Maj to miesiąc grillowania! Coraz częściej tradycyjną kiełbaskę zastępują inne grillowane dania. Hamburger to klasyk amerykańskiego street-foodu. Można przygotować go na wiele sposobów, ale dwie rzeczy są niezbędne - kotlet i bułka.
Kotlet do burgera zwykle jest z mięsa, ale może być też rybny lub roślinny. Klasyczna bułka do hamburgera powinna być puszysta, delikatnie słodka. Jeśli chcesz zrobić 100% domowe burgery, wypróbuj przepis na pszenno-żytnie bułki drożdżowe do hamburgerów.
SKŁADNIKI:
- 550 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 100 g mąki żytniej typ 720
- 100 ml letniej wody
- 250 ml letniego mleka
- 10 g suszonych drożdży
- 1,5 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 50 g oliwy
- 1 jajko + jajko po posmarowania bułek
- garść sezamu do posypania bułek
PRZYGOTOWANIE:
- Do miski wsyp mąkę pszenną chlebową oraz mąkę żytnią. Dodaj cukier, sól i suche drożdże (możesz także użyć świeżych drożdży - potrzebne będzie 30 g). Wlej letnie mleko oraz wodę, wbij jajko i dodaj oliwę. Wszystko razem wyrób ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem.
- Ciasto odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny, przykryj miskę ściereczką.
- Następnie podziel ciasto na 7 kulek, każdą z nich ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki spłaszcz na kształt placka, posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp sezamem, odstaw jeszcze na 20 minut, aby podrosły.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, grzanie góra-dół.
- Włóż bułki do piekarnika, piecz je przez 20-25 minut, aż się ładnie zarumienią.
- Upieczone bułki przełóż na kratkę, aby wystygły.