Olej z pestek dyni – zielone złoto 0
Olej z pestek dyni – zielone złoto

Olej cenniejszy niż złoto! „Zielone złoto”, czyli olej z pestek dyni, ma wiele wyjątkowych właściwości i szerokie zastosowanie, nie tylko w kuchni. Olej z pestek dyni ma charakterystyczny smak i zapach, a na dodatek jest dobry dla zdrowia i urody.

Olej powstaje z suszonych, mielonych pestek dyni, które następnie są mieszane ze słoną wodą. Następnym etapem jest prażenie, a kolejnym – wytłaczanie oleju na zimno. Do produkcji 1 litra oleju potrzebujemy 2,5 kilograma pestek, czyli… około 30 dyń!

Dobrej jakości olej z pestek dyni nie będzie tani, ale – jak się za chwilę przekonamy – zdecydowanie jest wart swojej ceny!

 

OLEJ Z PESTEK DYNI – BEZCENNY SKŁAD

Natura jest prawdziwą skarbnicą wartościowych substancji, a „zielone złoto” z pestek dyni to jeden z jej cenniejszych skarbów. Zawiera duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają organizmowi w produkcji witaminy D. Olej z pestek dyni ma w składzie kwas omega-6, który kontroluje ciśnienie krwi oraz jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania nerek, serca i układu trawiennego. Olej z pestek dyni ma wysoką zawartość przeciwutleniaczy o właściwościach przeciwstarzeniowych.

Kolejne ważne składniki to witamina E, czyli „witamina młodości”, oraz witamina A, która pomaga zachować zdrowie i urodę. Olej z pestek dyni jest także źródłem składników mineralnych, przede wszystkim cynku, selenu, wapnia, magnezu i potasu. Warto też zwrócić uwagę na fitosterole, które pozwalają obniżyć poziom cholesterolu, oraz skwalen, który wspiera odbudowę płaszcza lipidowego skóry, chroniącego ją przed czynnikami zewnętrznymi.

 

WEŹ TO NA ZIMNO – OLEJ Z PESTEK DYNI W KUCHNI

Drogocenne właściwości oleju z pestek dyni wykorzystamy oczywiście w kuchni. Używamy go tylko na zimno, ponieważ wysoka temperatura pozbawia olej zdrowych składników. Olej z pestek dyni wyróżnia orzechowy smak i zapach oraz bardzo ciemny kolor. Po otwarciu przechowujemy go w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu, przez około 3 miesiące.

Olej z pestek dyni świetnie wzbogaci smak pieczywa, warzyw, białego sera, ugotowanych jajek oraz wszelkich sałatek i surówek. Olej z pestek dyni to doskonały dodatek do potraw z makaronem. Delikatna orzechowa nuta sprawia, że możemy dodać go również do słodkich deserów – świetnie komponuje się z lodami śmietankowymi i sernikiem.

Wzbogać smak sałatek i potraw na zimno - wypróbuj olej z pestek dyni!

 

„ZIELONE ZŁOTO” NA WŁOSY I PIĘKNĄ SKÓRĘ

Olej z pestek dyni to również wspaniały naturalny kosmetyk, który pielęgnuje cerę. Nakładamy go bezpośrednio na skórę twarzy. Olej z pestek dyni nawilża, pobudza procesy regeneracyjne, łagodzi podrażnienia oraz zmniejsza zmarszczki – to zasługa zawartych w niej przeciwutleniaczy oraz witamin A i E. Świetnie sprawdzi się także w przypadku skóry trądzikowej oraz przy stanach zapalnych. Zawartość cynku i potasu powoduje, że olej z pestek dyni ma właściwości oczyszczające. Stosowany regularnie, wspiera kuracje antycellulitowe i jest naturalnym sposobem na blizny i rozstępy. Ciemny olej może zabarwić skórę, dlatego przed nałożeniem możemy rozcieńczyć go z wodą. Olej z pestek dyni to również znakomita baza do peelingów z cukrem lub solą.

Olej z pestek dyni - naturalny sposób na piękną skórę i włosy.

Olej z pestek dyni możemy stosować na włosy. Wzmacnia je i sprawia, że stają się bardziej lśniące i sprężyste. Pomaga poradzić sobie z problemem rozdwojonych końcówek oraz łamliwością i wypadaniem włosów. Olej z pestek dyni możemy dodać do odżywki lub szamponu. Intensywną kuracją jest olejowanie włosów – olej nakładamy na ich całą długość i pozostawiamy na kilka godzin, a potem zmywamy. Olej z pestek dyni nie obciąża włosów, nadaje im za to wyjątkową miękkość.

 

OLEJ Z PESTEK DYNI – WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE

Olej z pestek dyni to naturalny sposób na pozbycie się pasożytów układu pokarmowego, takich jak glisty, tasiemiec i owsiki. Zawiera alkaloidy, które niszczą ich układ nerwowy. Kukurbitacyny w oleju z pestek dyni pomagają przyśpieszyć usuwanie pasożytów z organizmu, wspierają też wydalanie innych substancji toksycznych. Olej z pestek dyni jest przy tym łagodny dla żołądka i jelit.

Paraliż pasożytów może być tymczasowy, dlatego stosowanie oleju z pestek dyni w terapii przeciwpasożytniczej najlepiej połączyć ze środkiem przeczyszczającym.

Dawkowanie oleju z pestek dyni w terapii przeciwpasożytniczej:

  • dzieci do 10. roku życia – 1 łyżeczka oleju na czczo, po dwóch godzinach podać łyżeczkę środka przeczyszczającego,
  • dorośli – 1 łyżeczka oleju na czczo, po dwóch godzinach kolejna łyżeczka oraz środek przeczyszczający.

Środek przeczyszczający można zastąpić olejkiem rycynowym. 

Olej z pestek dyni - nasz wybór.

Po olej z pestek dyni powinni sięgać mężczyźni. To składnik suplementów diety polecanych przy łagodnym przeroście gruczołu krokowego, zaburzeniach potencji i oddawania moczu. Jest to zasługa fitosteroli, które obniżają stężenie męskiego hormonu DHT. 

Dawkowanie oleju z pestek dyni w codziennej diecie (profilaktycznie):

  • dzieci – 1 łyżeczka na czczo,
  • dorośli – 1 łyżeczka na czczo, 1 łyżeczka wieczorem, co najmniej pół godziny po ostatnim posiłku.

 Olej z pestek dyni nie zastąpi zdrowej diety, ale może być jej wartościowym uzupełnieniem. W kuchni, kosmetyczce, apteczce – warto wykorzystać jego właściwości.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Wersja komputerowa
Sklep internetowy Shoper.pl