„Niezależnie od tego, z czym jest jedzony, czy to na sucho czy w potrawie, jest pożyteczny i dobry zarówno dla chorych jak i dla zdrowych...” Ta tajemnicza roślina o niezwykłych właściwościach to bertram, doceniany już w średniowieczu przez świętą Hildegardę.
Bertram lekarski z wyglądu przypomina rumianek. Na tym jednak kończą się podobieństwa – jako przyprawa bertram ma ostrzejszy, bardziej wyrazisty smak, wyróżnia się też wyjątkowymi właściwościami. Pierściennik lekarski rośnie przede wszystkim w uprawach, głównie w krajach śródziemnomorskich, ale spotkać go można także w Indiach lub krajach arabskich. Bertram znany był już w starożytności, jednak sławę zyskał dopiero w średniowieczu, dzięki świętej Hildegardzie. Średniowieczna zakonnica, wizjonerka, ogłoszona później doktorem Kościoła, już w XI wieku dostrzegała związek między jedzeniem a zdrowiem. Bertram jest jednym z najważniejszych składników kuchni świętej Hildegardy.
Dla zdrowych i chorych - bertram!
DLACZEGO BERTRAM – WŁAŚCIWOŚCI
Bertram jest źródłem wielu substancji aktywnych, takich jak między innymi pyretryna, pellitoryn, sezamina, insulina i polisacharydy. Bertram, zawiera także anacylinę, czyli substancję, która ma właściwości przeciwdrgawkowe, rozkurczowe i antydepresyjne. Lista zalet bertramu jest jednak znacznie dłuższa. Ziele działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwpasożytniczo. Święta Hildegarda ceniła bertram za właściwości regenerujące i oczyszczające organizm. Pierściennik wzmacnia ochronę organizmu przed toksynami i innymi szkodliwymi substancjami. Poza tym bertram lekarski pomaga przyswoić składniki odżywcze, przede wszystkim witaminy, białka i węglowodany. Można traktować go jako sposób na anemię i inne choroby, które są efektem niedoborów składników odżywczych. Święta Hildegarda polecała bertram zdrowym i chorym.
DLA KOGO BERTRAM
Bertram lekarski ma szerokie zastosowanie. Roślina dobrze działa na nastrój oraz układ nerwowy, pamięć oraz umiejętność uczenia się – szczególnie docenią to uczniowie oraz osoby pracujące umysłowo. Bertram można używać jako wsparcie w profilaktyce choroby Alzheimera oraz demencji starczej.
Bertram ułatwia przyswajanie substancji odżywczych. To dobry sposób na anemię, ponieważ bertram pomaga zwiększyć wchłanianie żelaza. Do tego bertram oczyszcza jelita z resztek pokarmu, można stosować go na problemy z trawieniem i niestrawność. Polecany jest także cukrzykom, ponieważ reguluje proces przyswajania cukrów – to dobre wsparcie specjalistycznego leczenia.
Pierściennik lekarski zawiera substancje, które łagodzą ból, na przykład zębów, gardła, pleców i migdałów. Uznawany był również za afrodyzjak. Na pewno warto zwrócić uwagę na jego korzystny wpływ na męskie funkcje rozrodcze. Medycyna tradycyjna zaleca bertram mężczyznom, którzy starają się o dzieci, ponieważ bertram poprawia jakość spermy oraz pomaga utrzymać prawidłowy poziom hormonów płciowych.
Podsumowując – bertram jest prawie dla każdego. Z jego zalet skorzystaj osoby zdrowe i chore, oraz prowadzące niezdrowy tryb życia. Powinny go unikać jednak kobiety w ciąży i karmiące, a także osoby, które mają problemy ze zgagą, nadkwaśnością żołądka, wrzodami i chorobami jelit.
BERTRAM DLA ZDROWIA I SMAKU
Zmielony bertram to przyprawa, która w ciekawy sposób wzbogaca potrawy. Korzeń bertramu ma charakterystyczny, lekko ostry smak oraz korzenny zapach. Można dodawać go do zup, sosów, kasz, ryżów oraz warzyw, wykorzystać go do doprawienia sałatek i kanapek, a nawet dodawać do herbaty i innych gorących napojów. Bertram znakomicie uzupełni też smak dań kuchni indyjskiej. Święta Hildegarda używała bertramu i galgantu do wypieku chleba. Nie wolno go jednak używać zbyt dużo. Maksymalna dzienna dawka to 4 gramy – zalecana porcja to około 0, 05 grama na kilogram masy ciała, więc aby skorzystać w właściwości bertramu wystarczą 2, 3 szczypty przyprawy.