Przepis na domowe bułki hamburgerowe 0
Przepis na domowe bułki hamburgerowe

Maj to miesiąc grillowania! Coraz częściej tradycyjną kiełbaskę zastępują inne grillowane dania. Hamburger to klasyk amerykańskiego street-foodu. Można przygotować go na wiele sposobów, ale dwie rzeczy są niezbędne - kotlet i bułka.

Kotlet do burgera zwykle jest z mięsa, ale może być też rybny lub roślinny. Klasyczna bułka do hamburgera powinna być puszysta, delikatnie słodka. Jeśli chcesz zrobić 100% domowe burgery, wypróbuj przepis na pszenno-żytnie bułki drożdżowe do hamburgerów.

SKŁADNIKI:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do miski wsyp mąkę pszenną chlebową oraz mąkę żytnią. Dodaj cukier, sól i suche drożdże (możesz także użyć świeżych drożdży - potrzebne będzie 30 g). Wlej letnie mleko oraz wodę, wbij jajko i dodaj oliwę. Wszystko razem wyrób ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem. 
  2. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny, przykryj miskę ściereczką. 
  3. Następnie podziel ciasto na 7 kulek, każdą z nich ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki spłaszcz na kształt placka, posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp sezamem, odstaw jeszcze na 20 minut, aby podrosły.
  4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, grzanie góra-dół.
  5. Włóż bułki do piekarnika, piecz je przez 20-25 minut, aż się ładnie zarumienią. 
  6. Upieczone bułki przełóż na kratkę, aby wystygły. 

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Wersja komputerowa
Sklep internetowy Shoper Premium