Chili24.pl
Rokitnik - roślina jak złoto
Rokitnik - roślina jak złoto

Owoce rokitnika śmiało mogłyby dołączyć do listy superfoods. Są dobre dla zdrowia i urody. Rokitnik jest nieoceniony szczególnie teraz, w okresie jesienno-zimowych przeziębień, a to ze względu na wysoką zawartość witaminy C.

Jednak to nie wszystkie skarby, jakie ma do zaoferowania ta wciąż zbyt mało znana, ale wartościowa roślina! 

 

Złoto Syberii

Rokitnik jest bardziej egzotyczny, niż może się wydawać. Różne odmiany tej rośliny występują w Azji. Medycyna chińska wykorzystywała jego właściwości już od wieków. W Europie znajdziemy go przede wszystkim w krajach bałtyckich. W Polsce rokitnik naturalnie rośnie na wybrzeżach Bałtyku i jest prawnie chroniony. Mieszkańcy mroźnej Syberii tak bardzo cenią właściwości rokitnika, że obwołali go złotem swojej krainy!

Rokitnik - na zdrowie!

W naszym regionie przez długi czas rokitnik znany był przede wszystkim jako roślina ozdobna. To duży krzew, który zwykle rośnie do 3 metrów, jednak może osiągnąć nawet do 8 metrów wysokości. Ma pokryte ostrymi cierniami pędy, żółte kwiaty i pomarańczowo-czerwone owoce. Jego okres kwitnienia przypada na marzec i kwiecień. Rokitnik ma wyjątkowo małe wymagania i często rośnie w miejscach, w których nie poradziłyby sobie inne rośliny. Lubi słońce, najlepiej rośnie na piaszczystej, pulchnej glebie z wysoką zawartością wapnia, a na dodatek jest mrozoodporny – na Syberii jest w stanie znieść temperatury poniżej minus 50 stopni Celsjusza!

 

 

Rokitnik dla zdrowia

Największa moc rokitnika kryje się w jego owocach. Pomarańczowe kuleczki są bogatym źródłem witaminy C – pod tym względem ustępuje tylko owocom dzikiej róży. Wielkość dawki zależy od miejsca, w którym rosła roślina. Najwięcej witaminy C zawierają odmiany z terenów górskich (około 405-1100 mg na 100 gramów), mniej rokitnik z obszarów morskich (około 200-250 mb na 100 gramów).

Rokitnik jest prawdziwą bombą witaminową, ale liczy się nie tylko ilość, ale jakość. Witamina C z rokitnika jest wyjątkowo „trwała” i odporna na przetwarzanie. To znaczy, że dżem lub sok z rokitnika będą miały prawie tyle samo witaminy C, co surowe owoce. Dlatego rokitnik i jego przetwory są idealnym rozwiązaniem na poprawę odporności, szczególnie jesienią i zimą.

Na odporność - sok i syrop z rokitnika.

Drobne owoce rokitnika skrywają w sobie jeszcze więcej skarbów! Znajdziemy w nich również witaminy E, F, K i P, prowitaminy A i D, kwas foliowy, makro- i mikroelementy, takie jak na przykład mangan, żelazo i bor, antocyjany, flawonoidy, fosfolipidy oraz garbniki. Rokitnik jest także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych – omega-3, omega-6, omega-7 i omega-9. Kwas omega-3 wpływa na stan układu nerwowego, a jego niedobór może mieć wpływ na obniżenie nastroju. Dlatego rokitnik i jego przetwory są także jak znalazł na zimowe spadki nastroju!

Rokitnik to także obfitość antyoksydantów – są to b-karoten, witamina C oraz E, które chronią tkankę mózgową przed szkodliwymi zmianami.

 

 

Rokitnik dla urody

Rokitnik to świetne rozwiązanie, jeśli chcemy zadbać o skórę. W celach leczniczych stosuje się napar z liści i oleju – to sposób na złagodzenie oparzeń, odmrożeń i odleżyn, środek na trudno gojące się rany, a także zmiany o grzybiczym podłożu. Rokitnik to roślina, która świetnie wpływa na urodę. Zawiera dużą ilość beta-karotenu i jest stosowany jako naturalny barwnik, na przykład w płukankach do włosów lub samoopalaczach – wyrównuje koloryt oraz nadaje jej złoty odcień.  Olej z rokitnika jest składnikiem szamponów i odżywek. Zawiera wysokie stężenie polifenoli oraz wartościowych witamin i minerałów, które regenerują strukturę włosów. Rokitnik dodaje się także do kremów i kosmetyków, przede wszystkim przeznaczonych do pielęgnacji skóry suchej i dojrzałej, jest również składnikiem preparatów do opalania – pełni w nich rolę naturalnego blokera promieni UVA i UVB.

Na piękny i zdrowy wygląd - rokitnik!

 

Nie tylko liście

Najbardziej popularnym elementem rokitnika są jego owoce, ale również inne części tej rośliny mają cenne właściwości. Tak jak na przykład liście rokitnika. Ciekawostka – starożytni Grecy dodawali je do paszy dla koni, dla gęstej i lśniącej sierści. To właśnie stąd pochodzi nazwa rośliny – rokitnik pospolity, czyli Hippophae rhamnoides. Greckie hippis znaczy koń, a phaos – błyszczący.

Suszone liście rokitnika można wykorzystać do przygotowania smacznego naparu. Napar stosuje się także w leczeniu gośćca oraz stanów zapalnych przewodu pokarmowego. Napar z liści rokitnika można użyć także  do przygotowania okładów na trudno gojące się rany lub dodać do ziołowej kąpieli.

 

 

Domowe (i nie tylko) sposoby na rokitnik

Rokitnik można przygotować na wiele sposobów. Ze świeżych owoców zrobimy intrakt (z gorącym alkoholem), a z suszonych – nalewkę. Wystarczy zalać owoce alkoholem w proporcji 1 do 3 i odstawić na dwa tygodnie. Ze świeżych owoców przygotujemy również napar. Z rokitnika zrobimy także soki i dżemy.

Ciekawym sposobem na wykorzystanie rokitnika jest przygotowanie… chałwy rokitnikowo-lnianej! 1 część rokitnika łączymy z 2 częściami ziaren lnu, dorzucamy miękkie daktyle i rozcieramy na jednolitą gładką masę. Szybki i zdrowy deser gotowy!

Rokitnik i ziarna lnu - pomysł na deser!

Z rokitnika stworzymy też domowe kosmetyki. Zmiksowane owoce trzeba wymieszać z gruboziarnistą solą oraz skórką pomarańczową i odstawić na co najmniej dobę. Tak przygotowany peeling możemy przechowywać nawet kilka miesięcy. Liście z rokitnika wykorzystamy z kolei w maseczce. Liście mielimy dodajemy odrobinę wody mineralnej, miodu i oliwy z oliwek, a następnie nakładamy na kilkanaście minut na twarz. Olej z rokitnika można wykorzystać do olejowania włosów lub dodawać go do ulubionego kremu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Wersja komputerowa
Sklep internetowy Shoper Premium