Lubisz świeże, jeszcze ciepłe bułeczki? Kto nie lubi! Pyszne pieczywo, jak z ulubionej piekarni, zrobisz w domowej kuchni. Przepis na bułki pszenno-żytnie jest prosty, ale pamiętaj, że ciasto drożdżowe trzeba dobrze wyrobić i dać mu trochę czasu na wyrośnięcie.
Z okazji nowego roku robimy różne postanowienia. Może tym razem, zamiast skupiać się na odchudzaniu, postanowisz jeść zdrowo?
Nie rezygnuj z pieczywa, wybieraj chleb i bułki z dobrym składem, a najlepiej zrób je w domu! Bułki pszenno-żytnie z mąki pszennej chlebowej i pełnoziarnistej mąki żytniej są pyszne, pożywne i bogate w błonnik. Świetnie smakują ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami.
SKŁADNIKI:
- 450 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 200 ml letniej wody
- 180 ml letniego mleka
- 8 g suszonych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 60 g oleju
PRZYGOTOWANIE:
- Do miski wsyp mąkę pszenną chlebową oraz mąkę żytnią pełnoziarnistą. Dodaj cukier, sól i suche drożdże (możesz także użyć świeżych drożdży - potrzebne będzie 25 g). Wlej letnie mleko oraz wodę a także olej. Wszystko razem wyrób ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem.
- Ciasto odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny, przykryj miskę ściereczką.
- Następnie podziel ciasto na 10 kulek, każdą z nich obtocz w mące i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko je spłaszcz i odstaw jeszcze na 20 minut, aby podrosły.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, grzanie góra-dół. Pośrodku każdej bułki zrób nacięcie nożem.
- Włóż bułki do piekarnika, piecz je przez 20-25 minut, aż się ładnie zarumienią.
- Upieczone bułki przełóż na kratkę, aby wystygły.