Chili24.pl
Przepis na Boże Narodzenie - wieniec drożdżowy z cynamonem
Przepis na Boże Narodzenie - wieniec drożdżowy z cynamonem

Jak pachnie Boże Narodzenie? Ciasto drożdżowe, cynamon, czekolada, orzechy - te zapachy przywołują bożonarodzeniowy klimat i kojarzą się z domowym ciepłem. Wieniec drożdżowy z cynamonem to przepis na słodkie, pachnące Święta Bożego Narodzenia!

Ciasto drożdżowe nie jest trudne do zrobienia, choć wymaga trochę czasu i ciepła. Trzeba przygotować zaczyn, dobrze wyrobić ciasto i dać mu kilka godzin w ciepłym. Do wieńca potrzebne jest też nadzienie - jego przygotowanie to sama przyjemność. Z wyrośniętego ciasta formujemy wieniec ze słodkim nadzieniem i... znowu odkładamy do ciepłego. Kiedy ciasto jest gotowe, przychodzi czas na dekorację - polewa czekoladowa i bakalie. Efekt jest warty zachodu!

SKŁADNIKI:

Nadzienie:

Dodatkowo:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do kubka wkruszam drożdże i zasypuje je łyżeczką cukru, odstawiam na chwilkę, aby się zrobiły płynne.
  2. Do miski wsypuję mąkę, resztę cukru, rozbełtane jajka. W garnku roztapiam masło i wlewam do niego mleko, mieszam i dodaję do mąki. Wlewam drożdże.
  3. Wszystko razem wyrabiam za pomocą rąk lub mikserem z hakiem. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam na 1,5 do 2 godzin.
  4. Przygotowujemy nadzienie. Do garnka wkładamy masło i cukier, dodajemy cynamon. Wszystko razem podgrzewamy i mieszamy, aż masło się rozpuści i wszystko dobrze ze sobą połączy.
  5. Gdy ciasto już wyrośnie to rozwałkowuje je na placek na blacie podsypanym mąką. Smaruje po całej powierzchni masą cynamonową i zawijam jak roladę. Przekładam ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc wieniec - zlepiam końce.
  6. Ostrym nożem nacinam co kilka centymetrów ciasto, tak do połowy (nie przecinając ciasta na całej powierzchni).
  7. Smaruje rozbełtanym białkiem. Zostawiam je jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia.
  8. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, grzanie góra-dół. Ciasto piekę 35 do 40 minut, aż się ładnie zarumieni. Po upieczeniu zostawiam na kratce do wystygnięcia.
  9. Następnie smaruje ciasto rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i posypuje posiekanymi orzechami i żurawiną.

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Wersja komputerowa
Sklep internetowy Shoper Premium