Chili24.pl
Przepis na wielkanocny mazurek z bezą
Przepis na wielkanocny mazurek z bezą

Wielkanocny mazurek jest symbolem dostatku. Staropolskie ciasto z bakaliami powinno być słodkie, ale też piękne - to król wielkanocnego stołu.

Słodki mazurek, pełen bakalii i słodyczy według wielkanocnych tradycji miał przyciągać bogactwo i był symbolem kunsztu gospodyni. Nie ma jednego przepisu na mazurek - więcej ciekawych historii przeczytasz na blogu. Razem z producentem mąki ToTa zapraszamy na przepis na wyjątkowy wielkanocny mazurek z bezą.

CIASTO

NADZIENIE

PIANA

DODATKOWO

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia, mieszamy. Dodajemy żółtka i pokrojone masło. Zagniatamy ciasto, pod koniec wlewamy wodę i jeszcze raz wszystko zagniatamy.
  2. Tortownicę (20 cm) wykładamy papierem do pieczenia - tylko spod i wykładamy ciasto, wylepiamy ciastem także boki do połowy wysokości. Ciasto nakłuwamy widelcem j chowamy do lodówki na godzinę.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i podpiekamy ciasto przez 25 minut, grzanie góra dół. Następnie ciasto wyciągamy i zostawiamy na 15 minut, aby przestygło. Wykładamy frużelinę owocową. Ubijamy białka z cukrem, pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Pianę przekładamy do rękawa cukierniczego i robimy małe beziki na cieście.
  4. Pieczemy ciasto jeszcze przez 20 minut w temperaturze 180. Studzimy ciasto. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z łyżką mleka.
  5. Polewamy ciasto i posypujemy posiekanymi orzechami. Ciasto przechowujemy w lodówce. 

 

Czas przygotowania: 30 minut + czas pieczenia

Ilość porcji: 8

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Wersja komputerowa
Sklep internetowy Shoper Premium