Chili24.pl
Przepis na domowe bułki pszenno-żytnie
Przepis na domowe bułki pszenno-żytnie

Lubisz świeże, jeszcze ciepłe bułeczki? Kto nie lubi! Pyszne pieczywo, jak z ulubionej piekarni, zrobisz w domowej kuchni. Przepis na bułki pszenno-żytnie jest prosty, ale pamiętaj, że ciasto drożdżowe trzeba dobrze wyrobić i dać mu trochę czasu na wyrośnięcie.

Z okazji nowego roku robimy różne postanowienia. Może tym razem, zamiast skupiać się na odchudzaniu, postanowisz jeść zdrowo?

Nie rezygnuj z pieczywa, wybieraj chleb i bułki z dobrym składem, a najlepiej zrób je w domu! Bułki pszenno-żytnie z mąki pszennej chlebowej i pełnoziarnistej mąki żytniej są pyszne, pożywne i bogate w błonnik. Świetnie smakują ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami.

SKŁADNIKI:

 

PRZYGOTOWANIE:

 

  1. Do miski wsyp mąkę pszenną chlebową oraz mąkę żytnią pełnoziarnistą. Dodaj cukier, sól i suche drożdże (możesz także użyć świeżych drożdży - potrzebne będzie 25 g). Wlej letnie mleko oraz wodę a także olej. Wszystko razem wyrób ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem.
  2. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny, przykryj miskę ściereczką. 
  3. Następnie podziel ciasto na 10 kulek, każdą z nich obtocz w mące i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko je spłaszcz i odstaw jeszcze na 20 minut, aby podrosły.
  4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, grzanie góra-dół. Pośrodku każdej bułki zrób nacięcie nożem. 
  5. Włóż bułki do piekarnika, piecz je przez 20-25 minut, aż się ładnie zarumienią. 
  6. Upieczone bułki przełóż na kratkę, aby wystygły. 

 

 

 

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Wersja komputerowa
Sklep internetowy Shoper Premium