Chili24.pl
Mąka kokosowa - przepis na rajskie wypieki
Mąka kokosowa - przepis na rajskie wypieki

Mąka kokosowa to nietypowy rodzaj mąki. Wiele różni ją od tradycyjnych mąk, które na co dzień używamy w kuchni. Ma wiele ciekawych właściwości i jest dobra nie tylko do pieczenia. Jak używać mąki kokosowej?

Palma kokosowa jest źródłem wielu skarbów – olej, woda, mleczko, wiórki, cukier, pasta – to wszystko z jednego orzecha! Mąka kokosowa to produkt uboczny, który zostaje po pozyskaniu oleju i mleka kokosowego. Nic nie może się zmarnować! Kiedyś pozostałości orzecha kokosowego trafiały do paszy dla zwierząt, a dzisiaj mąka kokosowa jest znanym na całym świecie superfoods i składnikiem zdrowej diety. A o kokosie przeczytasz więcej na blogu.

 

 MĄKA KOKOSOWA - KUPUJ WYGODNIE NA CHILI24.

 

Mąka kokosowa – smak, zapach, właściwości

Mąka kokosowa ma kremowy kolor oraz słodkawy smak i orzechowy zapach, w których bez problemu wyczujemy kokosowe nuty. Mąka kokosowa jest naturalnie bezglutenowa i odpowiednia dla osób, które mają różnego rodzaju alergie pokarmowe. Polecana jest też na diecie nisko węglowodanowej. Na tle innych mąk wyróżnia ją duża higroskopijność – to znaczy, że wchłania dużo wody. W związku z tym mąka kokosowa wymaga specyficznego podejścia.

 

 

Mąka kokosowa na diecie

Mąka kokosowa ma więcej kalorii niż mąka pszenna, ale pod względem zawartości błonnika nie ma sobie równych. W 100 gramach mąki kokosowej jest prawie 40 gramów błonnika! Z tego powodu, choć dość kaloryczna, mąka kokosowa może wspierać odchudzanie – błonnik zwiększa uczucie sytości i ma korzystny wpływ na działanie układu pokarmowego. Mąka kokosowa to połączenie węglowodanów, tłuszczów i białek, dlatego przepisy z jej udziałem są treściwe i sycą na dłużej – a to też wspiera odchudzanie.

Z tymi kaloriami też bywa różnie. Dużo zależy od zawartości tłuszczu w mące, a ten może się różnić w poszczególnych partiach, ze względu na różnice w procesach produkcji. Mąka kokosowa uzyskana metodą „suchą” ma więcej białek i tłuszczu, z kolei produktem metody „mokrej” jest mąka o niższej zawartości tłuszczu oraz większej ilości błonnika.

Warto też wiedzieć, że zawarte w mące kokosowej tłuszcze to przede wszystkim średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe MTC, które mogą działać przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Są to tłuszcze lekkostrawne, które dostarczają energii i pobudzają metabolizm. Mąka kokosowa jest popularnym elementem składnikiem diety ketogenicznej.

 

 

Czy mąka kokosowa jest zdrowa?

Duża zawartość błonnika to zaleta także dla cukrzyków, ponieważ ten składnik świetnie WPŁYWA na metabolizm cukrów. W ten sposób lepiej działa regulacja poziomu glukozy, co może zmniejszać chęć na słodkie. Dodatkowo, niska zawartość węglowodanów przekłada się na niski indeks glikemiczny mąki kokosowej. Błonnik w diecie wpływa też na utrzymanie zdrowego poziomu cholesterolu.

Błonnik, tłuszcze – to nie koniec pozytywnych właściwości mąki kokosowej. Ma sporo białka, więc chętnie będą po nią sięgać sportowcy. Mąka kokosowa zawiera również śladowe ilości składników odżywczych – między innymi mangan (który działa jako przeciwutleniacz), potas, żelazo i witaminę B6.

W kuchni – przepis na mąkę kokosową

Mąka kokosowa to mąka bezglutenowa, która nie zastąpi jednak klasycznej mąki. Chłonie dużo wody, a w porównaniu do innych mąk jest tłusta i dość ciężka, dlatego trzeba wiedzieć, jak jej używać. Mąka kokosowa sprawdza się jako dodatek do innych mąk. Około 15% mąki kokosowej nie wpłynie bardzo na strukturę słodkich wypieków i domowego pieczywa, ale pozwoli skorzystać z jej właściwości odżywczych.

 

 

W wypiekach, które nie muszą być bardzo puszyste, takich jak na przykład naleśniki, gofry, pizza, brownie, możemy wykorzystać tylko mąkę kokosową. Trzeba jednak pamiętać, że potrzebujemy wtedy użyć więcej płynów oraz dodać więcej jajek. Dzięki większej ilości wilgotnych składników, wypieki będą bardziej zwarte, nie będą się kruszyć i rozpadać. Zbyt mała ilość płynów spowoduje, że wypieki zrobią się suche.

Mąka kokosowa sprawdzi się w wytrawnych przepisach – bardzo dobrze pasuje do potraw kuchni orientalnej, ale nie tylko. Można używać jej jako zagęstnik do sosów i zup oraz jako panierkę do mięs i ryb.

Ciekawostka – mąkę kokosową można jeść na surowo! To pozwala wykorzystać ją jako dodatek do koktajli, płatków śniadaniowych, jogurtów i innego nabiału, słodkich kremów, deserów i ciast bez pieczenia. Mąka kokosowa jest idealna do zrobienia domowej wersji słynnych, kokosowych pralinek.

 

Bardzo ważne jest, żeby mąkę kokosową przechowywać w odpowiednich warunkach, w suchym, zamkniętym pojemniku, bez dostępu wilgoci.

 

Źródła:

  • Aleksandra Żyłowska-Mharrab, Mąka kokosowa: właściwości i zastosowanie. Przepis na mąkę kokosową, 2017,
  • Karolina Bernacka, Mąka kokosowa, 2020,
  • Magda, Przybyłka, Jak używać mąki kokosowej w pieczeniu ciast, 2020,
  • Sandra Słuszewska, Mąka kokosowa – wartości odżywcze, kalorie, właściwości zdrowotne, 2021
  • Elżbieta Gwóźdź, Mąka kokosowa – właściwości, skład i zastosowanie mąki kokosowej.

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Wersja komputerowa
Sklep internetowy Shoper Premium