Z czym się to je, czyli przewodnik po rodzajach makaronów 0
Z czym się to je, czyli przewodnik po rodzajach makaronów

Nie ma chyba bardziej popularnego na świecie produktu. Makaron ma bardzo prosty skład – powstaje z mąki i wody, czasem dodaje się do niego jajka i inne składniki. Wydaje się, że nie ma nic prostszego, niż podanie dania z makaronem. Jednak gotowanie oraz łączenie typów makaronu z odpowiednimi dodatkami to prawdziwa sztuka. Z czym i jak jeść makaron?

Makaron kojarzymy z regionem śródziemnomorskim, jednak okazuje się, że po raz pierwszy pojawił się na obszarze Chin. Według archeologów makaron odnaleziony nad brzegami Żółtej Rzeki pochodzi z okresu neolitu i miał 4 tysiące lat! Wynika stąd, że makaron jest jednym z najstarszych wynalazków ludzkości. Na pewno jest to najstarszy odkryty produkt spożywczy.

 

Makaron – jaki skład?

Podstawowym składnikiem makaronu są mąka i woda. Najbardziej popularny jest makaron pszenny. Szerokie zastosowanie mają także produkty razowe, czyli pełnoziarniste, oraz z mąki żytniej. Na opakowaniach makaronu możemy znaleźć także informację, że został on wytworzony z durum, czyli semoliny, pszenicy twardej. Do produkcji makaronów wykorzystuje się także mąki z innych zbóż, na przykład mąkę jęczmienną lub orkiszową. Makarony pszenne są szczególnie popularne w kuchni włoskiej, w której te produkty odgrywają jedną z głównych ról.


Makaron z dodatkiem jajek nazywamy jajecznym – ma charakterystyczny, żółty kolor i jest on bardziej kaloryczny niż makarony wyprodukowane wyłącznie na bazie mąki. Taki typ makaronu jest chętnie stosowany między innymi w tradycyjnej polskiej kuchni.

Do makaronów dodaje się również inne dodatki, dzięki którym zmienia się barwa i smak produktu. Na przykład szpinak, algi lub pokrzywa nadaje makaronowi zielony kolor, dzięki burakom „robi się” fioletowy, dla uzyskania czarnej barwy dodaje się atrament z kałamarnicy, czerwonej – marchew lub a dla żółtej – kurkumę. Kolejną grupą produktów są makarony bez glutenu, dzięki którym z ulubionych potraw nie muszą rezygnować osoby na diecie bezglutenowej. Są to makarony z mąki gryczanej, jaglanej, kukurydzianej, mąki z soczewicy, ciecierzycy lub warzyw. Makaron ryżowy, produkowany z mąki ryżowej, oraz makaron sojowy z zielonej fasoli mung, mąki grochowej i kukurydzianej również nie zawierają glutenu.

Makaron dzielimy także ze względu na długość – wyróżniamy makarony krótkie i długie, przeznaczenie – makarony w arkuszach, do nadziewania, długie do sosów oraz drobne do zup – oraz pochodzenie – przemysłowe, domowo oraz z rodzinnych zakładów.

 

Makaron i jego kształt - znajdź swój ulubiony!

Ze względu na kształt, makaron możemy podzielić nawet na kilkaset rodzajów! Od formy makaronu zależy, z jakimi dodatkami, zgodnie ze sztuką, należy go podać. Oto najpopularniejsze typy makaronów.

  • Anelli – rodzaj makaronu z Sycylii, ma formę małych pierścieni. Stosuje się je jako dodatek do zup oraz załatek. Czas gotowania : 8 do 12 minut.
  • Cannelloni – makaron w postaci rurek o dużym przekroju, przeznaczony do nadziewania. Cannellonni nadziewa się między innymi mielonym mięsem, ricottą lub szpinakiem oraz innymi warzywami, serami oraz sosami. Cannelloni służy do zapiekania, nie gotuje się go przed włożeniem do piekarnika.
  • Capellini –„włosy anioła”, długi i cienki makaron, dostępny często w formie gniazd. Często stosowany jako dodatek do zup lub w daniach dla dzieci oraz w połączeniu z lekkimi dodatkami. Czas gotowania: 2 do 3 minut.
  • Conchiglie – ma postać dużych muszli, zwykle nadziewa się je mięsnymi lub śmietanowymi sosami. Conchigliette to rodzaj mniejszych muszli, używa się ich do zapiekanek, zup oraz sałatek. Czas gotowania: w zależności od rozmiaru.

 

  • Farfalle – makaron w formie kokardek. Sprawdza się przede wszystkim w daniach z pomidorami i śmietana oraz jako baza do zapiekanek. Czas gotowania: 7 do 9 minut.
  • Fusilli – bardzo popularny makaron w postaci świderków. Odpowiedni jako baza do dań głównych, a także do zapiekanek, sałatek i zup. Czas gotowania: 7 do minut.
  • Gnocchi – rodzaj makaronu, który wyglądem przypomina kluski, czasem produkowany z ziemniaków. Podaje się go z sosami, serem, pesto, pomidorami i innymi warzywami. Czas gotowania: około 10 minut.
  • Lasagne – ma postać cienkich płatów. Są podstawą tradycyjnej włoskiej potrawy lazania z mięsem mielonym i sosem pomidorowym, ale łączy się je również z innymi rodzajami nadzienia, na bazie szpinaku, bakłażana, parmezanu, mozzarelli oraz innych warzyw i serów Lasagne służy do zapiekania, nie gotuje się go przed włożeniem do piekarnika.

  • Orecchiette – ma postać małych, grubych uszek, który podaje się z ciężkimi sosami warzywnymi lub mięsnymi. Czas gotowania: 12 minut.
  • Orzo – mały makaron, który wyglądem przypomina ziarenka ryżu, popularny przede wszystkim w Grecji. Orzo to dobra baza do pilawów, zup, lekkich sosów, a także zapiekanek i farszów warzywnych. Czas gotowania: 13 minut.
  • Penne – popularny makaron w postaci skośnych rurek. Jest bardzo uniwersalny, dobrze łączy się z sosami, dodaje się go także do zapiekanek, zup oraz sałatek. Czas gotowania: 8 do 12 minut.
  • Spaghetti – długi, cienki makaron, tradycyjnie podawany z sosem boloński, carbonara lub neapolitańskim. Czas gotowania: 10 do 14 minut.

  • Tagliatelle – makaron w postaci długich, cienkich wstążek. Wywodzi się z północnego regionu Włoch, związany jest z Bolonia, dlatego zwyczajowo podaje się go z sosem bolońskim. Komponuje się również z innymi sosami, na przykład grzybowym lub carbonara. Czas gotowania: 4 do 6 minut.
  • Tortellini – małe pierożki z nadzieniem, grzybowym lub serem. Zwyczajowo podaje się je z bulionem i gulaszem oraz sosem śmietanowym lub pomidorowym. Tortellini stosuje się także jako dodatek do sałatek. Czas gotowania: około 15 minut.

Trzeba pamiętać, że czas gotowania może różnić się w zależności od surowca użytego podczas produkcji. Makarony z mąki warzywnej, z ciecierzycy lub soczewicy mają zwykle krótszy czas gotowania.

Makaron uchodzi za jeden z symboli Włoch, ale podbił serca smakoszy na całym świecie. Słynny, włoski reżyser, Federico Fellini mawiał: „Życie jest kombinacją makaronu i magii”. Z pewnością jest to wyjątkowy produkt, z którego wyczarujemy wiele smacznych potraw. Warto mieć zawsze pod ręką opakowanie ulubionego makaronu.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Wersja komputerowa
Sklep internetowy Shoper.pl