Są delikatne, kruche, słodkie, idealne do kawy, herbaty, kakao, ciepłego mleka... Pyszne i proste ciasteczka maślane z orzechami i czekoladą są proste i szybkie do zrobienia. Sprawdź ten przepis!
Do zrobienia ciastek potrzebujesz tylko kilka składników. Ciasto przed formowaniem i pieczeniem ciasteczek trzeba schłodzić w lodówce.
SKŁADNIKI:
- 200 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 350 g mąki pszennej typ 500
- 100 g cukru
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 70 g orzechów arachidowych solonych
- 70 g gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
- Do miski wsyp mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia, dodaj pokrojone masło oraz wbij jajka. Wszystko razem wymieszaj ręcznie lub za pomocą miksera. Dodaj posiekaną czekoladę oraz wsyp posiekane na mniejsze kawałki orzechy. Wymieszaj wszystko ponownie za pomocą łyżki lub rąk.
- Ciasto wstaw na 30 minut do lodówki, aby się schłodziło.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni, grzanie góra-dół. Z ciasta uformuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.
- Wstaw ciasteczka do nagrzanego piekarnika i piecz je przez 17 minut. Następnie wyciągnij ciastka i zostaw je na chwilkę jeszcze na blaszce, następnie przełóż je na kratkę, aby wystygły. Przechowuj w zamkniętym pojemniku.