Zdrowe śniadanie dla całej rodziny! 0
s

Kiedy tylko jest to możliwe, warto całą rodziną jeść pożywne śniadanie przed wyjściem do szkoły czy pracy. Pierwszy poranny posiłek powinien być źródłem wszystkich niezbędnych składników. Ważne, aby bazował na pełnoziarnistych produktach zbożowych, które stanowią źródło węglowodanów i cennych witamin oraz składników mineralnych. Mogą nim być np: pieczywo, placki i naleśniki na bazie pełnoziarnistych mąk, płatki śniadaniowe bez dodatku cukru, kasze i kaszki.

Śniadanie powinno być również źródłem białka, w postaci np. sera twarogowego, jajka, jogurtu naturalnego, mleka, ryby, pasty z nasion roślin strączkowych lub chudego mięsa. Świetnym dodatkiem do śniadania są orzechy, pestki, awokado, odrobina oleju lub oliwy, czyli źródło zdrowych tłuszczy.

 

Helpa powstała po to, by ułatwiać życie rodzicom i pomagać dobrze żywić dzieci. Tworzą wartościowe produkty spożywcze, na bazie których szybko możecie przygotować m.in. pożywne śniadanie. Niżej przedstawiamy trzy pomysły Helpy na szybkie i odżywcze śniadanie dla całej rodziny. Mamy nadzieję, że produkty Helpy ułatwią i umilą Wam poranki oraz zaczarują pozytywną energią!

Truskawkowe płatki z mlekiem.

Składniki:

·        250 ml mleka lub napoju roślinnego

·        1 łyżka Bio Łyżka Smaku Truskawka (lub inna dowolna, ulubiona)

·        1 szklanka Bio Kulek Orkiszowo-Gryczanych z Kakao

Przygotowanie:

1/3 szklanki Bio Kulek Orkiszowo-Gryczanych z Kakao wymieszaj z Bio Łyżką Smaku Truskawka i podaj z mlekiem krowim lub napojem roślinnym.

 

 Śniadaniowy omlet szpinakowy.

Składniki:

·        3 jajka

·        1 łyżka Bio Kaszki Owsianej

·        1 Bio Warzywne Różdżki Smaku Szpinak

·        Kilka pomidorków koktajlowych

·        Cebulka dymka

·        30 g sera feta

·        Świeża sałata

·        Czerwona papryka

·        0,5 łyżeczki klarowanego masła

Przygotowanie:

Ubij jajka z dodatkiem Bio Warzywnej Różdżki Smaku Szpinak i Bio Kaszki Owsianej. Mieszankę wylej na rozgrzaną, natłuszczoną patelnię, a na wierzchu ułóż pokrojoną w kostkę fetę, posiekaną cebulkę i przekrojone na pół pomidory. Smaż na małym ogniu, pod przykryciem, aż góra się zetnie. Podaj z sałatą i papryką. Omlet nadaje się do jedzenia zarówno na ciepło i na zimno.

 

Koktajl bananowo-orzechowy ze szpinakiem.

Składniki:

·        500 ml mleka

·        Dojrzały banan

·        Łyżka gładkiego masła orzechowego

·        Łyżka kakao

·        2 Bio Warzywne Różdżki Smaku Szpinak 

·        3 łyżki Bio Kulki Orkiszowo-Gryczanych z Kakao 

·        2 łyżki Bio EksPandy Amarantus

Przygotowanie:

Mleko zmiksuj z bananem, masłem orzechowym, kakao i Bio Warzywną Różdżką Smaku Szpinak. Z podanych składników uzyskasz 3 porcje. Koktajl możesz podać w miseczce z płatkami, do picia w kubku z dodatkiem ekspandowanego amarantusa lub przelać do butelki i zabrać na wynos.

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Wersja komputerowa
Sklep internetowy Shoper Premium