Chrzan - do smaku, na zdrowie 0
Chrzan - do smaku, na zdrowie

Chrzan idealnie pasuje do wielkanocnej, tradycyjnej kuchni! Wyrazista pasta podkreśla smak i nadaje potrawom wyrazistość. Chrzan dobrze komponuje się z takimi świątecznymi klasykami jak kiełbasa i jajka.

Sekret ostrego sosu to jednak coś więcej niż ciekawy, ostry smak – w ludowej mądrości korzeń chrzanu był ceniony także ze względu na swoje właściwości. Przekonaj się, dlaczego warto jeść chrzan – nie tylko na Wielkanoc!

 

Chrzan - przygotuj się na Wielkanoc!

 

Chrzan to element tradycyjnej, polskiej kuchni – w nasze strony trafił około XII wieku. Chrzan pospolity to roślina korzeniowa, jej część podziemna z wyglądu przypomina pietruszkę, a nad ziemią rosną długie, zielone liście. W kuchni używamy przede wszystkim tartego korzenia chrzanu, ale warto wiedzieć, że liście rośliny również mają zastosowanie kulinarne. Młode listki  dodaje się do sałatki, a starszych używa do kiszenia ogórków. Podobno wiejski chleb na zakwasie smakuje najlepiej, kiedy jest upieczony na liściu chrzanu.

 

 

SŁOWIAŃSKI ŻEŃ-SZEŃ

Korzeń chrzanu w tradycyjnej medycynie ludowej był stosowany jako antybiotyk – skuteczny i bez skutków ubocznych! Chrzan zawiera synigrynę, która nadaje roślinie charakterystyczny smak oraz pobudza wytwarzanie substancji o naturalnym działaniu antybiotycznym, która wspiera walkę z bakteriami i grzybami. Wykazuje również działanie wykrztuśne, odkażające i rozgrzewające. Chrzan był używany na przykład do leczenia przeziębienia, infekcji górnych dróg oddechowych, kaszlu i zatkanych zatok.

 

Tarty chrzan - tradycyjnie na Święta Wielkanocne!

 

Chrzan to również bogate źródło witamin i składników mineralnych, takich jak witaminy A, C, witaminy z grupy B oraz wapń, potas, magnez, fosfor, jog i magnez. Chrzan to lepsze źródło witaminy C niż cytrusy, a przy tym wzmacnia organizm.

 

 

Medycyna ludowa stosowała chrzan jako naturalny środek przeciwbólowy, dobry do łagodzenia różnego rodzaju bólów. Na bóle reumatyczne zalecano okłady z liści lub startego korzenia chrzanu. Chrzan ma działanie drażniące i daje efekt cieplny, dzięki czemu zmniejsza dolegliwości bólowe.

 

Ostry albo bardziej delikatny? Znajdź smak chrzanu dla siebie.

 

Chrzan pomaga na trawienie – może to dlatego był tak popularny w tradycyjnej, polskiej kuchni, która często bywa ciężkostrawna i tłusta. Chrzan pobudza produkcję soków żołądkowych, dobrze działa na przemianę materii oraz procesy przyswajania pokarmów. Wspiera między innymi trawienie białek zwierzęcych.

 

 

Kto powinien uważać na chrzan? Nie jest zalecane osobom chorym na wrzody żołądka, niewydolność nerek, choroby wątroby lub zgagę. Trzeba też pamiętać, że zbyt duża ilość chrzanu może podrażnić nerki, jelita oraz błony śluzowe żołądka. Zalecana dzienna dawka tartego chrzanu to 40 gramów, czyli około 4 łyżek.

 

CHRZAN NA PIEGI

Niewiele osób wie, że chrzan może przysłużyć się również… urodzie! Zawarte w nim witaminy oraz pierwiastki mają korzystne działanie na kondycję włosów, skóry oraz paznokci. Drobno starty chrzan to sposób na rozjaśnienie piegów i przebarwień. Stosowany zewnętrznie chrzan wybiela skórę oraz nadaje jej gładkość. Duża dawka witaminy C wspiera produkcję kolagenu – przekonaj się, jaką rolę w organizmie pełni to białko.

 

 

KUCHNIA MA SMAK – NIE TYLKO NA WIELKANOC!

Chrzan to prosty sposób, aby potrawy zyskały wyrazisty smak. Często używamy go do jajek, kiełbasy oraz innych wędlin. Tarty chrzan dobrze komponuje się z łagodnym smakiem tartych buraczków, czyli ćwikłą. Razem z octem dodaje się go na przykład do gotowanego mięsa, zimnych mięs oraz ryb w galarecie. Smak chrzanu możemy złagodzić odrobiną śmietany lub naturalnego jogurtu. Chrzan dobrze komponuje się oczywiście z jajkami i wędlinami, ale można jeść go również w towarzystwie serów, kurczaka i ryb.

 

Tarty chrzan - dobry nie tylko na Wielkanoc!

 

Chrzan z owocowym dżemem to sposób na oryginalną glazurę do mięsa, a w połączeniu z dynią, marchewką  albo innym słodkim warzywem– smaczna surówka do obiadu. Na bazie chrzanu przygotujemy również sosy oraz masło chrzanowe. Tarty korzeń o intensywnym smaku pasuje do tradycyjnego barszczu białego.

 

 

Chrzan był kiedyś znany także ze swoich właściwości konserwujących - dodawano go do mięs i przetworów. Liście chrzanu możemy dodać na przykład do ogórków kiszonych.

Chrzan pospolity to jedna z odmian tej rośliny. Popularny jest także chrzan japoński, czyli wasabi, który jest uznawany za jedną z najostrzejszych przypraw na świecie. Wasabi to tradycyjny dodatek do japońskiego sushi.

 

Stwierdzenie „chrzanić wszystko” nabiera nowego znaczenia, kiedy już znamy jego właściwości. Słoiczek chrzanu warto mieć w szafce lub lodówce przez cały rok, nie tylko od święta!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Wersja komputerowa
Sklep internetowy Shoper Premium