Przepis na obiad - pierogi z ziemniakami i białą kiełbasą 0
Przepis na obiad - Pierogi z ziemniakami i białą kiełbasą

Szukasz pomysłu na obiad? Wypróbuj przepis na pierogi z ziemniakami i białą kiełbasą. Pierogi z ziemniaczano-mięsnym nadzieniem są smaczne i pożywne, świetnie smakują z ulubionym sosem, skwarkami, bułką tartą, roztopionym masłem lub bez dodatków.

Sprawdzony przepis na ciasto na pierogi, a do tego bogate nadzienie. Zapraszamy na prawdziwą pierogową ucztę!

 

SKŁADNIKI:

 

Ciasto:

 

Farsz:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków 
  • 2 cebule
  • 300 g kiełbasy białej parzonej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • ząbek czosnku

 

PRZYGOTOWANIE:

Farsz:

  1. Ugotowane ziemniaki tłuczemy tłuczkiem, doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy do ziemniaków.
  3. Kiełbasę białą parzoną kroimy na kawałki i rozdrabniamy za pomocą blendera lub widelcem.
  4. Podsmażamy na patelni i dodajemy do ziemniaków.
  5. Dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, jogurt, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Ciasto:

  1. Do misy robota lub miksera wsypujemy mąkę, sól, olej i gorącą - świeżo przegotowaną wodę. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Jeżeli nie macie robota i będziecie wyrabiać ciasto ręcznie to uważajcie, aby się nie poparzyć. 
  2. Wyrobione ciasto szczelnie zawijamy w ściereczkę lub przykrywamy miską, aby nie wysychało i odpoczęło - zostawiamy tak na 15-30 minut.
  3. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka - ja robię to za pomocą szklanki, nakładamy farsz i zlepiamy. Pamiętajcie, aby reszta ciasta cały czas była przykryta ściereczką. 

Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Ja dodaje łyżeczkę soli i łyżkę oleju do wody. Wrzucamy pierogi i gotujemy od wypłynięcia jakieś 5 minut.

Przekładamy je na talerze, aby wystygły. Podajemy podsmażone na patelni na rumiano. 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Wersja komputerowa
Sklep internetowy Shoper Premium