Jak pachnie Boże Narodzenie? Ciasto drożdżowe, cynamon, czekolada, orzechy - te zapachy przywołują bożonarodzeniowy klimat i kojarzą się z domowym ciepłem. Wieniec drożdżowy z cynamonem to przepis na słodkie, pachnące Święta Bożego Narodzenia!
Ciasto drożdżowe nie jest trudne do zrobienia, choć wymaga trochę czasu i ciepła. Trzeba przygotować zaczyn, dobrze wyrobić ciasto i dać mu kilka godzin w ciepłym. Do wieńca potrzebne jest też nadzienie - jego przygotowanie to sama przyjemność. Z wyrośniętego ciasta formujemy wieniec ze słodkim nadzieniem i... znowu odkładamy do ciepłego. Kiedy ciasto jest gotowe, przychodzi czas na dekorację - polewa czekoladowa i bakalie. Efekt jest warty zachodu!
SKŁADNIKI:
- 600 g mąki pszennej typ 500
- 40 g świeżych drożdży
- 2 jajka + 1 żółtko
- 100 g cukru
- 250 g ciepłego mleka
- 100 g masła
Nadzienie:
- 80 g masła
- 3 łyżeczki cynamonu
- 150 g cukru trzcinowego
Dodatkowo:
PRZYGOTOWANIE:
- Do kubka wkruszam drożdże i zasypuje je łyżeczką cukru, odstawiam na chwilkę, aby się zrobiły płynne.
- Do miski wsypuję mąkę, resztę cukru, rozbełtane jajka. W garnku roztapiam masło i wlewam do niego mleko, mieszam i dodaję do mąki. Wlewam drożdże.
- Wszystko razem wyrabiam za pomocą rąk lub mikserem z hakiem. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam na 1,5 do 2 godzin.
- Przygotowujemy nadzienie. Do garnka wkładamy masło i cukier, dodajemy cynamon. Wszystko razem podgrzewamy i mieszamy, aż masło się rozpuści i wszystko dobrze ze sobą połączy.
- Gdy ciasto już wyrośnie to rozwałkowuje je na placek na blacie podsypanym mąką. Smaruje po całej powierzchni masą cynamonową i zawijam jak roladę. Przekładam ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc wieniec - zlepiam końce.
- Ostrym nożem nacinam co kilka centymetrów ciasto, tak do połowy (nie przecinając ciasta na całej powierzchni).
- Smaruje rozbełtanym białkiem. Zostawiam je jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, grzanie góra-dół. Ciasto piekę 35 do 40 minut, aż się ładnie zarumieni. Po upieczeniu zostawiam na kratce do wystygnięcia.
- Następnie smaruje ciasto rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i posypuje posiekanymi orzechami i żurawiną.