- Suplementy i Inne(115)
- Kosmetyki(102)
- Organic(745)
- Sypkie, zbożowe(1075)
- Herbaty, napoje(1382)
- Bakalie, przyprawy(698)
- Słodycze, przekąski(786)
- Przetwory(1336)
- Inne(2236)
Kotanyi Sól peklowa do mięs i domowego wyrobu wędlin 200 g
Opis
Kotanyi Sól peklowa do mięs i domowego wyrobu wędlin 200g
Możliwość zakupu w opakowaniu zbiorczym: 10 sztuk.
Peklowanie mięsa pozwala przedłużyć świeżość mięsa oraz uzyskać wyjątkowy smak, zapach i kolor. Sól peklowa do mięs i domowego wyrobu wędlin Kotanyi umożliwia peklowanie w domowych warunkach.Informacje dla alergików:
produkt może zawierać zboża zawierające gluten, jajka, soję, seler, sezam, mleko (laktoza) i gorczycę.Sposób użycia/Zastosowanie:
peklowanie mięsa to proces prowadzący do wydłużenia świeżości, uzyskania właściwego aromatu, smaku i koloru. Peklowanie potocznie nazywane marynowaniem może odbywać się na 2 sposoby.1. Peklowanie na mokro: na 3 kg mięsa należy wymieszać 10 g soli peklowej i 126 g soli zwykłej oraz przyprawy według preferencji (liść laurowy, ziele angielskie, owoce jałowca, kminek, czosnek, kolendra, majeranek itp.). Natrzeć mięso mieszanką i odstawić. Po trzech dniach zagotować wodę, ostudzić i zalać mięso, tak aby je przykryć. Podczas peklowania temperatura pokojowa powinna wynosić około 4 do 6 stopni. Czas peklowania: w zależności od wielkości kawałka mięsa i indywidualnych preferencji może trwać około 1 do 2 tygodni.
2. Peklowanie na sucho: przygotuj taką samą mieszankę jak na mokro. Intensywnie natrzyj mięso i umieść w naczyniu do peklowania. Temperatura pokojowa maks. 4 do 6 stopni. Czas peklowania: w zależności od wielkości kawałka mięsa i indywidualnych preferencji 2 do 3 tygodni. Wskazówki: Zawsze dobrze osusz mięso przed peklowaniem, nie zmieniaj proporcji mieszanki.Sól peklowa nie nadaje się do bezpośredniego spożycia oraz nie nadaje się do peklowania próżniowego, ze względu na tlen, który jest niezbędny w tym procesie.
Składniki:
sól kuchenna jodowana (sól kuchenna, jodek potasu), środek konserwujący: azotan sodu.Sposób przechowywania:
przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.Kraj pochodzenia:
AustriaDane producenta/Kto wprowadził produkt do obiegu:
Kotányi Polonia Sp. z o.o., ul. Bitwy Warszawskiej 1920 r. 7, 02-366 Warszawa