowia! Dla poprawy samopoczucia, w co nie trudno uwierzyć, ale także dla lepszego trawienia. Pierniki były też lekiem na przeziębienie. Co ciekawe, miały też przedłużać młodość! To dlatego w XVII wieku pierniki kupowało się w aptece, a najstarszy przepis na korzenne łakocie został znaleziony w poradniku medycznym, a nie książce kucharskiej.

 

 

Pierniki miały jeszcze jedno ciekawe zastosowanie – jako zakąska do wódki! Jak mówi stare powiedzenie: „Kto nie pija gorzałki i od niej umyka, ten słodkiego nie godzien kosztować piernika”.

 

KORZENNY ZAPACH ŚWIĄT

Aromat piernika i przypraw korzennych od razu przywołuje klimat Świąt Bożego Narodzenia. Do Europy trafiły z Wysp Korzennych. Ich wyjątkowy zapach, a także właściwości zdrowotne i konserwujące sprawiły, że przyprawy korzenne w XV i XVI wieku były niezwykle cenne.

 

▶️Przyprawy korzenne - poczuj zapach Świąt!

 

 

Anyż, cynamon, gałka muszkatałowa, goździki, kardamon, kurkuma, szafran i wanilia wzbogacają smak i aromat świątecznych potraw, tych słodkich i wytrawnych. Przyprawy korzenne są niezbędnym składnikiem świątecznych wypieków – piernika, ciasta z bakaliami czy strucli z makiem. Można dodawać je do naleśników, babeczek, gofrów, pankejków, placuszków i innych deserów, aby poczuć bożonarodzeniowy nastrój. Sprawdź, jak pachną Święta!

 

Pachnące Bożym Narodzeniem kompozycje możesz skomponować samodzielnie lub kupić gotową mieszankę. Czas rozpocząć świąteczne przygotowania!

 

▶️Boże Narodzenie coraz bliżej - sprawdź nasze świąteczne inspiracje!

 



Źródła:

  • Sławomir Mucha, Piernikowa chatka znad rzeki Mrogi, 2018.
  • Szymon Gilis, Piernik - historia prawdziwa.
  • Komplet.pl, Zaskakująca historia piernika.
  • Muzeumpiernika.pl, Historia.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Wersja komputerowa
Sklep internetowy Shoper Premium