Kasza jaglana - królowa kasz 0
Kasza jaglana - królowa kasz

Kasza jaglana to jedna z najstarszych kasz  - przez wiele lat była niedoceniana. Dzisiaj na nowo odkrywamy jej zalety. Kasza jaglana ma bardzo dużo cennych dla zdrowia właściwości. Dlaczego warto, żeby królowa kasz zagościła na twoim stole?

 Słowo „jagła” w języku starosłowiańskim to po prostu proso, czyli gatunek zboża o długiej i ciekawej historii. Archeolodzy odkryli, że na terenie dzisiejszych Chin proso było uprawiane już 8 tysięcy lat przed naszą erą! Proso przybyło do Europy właśnie z Chin, a w średniowieczu było bardziej popularne nawet od pszenicy. Jego popularność zmalała, kiedy na europejskich stołach pojawiły się ziemniaki i kukurydzy, przywiezione w XVI wieku do Europy przez portugalskich oraz hiszpańskich kolonistów.

Współcześnie najwięcej prosa uprawia się w Chinach oraz w Afryce. Jest to zboże mało wymagające, które hoduje się przede wszystkim z myślą o paszy dla zwierząt. Proso to także surowiec, który używa się do produkcji alkoholi, między innymi piwa jaglanego, popularnego w Afryce i Azji, bałkańskiej bozy lub nepalskiej rakshi.

Skupmy się jednak na tym, co najważniejsze, czyli właściwościach kaszy jaglanej oraz korzyściach, jakie daje włączenie jej do codziennej diety.

Jagły w roli głównej!

 

KASZA JAGLANA – BOGATE ŹRÓDŁO SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH

Kasza jaglana zawiera całe bogactwo wartościowych składników. Kasza jaglana jest jednocześnie lekkostrawna i bardzo odżywcza. Zawiera mało skrobi, jest za to źródłem dobrze przyswajalnego białka roślinnego oraz węglowodany złożone. Tego rodzaju węglowodany powoli uwalniają energię, dlatego pomagają zachować witalność na dłużej. Kasza jaglana ma bardzo wysoką zawartość witamin z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego działania układu nerwowego. Lecytyna zawarta w prosie korzystnie działa na pamięć i koncentrację – to dobry wybór dla uczniów, studentów i pracowników umysłowych.

W kaszy jaglanej znajdziemy również magnez, dzięki któremu dobrze działają mięśnie, oraz cynk, który wspiera regenerację organizmu. Kasza jaglana zawiera żelazo, dlatego jest pomocna w walce z anemią, oraz antyoksydanty chroniące organizm przed działaniem wolnych rodników.

Kasza jaglana na co dzień.

Kasza z prosa rozgrzewa organizm oraz ma właściwości antywirusowe, co jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym. Ogrzewa organizm i pobudza usuwanie wilgoci oraz śluzu. Kasza jaglana wspomaga także naturalne oczyszczanie organizmu. Jest naturalnie bezglutenowa i ma działanie zasadotwórcze, to znaczy, że pomaga przywrócić równowagę kwasowo-zasadową w organizmie.

Rozgrzewająca kasza jaglana polecana jest dzieciom, których układy trawienne są wychładzane przez nabiał. Nie uczula, dlatego mogą po nią sięgać osoby, które mają problemy z alergiami pokarmowymi. Kasza jaglana to dobra propozycja przy chorobach żołądka oraz układu pokarmowego, ponieważ zmniejsza wydzielanie soków żołądkowych.

 

KASZA JAGLANA DLA URODY

Kasza jaglana służy zdrowiu i urodzie. Wszystko dzięki zawartości krzemionki. Jest to popularna postać krzemu, który określa się jako pierwiastek życia i młodości (więcej na temat krzemu przeczytasz tutaj). Krzem uczestniczy w mineralizacji kości, ale wpływa także na kondycję włosów, skóry i paznokci. Dodajmy jeszcze do tego witaminę młodości, czyli witaminę E, której źródłem jest kasza jaglana – otrzymamy produkt, który sprzyja nie tylko zdrowiu, ale również urodzie!

Czy kasza jaglana pomaga schudnąć? Kasze są kaloryczne, a kasza jaglana zawiera 350 kalorii na 100 gram. Ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest zalecana diabetykom. Kasza jaglana może być jednak elementem diety odchudzającej, ponieważ krzem pobudza przemianę materii. Lekkostrawna kasza jaglana polecana jest sportowcom – dobrze się trawi i jest świetnym źródłem energii.

Zacznij dzień dobrze z płatkami jaglanymi!

Kasza jaglana na dobry nastrój? Okazuje się, że ten produkt stymuluje wydzielanie hormonu szczęścia, serotoniny. Tyle korzyści na raz!

 

DETOKS JAGLANY, CZYLI KASZA JAGLANA NA OCZYSZCZANIE ORGANIZMU

Kasza jaglana ma właściwości wspierające naturalne oczyszczanie organizmu. Pomaga przywrócić równowagę w gospodarce kwasowo-zasadowej, a spora dawka błonnika oczyści jelita. Kasza jaglana jest bardzo odżywcza, więc detoks na jej bazie to nie kolejna głodówka, podczas której czujemy się słabo, tracimy energię i dobre samopoczucie.

Jaglany detoks to dobra alternatywa dla osób, które nie mogą lub nie chcą stosować diety sokowej, warzywnej lub głodówki. Podczas trwania detoksu nie jemy tylko kaszy jaglanej (poza okresem wprowadzenia), łączymy ją z owocami i warzywami. Skrócona wersja detoksu jaglanego doskonale sprawdzi się, kiedy chcemy przywrócić organizm do równowagi, na przykład po okresie świątecznym.

Kasza, płatki, mąka i makaron - jaglane i dobre!

 

KASZA JAGLANA – JAK STOSOWAĆ?

Kasza jaglana jest niezwykle uniwersalna! Może być bazą dla potraw wytrawnych oraz deserów. Kasza jaglana zastąpi ziemniaki lub ryż, sprawdzi się w sałatce i zupie. Przygotujemy z niej smaczne i pożywne kotleciki, pasztety i pasty, odpowiednie także dla wegan. Zmielona kasza jaglana może zastąpić mąkę w ciastach, ciasteczkach i placuszkach. Dostępna jest także gotowa bezglutenowa mąka jaglana. Z kaszy jaglanej zrobimy budyń, sernik, kuleczki jaglane, koktajl i inne smaczne, zdrowe desery.

Jaglane produkty bez glutenu.

Rozgrzewająca jaglanka to doskonały wybór na śniadanie. Możemy połączyć ją z miodem, mlekiem, napojem roślinnym, owocami, czekoladą, orzechami, bakaliami, syropem klonowym – szybkie i pożywne śniadanie gotowe!

 

JAK GOTOWAĆ KASZĘ JAGLANĄ?

Kasza jaglana po ugotowaniu może mieć lekko gorzki smak, który nie każdemu przypadnie do gustu. Nieprzyjemnej goryczki możemy pozbyć się w prosty sposób. Przed ugotowaniem kaszę jaglaną należy dokładnie wypłukać zimną, a potem ciepłą wodą. Jeśli mamy więcej czasu, kaszą jaglaną możemy moczyć kilka godzin w wodzie z dodatkiem soku z cytryny.

Kasza jaglana wyjdzie nam na sypko, jeśli 1 szklankę  ugotujemy w 2,5 szklanki wody, aż do wchłonięcia wody. Kleistą kaszą jaglaną uzyskamy, jeśli przed gotowaniem wymieszamy ją z odrobiną z odrobiną wody i mleka, a następnie będziemy gotować ją w 3,5 szklanki wrzątku przez około 30 minut.

Kasza jaglana - dobre uzupełnienie diety wegańskiej.

 

KASZA JAGLANA W ROLI GŁÓWNEJ – PRZEPISY!

Chcesz spróbować? Oto kilka prostych przepisów na wykorzystanie kaszy jaglanej. Zainspiruj się i polub kaszę jaglaną! ;)

 

Kasza jaglana z dynią – pomysł na śniadanie

Składniki:

Przygotowanie:

Kaszę ugotować. Mleko zagotować i dodać do niego kaszę oraz pozostałe składniki. Gotować do momentu otrzymania odpowiedniej konsystencji. Przełożyć na talerz.

 

Pasztet wegetariański z kaszą jaglaną

Składniki:

  • 500 g marchewki
  • 3 łyżki kaszy jaglanej 
  • 2 łyżki mąki kasztanowej 
  • 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju kokosowego Look Food
  • 2 ząbki czosnku
  • 650 ml bulionu warzywnego
  • 2 jajka
  • przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz, sól himalajska, kmin rzymski, papryka suszona, cynamon

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i zeszklić na oleju kokosowym. Następnie dodać startą marchewkę i smażyć przez 3 minuty. Wlać bulion i gotować pod przykryciem przez 10 minut. Następnie wsypać suchą soczewicę, suchą kaszę jaglaną, mąkę kasztanową i gotować do miękkości przez 15 minut. Dodać ciecierzycę i zmiksować wszystko na gładką masę. Na koniec dołożyć jajka i wymieszać. Pasztet piec w 180 stopni Celsjusza przez godzinę.

 

Jaglane ptasie mleczko z ekspandowanymi jagłami

Składniki:

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną razem z malinami rozdrabniamy przy użyciu blendera, śmietankę rozdzielamy, wlewając 200 ml. do garnka, podgrzewamy do zagotowania, zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Resztę śmietanki wlewamy do miski, ubijamy mikserem na puszystą masę, dodajemy cukier puder, rozdrobnioną kaszę i rozpuszczoną żelatynę. Masę wlewamy do płaskiego naczynia (warstwa powinna mieć około 2 centymetrów). Wkładamy do zamrażarki. Po zmrożeniu wyciągamy i kroimy ją na kwadraty/prostokąty.

Czekoladę kruszymy na małe kawałki do miski, rozpuszczamy w kąpieli wodnej do uzyskania jednolitej masy. Po wyjęciu z kąpieli dodajemy olej roślinny, dokładnie mieszamy, aby masa była jednolita i błyszcząca. Oblewamy dokładnie kostki ptasiego mleczka i pozostawiamy na siatce, do obcieknięcia nadmiaru czekolady. Jako dekorację używamy owoców, które znajdują się w opakowaniu jagłów w miodzie.

Kasza jaglana, królowa kasz, powinna częściej panować na naszych stołach! Jest tyle sposobów na jej wykorzystanie, że na pewno szybko się nie znudzi. ;)

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Wersja komputerowa
Sklep internetowy Shoper Premium