Miód lipowy to jeden z najszlachetniejszych gatunków miodu. W Polsce uchodzi za prawdziwy skarb. Nektar z kwiatów lipy jest trudno dostępny, ponieważ drzewa te rzadko rosną w dużych skupiskach. Miód lipowy jest potężnym narzędziem w walce o zdrowie i odporność. To prawdziwy skarb!
Lipa to roślinna miododajna, znana i ceniona od wieków. Herbatka z kwiatów lipy to sprawdzony przez nasze babcie naturalny sposób na przeziębienie. Jan Kochanowski we fraszce "Na lipę" pisał o tym drzewie: "z mego wonnego kwiatu pracowite pszczoły biorą miód, który potym szlachci pańskie stoły". Według staropolskiej tradycji miód lipowy to najlepszy z miodów! Miód lipowy powstaje z pyłków kwiatów lipy, a większe skupiska tych drzew, rosnące na czystych terenach, są w Polsce rzadkością. To dlatego miód lipowy jest tak cenny. Jego smak i aromat uznają koneserzy, a niezwykłe właściwości miodu lipowego powinien docenić każdy z nas!
JAK ROZPOZNAĆ DOBRY MIÓD LIPOWY
Miód lipowy w płynnej postaci ma złocisty kolor, czasem występują w nim nuty zieleni. Świeży miód jest gęsty. Po krystalizacji miód lipowy robi się kremowy lub bardziej pomarańczowy, z odrobiną szarości. Ma dużą zawartość glukozy, dlatego krystalizuje się szybciej, w porównaniu do innych miodów. Po krystalizacji miód lipowy ma postać drobnych kryształków. Skrystalizowany miód lipowy jest smacznym i słodkim dodatkiem do kanapek. Bardzo łatwo można przywrócić do stanu płynnego – wystarczy wstawić słoik do ciepłej wody, o temperaturze od około 40 do 60 stopni.
Charakterystyczną cechą miodu lipowego jest aromat kwiatów lipy oraz delikatnie ostry, szczypiący w język smak. Trzeba jednak pamiętać, że miód to produkt naturalny, a jego właściwości zależą między innymi od pory roku, w której został zebrany nektar, oraz od zawartości nektaru z innych roślin.
MIÓD LIPOWY I JEGO NIEZWYKŁE WŁAŚCIWOŚCI
Miód lipowy smakuje i pięknie pachnie, a przy tym zawiera prawdziwe bogactwo składników odżywczych. W składzie ma przede wszystkim cukry, ale również sporą ilość enzymów, kwasów organicznych, przeciwutleniaczy oraz mikroelementów. Miód lipowy jest także źródłem witamin, przede wszystkim witamin z grupy B oraz witaminy C.
▶️ Miód lipowy - słodki i cenny. ◀️
Miód lipowy ma właściwości antybiotyczne oraz antybakteryjne, może działać wykrztuśnie, napotnie, przeciwkaszlowo i przeciwzapalnie. Warto stosować go podczas przeziębienia i grypy oraz przy schorzeniach dróg oddechowych, a także dla wzmocnienia odporności.
Miód lipowy polecany jest osobom ze schodzeniami układu krwionośnego, ponieważ działa uspokajająco i rozkurczająco. Ma też delikatne właściwości moczopędne, dlatego może przyczynić się do obniżenia ciśnienia i zmniejszenia obrzęków. Z uspokajających właściwości miodu lipowego mogą skorzystać także osoby zestresowane, którym życie utrudniają bezsenność i nerwice – kubek ciepłej wody z dodatkiem miodu pomoże się wyciszyć, złagodzi napięcia nerwowe i ułatwi zasypianie.
▶️ Wysokiej jakości miód lipowy - sprawdź nasz wybór! ◀️
Miód z pyłków kwiatu lipy ma zastosowanie również przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego, a nawet przy schorzeniach reumatycznych i ginekologicznych. Miód lipowy mogą jeść dzieci powyżej pierwszego roku życia, jest także cennym uzupełnieniem diety osób starszych i sportowców. Miód lipowy warto stosować w okresach przemęczenia, osłabienia oraz rekonwalescencji.
Miód jest naturalnym kosmetykiem. Miód lipowy, dzięki właściwościom antybakteryjnym, może być pomocny jako maseczka przy zmianach trądzikowych. Warunek – stosowany w tym celu miód lipowy musi być oryginalny.
Czy każdy może jeść miód lipowy? Ostrożność powinny zachować osoby, które muszą ograniczyć ilość glukozy i fruktozy w diecie, na przykład ze względu na cukrzycę, alkoholowe stłuszczenie wątroby lub dna moczanowa. Tacy pacjenci, zanim sięgną po miód, powinni skonsultować się z lekarzem.
MIÓD LIPOWY I JEGO ZASTOSOWANIE
Miód lipowy jest nieoceniony, szczególnie jesienią i zimą, w okresie nasilonych przeziębień i chorób. Można pić go z wodą, z dodatkiem imbiru i miodu, albo dodawać do ciepłego mleka, a także herbatki malinowej lub naparu z kwiatów lipy. Miód lipowy traci swoje cenne właściwości w bardzo wysokiej temperaturze, dlatego do ciepłych napojów dodajemy go dopiero po przestudzeniu. Miód lipowy można dodawać także do jogurtów i płatków śniadaniowych, aby dodać im słodyczy i wartości. Skrystalizowany miód lipowy świetnie smakuje na kanapkach, naleśnikach lub pankejkach. Może zastąpić cukier w wypiekach i innych deserach. Miód lipowy lubią dzieci i dorośli – dobrej jakości miód lipowy to uniwersalny pomysł na prezent.
▶️ Miód lipowy - słodki prezent na każdą okazję. ◀️
Bez przesady można powiedzieć, że miody to płynne złoto. Mają mnóstwo składników odżywczych, a przy tym są smaczne i zdrowe! Wśród różnych rodzajów każdy znajdzie miód dla siebie – sprawdź na naszym blogu.
Syrop z miodu lipowego - przepis
Składniki:
- 2 łyżeczki miodu lipowego,
- 2 cytryny,
- 2 główki czosnku.
Przygotowanie:
Wycisnąć sok z cytryn, a czosnek zmiksować. Wymieszać z miodem, do uzyskania gładkiego kremu. Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku, w lodówce.
Źródła:
- Aleksandra Żyłowska-Mazgaj, Miód lipowy - właściwości odżywcze, zastosowanie. Jak rozpoznać miód lipowy?, 2015.
- Rafał Natorski, Miód lipowy - smak, właściwości, zastosowanie, 2018.
- Medonet.pl, Miód lipowy, 2018.
- Oliwka24.pl, Miód lipowy - właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie, 2019.
- Kaszubskiemiody.com.pl, Miód lipowy.
- Wcinaj-miód.pl, Miód lipowy.