
W powietrzu unosi się zapach choinki, z kuchni dolatuje aromat świeżo upieczonych pierników, a w domu pachnie cynamonem, cytrusami i goździkami. To znak, że zbliża się Boże Narodzenie!
Dom pachnący Świętami – wśród bożonarodzeniowych wspomnień to właśnie zapachy zostają z nami na lata, przywołują miłe skojarzenia i sprawiają, że myślami wracamy do czasów dzieciństwa. To już ostatni moment, żeby zadbać o świąteczny klimat!
O, CHOINKA!
Choinka to jeden z najważniejszych symboli Świąt – trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie bez pięknie przybranego drzewka. Wiecznie zielone drzewo iglaste w wielu kulturach jest uznawane za symbol życia i trwania – zwyczaj przystrajania domów zielonymi gałązkami sięga jeszcze czasów starożytnych. W roli bożonarodzeniowego symbolu choinka pojawiła się w XVI wieku, zyskała popularność w protestanckich Niemczech. Później zwyczaj ten przejmowały kolejne kraje. Ciekawostka – na początku choinki były… wieszane czubkiem do dołu!
Żywe drzewko ma piękny zapach, ale jest też dość kłopotliwe. Wybór, transport i wniesienie choinki, a następnie sprzątanie opadających igieł jest pracochłonne, dlatego wiele osób decyduje się na sztuczne drzewka, które prezentują się pięknie, ale niestety pozbawione są zapachu lasu. Warto wtedy pomyśleć o olejkach eterycznych, na przykład świerkowym lub pichtowym. Kilka kropel dodanych do nawilżacza, odświeżacza powietrza lub świecy od razu wniesie do domu leśny aromat.
Leśne zapachy w domu - wypróbuj olejki eteryczne na Święta.
Olejek świerkowy orzeźwia i pobudza, pomaga się zrelaksować, a do tego ma działanie przeciwzakaźne, wykrztuśnie i antyseptyczne – bezcenne szczególnie zimową porą. Olejek pichtowy powstaje z pędów jodły i ma właściwości antybakteryjne i antywirusowe.
ŚWIĘTA PACHNĄ PIERNIKIEM
Chyba każdy uwielbia zapach, który unosi się w domu przy pieczeniu pierników. Korzenne ciastka były kiedyś symbolem dobrobytu. Można je było kupić w aptekach, jako lekarstwo na wiele chorób, na przykład niestrawność i przeziębienie. Najstarszy polski przepis na piernik pochodzi z 1725 roku i znajduje się w poradniku medycznym.
Mówi się, że im dłużej pierniki poleżą, tym będą lepsze. Rzeczywiście, są to ciastka wyjątkowo „trwałe”. Pierniki są twarde i suche oraz tradycyjnie zawierają dużo przypraw korzennych – to pozwala przedłużyć ich trwałość.
Do przypraw korzennych należą miedzy innymi cynamon, goździki, anyż, kardamon, wanilia, kurkuma, szafran i gałka muszkatołowa. Do Europy przybyły z indonezyjskich Wysp Korzennych. W XV i XVI wieku przyprawy korzenne były prawdziwym skarbem – ze względu na smak i aromat, a także dzięki właściwościom zdrowotnym i konserwującym. Ważne, aby przyprawy korzenne przechowywać w odpowiedni sposób – światło, wilgoć, powietrze i wysoka temperatura powodują, że tracą swój wyjątkowy aromat i właściwości.
Przyprawy korzenne - niech w domu zapachnie Bożym Narodzeniem!
Anyż ma kształt dekoracyjnych gwiazdek, ale dostępny jest także w postaci zmielonej. Przyprawa ma silny zapach i wykazuje działanie moczopędne i pobudzające trawienie. Anyż gwiazdkowy wspaniale wzbogaca smak i aromat świątecznych potraw, na przykład ciast i kompotu śliwkowego.
Goździki mają lekko słodki zapach i piekący smak. Dobrze wpływają na trawienie. Całe goździki podkreślają walory kompotów, sosów, śledzi i grzybów. Mielone goździki można wygodnie dodawać do pasztetów, farszów i potraw rybnych.
Kardamon ma ostry słodki smak, a jego zapach przypomina połączenie cytryny i imbiru. Kardamon pobudza apetyt i wydzielanie soków żołądkowych. Świetnie sprawdza się w zupach, daniach rybnych, mięsnych i warzywnych, a także na słodko, jako dodatek do likierów, deserów, marcepana i piernika.
Cynamon powstaje z wysuszonej i zmielonej kory pędów cynamonowca cejlońskiego – najbardziej poszukiwany cynamon pochodzi ze Sri Lanki. Cynamon ma ostry, intensywny zapach oraz słodko-gorzkawy smak. Dobrze wpływa na apetyt i trawienie. Cynamon pasuje do wszystkich słodkich potraw – pierniki bez dodatku cynamonu to już nie to samo! Egzotyczną przyprawę można dodać także do gotowanej ryby, warzyw, szynki i marynat.
Boże Narodzenie pachnące cynamonem!
Wanilia to bardzo aromatyczna przyprawa, która wyjątkowego zapachu nabiera dopiero w procesie obróbki. Gorzkawa, słodko korzenna wanilia ma zastosowanie we wszelkich słodkich przepisach – można ja dodać do ciast, ciasteczek, kremów, kompotów lub budyniu.
Przyprawy korzenne często są składnikami przypraw do piernika. Przyprawa korzenna do piernika to prosty sposób, żeby w kuchni zagościły świąteczne zapachy. Przyprawa do piernika może mieć różny skład, ale warto szukać mieszanek, które w składzie nie mają cukru.
W Boże Narodzenie musi być piernik! Poznaj sekret udanych wypieków.
Święta to nie tylko pierniki, ale także ciasta. Korzenny piernik, ciasto z bakaliami lub marcepanowa strucla – w Boże Narodzenia trzeba pozwolić sobie na chwilę oddechu od diety i koniecznie spróbować aromatycznych wypieków.
Oszczędzaj czas, wybierz gotowe ciasta na Święta.
CYTRUSY - OBOWIĄZKOWE W ŚWIĘTA
Pomarańcze i mandarynki były kiedyś synonimem luksusu, a dzisiaj nie wyobrażamy sobie bez nich Świąt. Słodkie i aromatyczne owoce cytrusowe są bogatym źródłem witaminy C, która pełni wiele ważnych funkcji w organizmie, między innymi wspiera odporność. Jedna pomarańcza zapewnia dorosłej osobie dzienną dawkę witaminy C ! Wiele wartości ma także skórka cytrusowa, którą dodajemy do świątecznych wypieków.
Suszone plasterki owoców cytrusowych można wykorzystać jako dekorację choinki. Świeża pomarańcza z wbitymi w skórkę goździkami wprowadzi świąteczny, ciepły klimat. Możemy pomóc sobie także cytrusowymi olejkami eterycznymi – w końcu pięknych aromatów w domu, szczególnie na Boże Narodzenie, nigdy dość!
Pełne słońca cytrusy na Święta.
GROCH Z KAPUSTĄ, KAPUSTA Z GRZYBAMI
Święta to nie tylko słodycze – na świątecznym stole goszczą potrawy postne, ale smaczne i pożywne. Dania, które tradycyjnie przygotowujemy na Boże Narodzenie są proste, a przy tym zdrowe. Niedoceniana przez wiele osób kapusta jest niskokaloryczna i zawiera tyle witaminy C, co cytryna. Jest źródłem wapnia, potasu, żelaza i kwasu foliowego. „Groch z kapustą” – tak mówimy o czymś, co jest chaotyczne i nieuporządkowane. Jednak tradycyjny groch z kapustą to potrawa, w której składniki świetnie do siebie pasują i się uzupełniają.
Szybkie i proste w przygotowaniu - wypróbuj pomysły na lunch w świątecznym klimacie.
Do postnych potraw zaliczymy też grzyby, o których mówi się, że są „leśnym mięsem”. To prawda, grzyby zawierają sporo białka oraz pewne ilości witamin i minerałów. Najbardziej uwielbiane są jednak ze względu na smak i zapach – grzyby to kolejny punkt, którego nie może zabraknąć na świątecznej liście! Więcej o leśnych skarbach przeczytasz na naszym blogu.
Grzyby, czyli leśne skarby na wigilijnym stole.
Świąteczny czas to bogactwo smaków i aromatów – każdy ma swoje ulubione. Z jakimi zapachami kojarzycie Święta Bożego Narodzenia?
Rozgrzej się w Boże Narodzenia! Polecamy pachnące Świętami herbaty. :)