Sylwester to okazja do szampańskiej zabawy i dobrego jedzenia! Razem z Blue Dragon przedstawiamy trzy wyjątkowe pomysły na sylwestrową kolację dla miłośników kuchni azjatyckiej - przepisy proste i smaczne, które na pewno zrobią wrażenie na gościach. Takie lubimy najbardziej!
Wołowina w gęstej, bogatej marynacie, kurczak z egzotyczną nutą, a może podkręcona curry opcja roślinna? Poznaj przepisy na proste i szybkie dania na Sylwestra i przygotuj pełną apetycznych smaków i aromatów ucztę w azjatyckim stylu.
Wołowina z brokułem w sosie Blue Dragon Teriyaki
SKŁADNIKI:
- 1 słoik sosu Blue Dragon Teriyaki
- 400 g wołowiny
- 1 cebula
- 1 brokuł
- ryż do podania
- 2 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE:
- Brokuł podziel na różyczki, ugotuj.
- Wołowinę pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w pióra.
- Na patelni lub woku rozgrzej olej, dodaj mięso i smaż 7-10 minut, aż nabierze brązowego koloru. Dodaj cebulę, podsmaż jeszcze 3-4 minuty.
- Wlej sos Blue Dragon Teriyaki, wymieszaj i gotuj jeszcze 10 minut. Dodaj ugotowany brokuł, wymieszaj. Podawaj z ryżem.
Szaszłyki Satay z kurczakiem i ananasem
SKŁADNIKI:
- 1 słoik sosu Blue Dragon Satay
- 400 g piersi z kurczaka
- świeży ananas
- roszponka
- zielony ogórek
- czerwona cebula
- garść orzeszków ziemnych
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka miodu
- ryż do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Pierś z kurczaka pokrój na kawałki, wymieszaj w sosie Blue Dragon Satay i odstaw do zamarynowania na 30 minut.
- Ananasa pokrój na kawałki. Wraz z kurczakiem nadziej na szpikulce do szaszłyków i grilluj na patelni na złoty kolor.
- Ogórek pokrój w plastry, cebulę w pióra, a orzeszki posiekaj. Wszystko wymieszaj i nałóż do miseczki. Wymieszaj ocet z miodem i skrop sałatkę.
- Grillowane szaszłyki podawaj z ugotowanym na sypko ryżem i sałatką.
Warzywne czerwone curry z ryżem
SKŁADNIKI:
- 1 słoik sosu Blue Dragon Red Curry
- 300 g miąższu z dyni
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- ½ puszki kukurydzy
- 100 g zielonego groszku
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki oleju
- ryż do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Dynię i paprykę pokrój w grubą kostkę.
- Na patelni lub woku rozgrzej olej, dodaj warzywa i smaż 5-7 minut, mieszając. Dodaj cebulę, pokrojoną w pióra i podsmaż 3-4 minuty.
- Wlej sos Blue Dragon Red Curry, dodaj pomidorki koktajlowe, groszek i kukurydzę, całość gotuj 10 minut. Podawaj z ryżem.
Wpis powstał we współpracy z marką Blue Dragon.