Chili24.pl
Suszone owoce - słodkie z natury
Suszone owoce - słodkie z natury

Słodkie też może być zdrowe! Najlepszy dowód to owoce. W sezonie warto wybierać świeże i soczyste. Suszone owoce to sposób, żeby cieszyć się naturalną i zdrową słodyczą przez cały rok.

 

Suszone owoce są skoncentrowanym źródłem składników odżywczych. To znaczy, że sięgając po owoce w tej postaci, zyskujemy bardzo dużo cennych składników odżywczych. Suszone owoce są bogatym źródłem witamin, minerałów, przeciwutleniaczy, a przede wszystkim błonnika. Błonnik wspiera pracę jelit, szczególnie w połączeniu z sorbitolem, czyli cukrem, który powstaje w procesie suszenia. Suszone owoce mają niski indeks glikemiczny, więc sycą na dłużej. Trzeba jednak uważać, ponieważ jednocześnie są bardzo kaloryczne – wciąż jednak są świetną alternatywą dla przetworzonych słodyczy. Suszone owoce pozbawione są wody – stąd tak wysoka koncentracja składników odżywczych i kalorii.

 

 

Suszone owoce  to zamiennik słodyczy, ale także słodzików. W tej roli sprawdzą się daktyle – zalane wrzątkiem i zblendowane można dodać do ciast. Suszone owoce to przekąska w sam raz dla sportowców! Zapewniają sporą dawkę energii i węglowodanów, przydatnych podczas treningu.

 

Zdrowe i słodkie - suszone owoce.

 

Mimo dużej liczby kalorii, owoce suszone to alternatywa słodyczy dla osób, które są na diecie odchudzającej. Porównajmy: 100 gram mlecznej czekolady ma około 530 kalorii, 100 gram chipsów około 500 kalorii, podczas gdy 100 gram suszonych daktyli dostarcza niecałe 300 kalorii, podobnie jak 100 gram rodzynek lub suszonych śliwek. A to wszystko przy skoncentrowanej dawce witamin i składników mineralnych oraz błonnika, który wspiera odchudzanie oraz naturalny detoks organizmu.

 

Suszone owoce to produkt dla wegan, ponieważ mają w składzie sporo składników, które są mniej dostępne na diecie roślinnej, takich jak na przykład wapń i żelazo.

 

SUSZONE OWOCE TO BOMBA WITAMIN!

Słodkie i zdrowe – suszone owoce to przebój, który powinien na stałe zagościć na liście zakupów! Jakie witaminy i minerały mają różne rodzaje owoców suszonych? Sprawdźmy to!

 

 

 

Suszone śliwki powinny docenić osoby na diecie odchudzającej. Owoce te mają dobre właściwości przeczyszczające, dzięki kombinacji błonnika i śluzu roślinnego. Są skarbnicą antyoksydantów, zawierają też między innymi żelazo i witaminę A oraz B1. Wspomagają pracę  układu pokarmowego, korzystnie wpływają na przemianę materii i dają poczucie sytości.

100 gram suszonych śliwek to około 280 kalorii.

 

Suszone śliwki - naturalne wsparcie w diecie odchudzającej. 

 

Suszone morele mają więcej błonnika niż świeże owoce. Dobrze wpływają na przemianę materii. Mają charakter zasadowy i zjedzone po treningu pomagają przywrócić równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Suszone morele są skarbnicą  wapnia, żelaza, potasu, fosforu oraz witamin B2, C, E i PP. Zawierają silny przeciwutleniacz, likopen (ten sam, który znajdziemy w pomidorach), który wspiera organizm w walce z wolnymi rodnikami. Suszone morele są bogate w beta-karoten, dobry dla cery.

100 gram suszonych moreli to około 300 kalorii.

 

Suszone morele - w walce o piękną cerę.

 

 

 

Suszone daktyle to owoce stworzone dla sportowców. Mają dużo cukrów prostych, są więc doskonałym źródłem energii. Pomagają uzupełnić poziom glikogenu w mięśniach po długim treningu. Do tego zawierają potas, czyli jeden z elektrolitów, które trzeba uzupełniać po intensywnych ćwiczeniach. Oprócz tego suszone daktyle zawierają witaminy z grupy B, niezbędne dla prawidłowego działania układu nerwowego, a także szereg minerałów, wśród których znajdziemy miedź i żelazo.

Suszone daktyle to także duża dawka błonnika, dzięki któremu owoce sycą na dłużej i pomagają zapobiegać zaparciom. Suszone daktyle mają w składzie także niezbędny dla organizmu kwas foliowy, który jest szczególnie ważny dla kobiet w ciąży. Suszone daktyle zawierają salicylany, naturalne związki o działaniu zbliżonym do aspiryny, które pomagają zapobiegać zawałom serca i zakrzepom.

100 gram suszonych daktyli to około 290 kalorii.

 

Szukasz naturalnego źródła energii? Spróbuj daktyli!

 

Rodzynki to także suszone owoce, a dokładniej winogrona. Zachowują cenny przeciwutleniacz reswaratorol, który my działanie przeciwnowotworowe. Są bogate w cukry proste, dlatego stanowią dobre źródło energii. Błonnik w składzie wydłuża uczucie sytości oraz stymuluje przemianę materii. Rodzynki można jeść przed i po treningu – pomagają przywrócić gospodarkę kwasowo-zasadową po intensywnych ćwiczeniach. Słodkie rodzynki pozytywnie wpływają na cerę oraz system odpornościowym.

100 gram suszonych moreli to około 280 kalorii.

 

Rodzynki - porcja energii i błonnika.

 

 

 

Suszone figi nie są tak popularne jak rodzynki czy morele, ale na pewno warto wziąć je pod uwagę podczas komponowania diety. To właśnie one, spośród wszystkich owoców suszonych, zawierają najwięcej błonnika. To dlatego, że suszone figi mają drobne pestki. Mają też najwięcej wapnia, dobrego dla kości i zębów. 100 gram fig zawiera niemal tyle wapnia, co szklanka mleka. W ich składzie znajdziemy oprócz tego fosfor i żelazo. Na suszonych figach możemy znaleźć biały nalot. Nie ma powodu do obaw – jest to cukier, który wytrąca się podczas suszenia.

100 gram suszonych moreli to około 310 kalorii.

 

Figi - roślinne źródło wapnia dla wzmocnienia kości i zębów.

 

Suszona żurawina to nasz sprzymierzeniec w walce z infekcjami układu moczowego. Kwaskowaty smak to zasługa dużej porcji witaminy C – żurawina była kiedyś nazywana „cytryną dla ubogich”. Warto jeść ją dla wzmocnienia odporności. Zawarte w niej bioflawonoidy przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka schorzeń układu krwionośnego. Suszona żurawina chroni żołądek przed bakteriami, które wywołują wrzody, oraz zęby i dziąsła  przed paradontozą i rozwojem płytki nazębnej. Suszona żurawina polecana jest także kobietom w okresie menopauzy. Czerwone jagody są skarbnicą przeciwutleniaczy, zawierają witaminy z grupy B, witaminę E, potas, wapń, żelazo, fosfor, sód oraz kwas foliowy i błonnik. Więcej o zaletach żurawiny dowiesz się tutaj!

100 gram suszonej żurawiny to około 330 kalorii.

 

Żurawina to polskie superfoods - przekonaj się o jej właściwościach.

 

 

Morwy białej nie są tak popularne jak inne owoce suszone, ale warto to zmienić! Dodają energii, wzmacniają odporność oraz poprawiają pamięć i koncentrację. Morwa biała jest znana z właściwości regulujących poziom glukozy we krwi – ich zjedzenie nie powoduje nagłego wzrostu cukru. Suszone owoce morwy białej mogą pomóc powstrzymać ochotę na słodkie! Błonnik zawarty w owocach morwy białej wspomaga pracę jelit, a flawonoidy pomagają usuwać wolne rodniki i maja właściwości przeciwnowotworowe.

100 gram suszonej białej morwy to około 340 kalorii.

 

Zadbaj o poziom cukru we krwi, chrup morwę.

 

 

 

Jagody goji to znane na całym świecie superfoods, czyli żywność o szczególnych właściwościach. W krajach azjatyckich jagody goji od wieków były stosowane w medycynie tradycyjnej, a ze względu na ich wartość są w tych regionach nazywane czerwonymi klejnotami. Jagody goji są źródłem białka i kwasów tłuszczowych oraz zawierają szereg witamin i minerałów, wśród których znajdziemy miedzy innymi witaminę C i E oraz witaminy z grupy B, a także żelazo, wapń i cynk. Według badań jagody goji mają w składzie substancje o działaniu przeciwnowotworowym. Suszone jagody goji stosuje się raczej jako dodatek do potraw, a nie samodzielną przekąskę – rekomendowana dzienna porcja to maksymalnie 12 gramów, czyli około łyżki suszonych owoców.

100 gram suszonych jagód goji to około 370 kalorii.

 

Czerwony klejnot z Azji, czyli cenne jagody goji.

 

JEDZENIE Z KOSMOSU CZYLI OWOCE LIOFILIZOWANE

Owoce liofilizowane, czyli jakie? Liofilizacja to szczególny proces suszenia – produkty są poddawane działaniu niskiej temperatury i niskiego ciśnienia. Dzięki temu różnego rodzaju żywność, na przykład warzywa, owoce, grzyby, a nawet mięso i ryby tracą wodę. Żywność liofilizowana jest lżejsza i zyskuje dłuższy termin przydatności do spożycia, co jest bardzo przydatne podczas długich wypraw albo… lotów kosmicznych. Owoce liofilizowane zachowują właściwości świeżych i także są świetnym źródłem składników odżywczych. Można chrupać je jak przekąskę lub dodawać do sałatek, deserów, płatków, napojów i innych potraw.

 

Liofilizowane owoce - bogata w wartości odżywcze przekąska.

 

 

 

Suszone owoce to naturalne i zdrowe słodycze. Duża liczba kalorii niesie ze sobą dużą wartość odżywczą, dlatego nie można patrzeć tylko na cyferki. Pamiętajmy, że suszone owoce w czekoladzie robią się jeszcze mniej dietetyczne. Są za to wyjątkowo smaczne, dlatego od czas do czasu spokojnie możemy pozwolić sobie na małe odstępstwo od  diety!

 

Czekolada i suszone owoce - zakochaj się w tym połączeniu!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Wersja komputerowa
Sklep internetowy Shoper Premium