Chili24.pl
Żurawina, czyli superfoods po polsku
Żurawina, czyli superfoods po polsku

Mała, niepozorna, a  ile dobrego się w niej kryje! Każdy drobny, czerwony owoc żurawiny to cenny klejnot o dużej wartości. Żurawina śmiało może konkurować z najlepszymi spośród superfoods, czyli produktów o wyjątkowych właściwościach. Przekonaj się, jakie właściwości ma żurawina i jak włączyć ją do diety na co dzień.

Już sama nazwa – żurawina – budzi dobre skojarzenia. Kwiaty żurawiny przypominają szyje z głową żurawia, stąd polska oraz angielska – „cranberry”. Żuraw z kolei symbolizuje same dobre cechy, takie jak miłość, przyjaźń i wierność. Indianie z Ameryki Północnej, z której pochodzi ten owoc, witali przybyszów żurawiną, jako znak pokojowych zamiarów. Żurawina jest ceniona także współcześnie – uznawana jest za jedno z superfoods, alternatywa dla egzotycznych jagód goji.

Suszona żurawina - zdrowa przekąska i dodatek w kuchni.

 

WITAMINA C DLA KAŻDEGO!

Żurawina to jednak przede wszystkim naturalne bogactwo cennych dla zdrowia składników. Kiedyś żurawina była nazywana cytryną dla ubogich, ponieważ jej owoce są kwaśne i mają wysoką zawartość witaminy C, a przy tym są łatwiej dostępne. Owoce żurawiny mają 15 mg witaminy C w 100 gramach owoców. Oprócz witaminy C w żurawinie znajdziemy także witaminy z grupy B, witaminę E, kwas foliowy, potas, wapń, żelazo, sód, fosfor oraz błonnik. Drobne czerwone owoce zawierają też kwasy jabłkowy i cytrynowy, która nadają jagodom kwaskowaty smak.

Rozgrzej się herbatką z żurawiną!

Medycyna ludowa polecała żurawinę jako lekarstwo na przeziębienia, anginę oraz schorzenia reumatyczne. Kompresy na bazie wyciągu żurawinowego były zalecane jako sposób na egzemę i liszaje. Ze względu na bogaty skład, żurawina jest pomocna w leczeniu awitaminozy oraz w stanach przemęczenia.

Żurawina na słodko, czyli małe, naturalne przyjemności. ;)

 

ŻURAWINĄ W NOWOTWÓR

Żurawina jest naturalną skarbnicą przeciwutleniaczy. Pod tym względem można śmiało porównać ją do robiących furorę w świecie zdrowej żywności jagód goji. Żurawina ma właściwości przeciwzapalne, dzięki którym może pomóc zmniejszyć ryzyko niektórych nowotworów. Zawiera też kwas elagowy, czyli polifenol, który według wielu badań ma zdolność niszczenia komórek nowotworowych oraz potrafi usuwać z organizmu substancje kancerogenne.

 

ŻURAWINA DOBRA DLA SERCA

Przeciwzapalne właściwości żurawiny służą również sercu. Jej działanie można porównać do czerwonego wina. Żurawina zawiera flawonoidy o działaniu przeciwmiażdżycowym. Antyoksydanty pomagają zmniejszyć stres oksydacyjny, co powoduje spadek ciśnienia oraz zapobiega uszkodzeniom ścian naczyń krwionośnych. Po suszone owoce żurawiny powinny sięgać osoby po wylewach i udarach. Czerwone jagody można stosować także jako profilaktykę chorób serca.

Soki - to, co najlepsze z żurawiny.

 

ZADBAJ O UKŁAD MOCZOWY

Nie ma chyba w świecie natury rośliny, która wykazuje tak pozytywny wpływ na układ moczowy. Żurawina jest pomocna przy uciążliwych infekcjach dróg moczowych. Ma w składzie proantocyjanidy, które hamują rozwój bakterii oraz powstrzymują je przed osadzaniem się w błonie śluzowej dróg moczowych. Żurawina jest polecana przede wszystkim paniom, które mają  częste problemy z zapaleniem pęcherza moczowego, oraz panom cierpiącym na schorzenia związane z tym narządem. Wpływ żurawiny na drogi moczowe ma solidne podparcie naukowe. Lekarze chętnie przypisują lekarstwa na bazie żurawiny,  polecają też jedzenie i picie owoców oraz ich przetworów.

Żurawina - do obiadu i na deser!

 

ŻURAWINA- CHUDNIJ I DBAJ O… ZĘBY!

To jeszcze nie koniec! Żurawina oprócz tego potrafi regulować poziom cukru we krwi oraz pomaga zadbać o florę bakteryjną jelit. Ma niewiele kalorii i wspiera detoks organizmu, dlatego sprawdzi się także podczas odchudzania.

Niewiele osób wie, że żurawina jest świetna dla zębów! Zawiera składniki, które mogą powstrzymać, a nawet odwrócić wystąpienie płytki nazębnej. Wyciąg z żurawiny potrafią zmniejszyć osadzanie bakterii na dziąsłach. Jej owoce dobrze działają przy stanach zapalnych dziąseł. Sok z żurawiny tworzy na zębach warstwę ochronną, która chroni je przed bakteriami oraz chorobami jamy ustnej.

 

Jak jeść żurawinę? Czerwone jagody są dobre właściwie w każdej postaci. Popularna jest żurawina suszona, warto także szukać świeżych owoców – jagody są dobrym dodatkiem do płatków śniadaniowych, jogurtów lub koktajli. Przetwory z żurawiny świetnie komponują się z mięsem i serami. Robi się z niej również konfitury. Na co dzień możemy sięgać po żurawinowe herbaty i syropy. Bardzo wartościowym produktem jest sok ze świeżych owoców.

Produkty z żurawiną - wypróbuj nasze propozycje i znajdź swoje ulubione!

Na bazie żurawiny powstają leki i suplementy, jednak zanim odwiedzimy aptekę, rozejrzyjmy się w sklepie po działach z owocami, bakaliami i przetworami. Znajdziemy tam wszystko, czego potrzebujemy!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Wersja komputerowa
Sklep internetowy Shoper Premium