Tylko spokojnie! Melisa na uspokojenie i dobry sen 0
Tylko spokojnie! Melisa na uspokojenie i dobry sen

Na nerwowe sytuacje i lepszy sen – melisa! Melisa lekarska jest znana od wieków. Słynie przede wszystkim z właściwości uspokajających, ale na tym nie kończą się jej możliwości. Dlaczego warto napić się melisy?

Melisa ma podłużne, karbowane, ciemnozielone listki, szarozielone od spodu. Melisa lekarska ma białe lub różowe kwiaty. Rośnie na całym świecie i jest obecna w ziołolecznictwie od dawna.

Napary z melisy były polecane między innymi na poprawę pamięci, bezsenność, problemy z układem pokarmowym czy nerwowym. Kiedy warto sięgnąć po melisę?

 

Melisa lekarska – pełna cennych składników

W zielu melisy znajdziemy duże ilości składników aktywnych – to właśnie dzięki tym składnikom roślina ma tak wszechstronne działanie. Melisa ma w składzie między innymi fenolokwasy i flawonoidy, śluzy i żywice, witaminę C oraz olejki eteryczne. Olejki eteryczne – cytronelal i cytryl – odpowiadają za cytrusowy zapach melisy, a przy tym obniżają próg wrażliwości układu nerwowego oraz mają właściwości rozkurczające.

Składniki aktywne w melisie lekarskiej odpowiadają za cały szereg właściwości – działają antybakteryjnie, przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Tak więc melisa nie tylko na nerwy!

 

Melisa na nerwy i bezsenność

Melisa lekarska to jeden z najbardziej znanych, naturalnych sposobów na uspokojenie. Napar z melisy pomaga przy pobudzeniu nerwowym i rozdrażnieniu, łagodzi objawy stresu, nerwicy i stanów lękowych. Melisa lekarska wspiera organizm przy przewlekłym zmęczeniu oraz bólach głowy, również o podłożu migrenowym. Napar z melisy na wieczór to dobry nawyk – pomoże się wyciszyć będzie wspierać zasypianie.

Na co jest dobra melisa

Nie tylko na święty spokój! Melisa, dzięki naturalnemu bogactwu składników aktywnych, pomoże też w innych sytuacjach.

  • Napar z melisy pobudza apetyt, ale przede wszystkim stymuluje produkcję soków żołądkowych i wspiera trawienie. To może być deska ratunku po obfitym, ciężkostrawnym posiłku.

  • Melisa lekarska wykazuje właściwości rozkurczowe – właściwość cenna przy bólu brzucha oraz bólach miesiączkowych.

  • Kiedyś melisa była polecana... uczonym! Dzisiaj śmiało mogą ją pić uczniowie, studenci i pracownicy umysłowi, dla naturalnego wsparcia pamięci i koncentracji. Są badania, według których melisa może być wsparciem przy demencji starczej, a nawet choroby Alzheimera.

  • Czy wiesz, że melisa ma wpływ na zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi? W związku z tym jest naturalnym środkiem, który może zapobiegać miażdżycy. Melisa lekarska zatrzymuje też do pewnego stopnia utlenianie tłuszczów w wątrobie, co chroni ją przed otłuszczeniem.

  • Olejek z melisy wykazuje właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze – okłady z olejkiem z melisy są dobre na opryszczkę i grzybicę, przyniosą tez ulgę przy ukąszeniach owadów.

  • Melisa na wrzody? Badacze wykazali, że melisa może powstrzymać rozwój bakterii Helicobakter pylori, która jest jednym z powodów choroby wrzodowej żołądka.

Melisa dla urody

Ekstrakt z melisy jest popularnym składnikiem kosmetyków – szamponów, odżywek, kremów i kosmetyków do kąpieli. Szampony i odżywki z melisą są świetne do pielęgnacji przetłuszczających się włosów oraz walki z łupieżem. Płukanki na bazie melisy złagodzą stany zapalne skóry głowy. Kremy do twarzy z melisą intensywnie nawilżają i odżywiają cerę. Melisa jest składnikiem kosmetyków przeciwzmarszczkowych oraz przeznaczonych do pielęgnacji cery trądzikowej. Tonik z melisą znakomicie odświeża i tonizuje skórę, a także łagodzi podrażnienia

Olejek z melisy jest świetnym dodatkiem do kąpieli, a wymieszany z oliwą, sprawdzi się do masażu ciała. Takie domowe zabiegi pozwolą szybko się odprężyć i zrelaksować!

 

Jak używać melisy w kuchni?

Melisa ma orzeźwiający, subtelnie cytrusowy aromat. Świetnie pasuje do napojów – na przykład lemoniad, herbat czy nalewek. Melisa świetnie wzbogaci smak owocowych sorbetów i sałatek, można również wykorzystać ją jako dodatek do twarogów, zup, dań z jajkami lub farszów do mięsa. Ziele melisy to oryginalna przyprawa do drobiu, ryb, cielęciny i wołowiny. Melisę najlepiej dodawać do potraw pod koniec gotowania, aby w pełni cieszyć się jej smakiem i aromatem.

 

Źródła:

  • Wojciech Chentkiewicz, Melisa - zastosowanie, właściwości i działanie zioła, 2016,
  • Marta Pawlak, Melisa lekarska - właściwości, przeciwwskazania, opinie. Melisa dla dzieci, 2018,
  • Milena Połumackanycz, Marek Wesołowski, Agnieszka Viapiana, Właściwości prozdrowotne melisy lekarskiej (Melissa officinalis L.), 2019,
  • Ewa Rosiecka, Melisa - właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania, przepisy, 2021.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Wersja komputerowa
Sklep internetowy Shoper Premium