Miód – słodycz z natury 0
Miód – słodycz z natury

Miód to płynne złoto prosto od matki natury. Jest pyszny i słodki, a także bardzo zdrowy! Jest świetną alternatywą dla białego cukru, dostarcza organizmowi wielu dobroczynnych substancji i jest dobry dla urody. Dlatego jeśli chcemy być zdrowi, piękni i osłodzić sobie życie, zaopatrzmy się w słoiczek miodu!

W miodzie znajdziemy całą listę wartościowych elementów i witamin. Zawiera między innymi potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, kwas foliowy biotynę i witaminy – A, z grupy B oraz C. Miody wpływają na zdrowie, i to w szerokim zakresie. Są dobre na wrzody żołądka i kłopoty z gardłem, pomagają obniżyć ciśnienie krwi i zahamować procesy miażdżycowe, wykazują działanie przeciwbiegunkowe. Zawarta w miodzie glukoza jest paliwem dla szarych komórek. Jest zalecany osobom ze schorzeniami wątroby i dróg żółciowych.

 

Miody na zdrowie

Miody dzielimy na rodzaje, w zależności od gatunku roślin, z których pszczoły zebrały nektar, pyłek kwiatowy i spadź.

  • Miód wielokwiatowy powstaje z nektarów różnych roślin, które pszczoły znajdą na łąkach, polach, w lasach i sadach. Wiosenny miód „tysiąca kwiatów” rozpoznamy po jasnym kolorze oraz łagodnym smaku i zapachu, z kolei ten, który powstał w lecie jest ciemniejszy i ma bardziej wyrazisty aromat i smak. Zawiera łatwo przyswajalne cukry proste, dobre dla mięśnia sercowego. Delikatny miód wielokwiatowy smakuje dzieciom, dlatego warto podawać go im podczas przeziębienia i grypy.

Dla serca, na przeziębienie – miód wielokwiatowy!

  • Miód spadziowy jest gęsty i stanowi skarbnicę związków mineralnych. Powstaje z zebranej przez pszczoły wydzieliny wytwarzanej przez mszyce i czerwce. Miody spadziowe różnią się między sobą właściwościami, w zależności od rośliny, z której zostały zebrane. Miód ten wykazuje silne właściwości antybiotyczne, bakteriobójcze i przeciwzapalne, wzmacniają odporność i wspomagają układ nerwowy, krążenia i trawienny. Miód spadziowy jest szczególnie polecany osobom, które wiele godzin dziennie spędzają przed komputerem.

Miód spadziowy na wzmocnienie organizmu.

  • Miód lipowy pachnie trochę jak kwiat lipy, ma wyrazisty, pikantny smak. Ma działanie antyseptyczne, przeciwgorączkowe i lekko uspokajające. Jest nieoceniony w przypadku grypy, przeziębień, kaszlu, anginy oraz nerwicach i dolegliwościach dróg moczowych.

Miód lipowy – zwalcz przeziębienie i gorączkę!

  • Miód akacjowy jest polecany nie tylko osobom, które walczą z przeziębieniem. Jest również dobry dla układu pokarmowego i trawiennego. Jest pomocny między innymi w leczeniu wrzodów, zapalenia błony śluzowej oraz nadkwasoty żołądka. Miód akacjowy łagodnie wycisza, więc jest polecany także przy problemach ze snem.

Na spokojny sen i zdrowy układ trawienny – wypróbuj miód akacjowy!

  • Miód wrzosowy wyróżnia się barwą, której bliżej do czerwieni niż złota. Nie jest bardzo słodki, ale ma przyjemny aromat kwiatów wrzosu. Wzmacnia odporność organizmu i dobrze działa na drogi moczowe, problemy z kamicą nerkową oraz biegunkę.  

Wyjątkowy smak, właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze – doceń właściwości miodu wrzosowego.

  • Miód gryczany jest wyjątkowo wyrazisty. To źródło rutyny, która oczyszcza naczynia i pomaga przeciwdziałać miażdżycy, nadciśnieniu oraz chorobie wieńcowej. Miód gryczany ma pozytywny wpływ na kości, układ odpornościowy, wzrok, nerki, stosuje się go nawet w przypadku osłabienia pamięci lub słuchu.

Miód gryczany – poznaj jego intensywny smak!

 

 

Nie tylko miód

Pracowite pszczoły wytwarzają nie tylko miód. Z pyłku kwiatowego powstaje także pierzga, która służy im za pokarm w okresie jesienno-zimowym. Dzięki zawartości mleczka pszczelego, pierzga jest bardziej odżywcza od pyłku kwiatowego.

Pierzga wzmacnia odporność i jest naturalnym wsparciem dla stosowanych leków. Łagodzi reakcje alergiczne, reguluje poziom cholesterolu i dobrze wpływa na serce. Zawiera antyoksydanty, które opóźniają procesy starzeniowe. Pierzgę można stosować na oczyszczanie wątroby oraz usprawnienie działania układu pokarmowego. Dodatkowo pierzga korzystnie wpływa na układ nerwowy – stosuje się ja w leczeniu depresji, ale także aby pobudzić kreatywne myślenie, stymulować koncentrację i pamięć.

Już jedna łyżka pierzgi dziennie pomoże wzmocnić organizm. Najlepiej wieczorem zalać porcję pierzgi wodą, a rano wypić ją na czczo.

Pierzga w miodzie, czyli naturalny sposób na odporność.

 

Miód – naturalny kosmetyk

Dobroczynne właściwości miodu nie kończą się w kuchni. Mikroelementy i witaminy, które znajdziemy w miodzie, są dobre również dla skóry i włosów. Balsam do ciała, krem do twarzy, odżywka lub maska do włosów – w tych kosmetykach warto szukać miodu.

Dobry dla urody – wypróbuj kosmetyki z pasieki!

Na bazie miodu możemy stworzyć domowe, naturalne kosmetyki. Jeśli połączymy ciepły miód z oliwą, powstanie maska do włosów suchych i zniszczonych. Miód, jogurt i olej kokosowy to z kolei świetna odżywka. Płynne złoto można wykorzystać do stworzenia maseczek do twarzy i ciała. Miód nałożony na zmiany trądzikowe zadziała antybakteryjnie, a kilka kropli nawilży spierzchnięte wargi.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Wersja komputerowa
Sklep internetowy Shoper.pl