Chili24.pl
Kwercetyna a odporność
Kwercetyna a odporność

Gdzie najlepiej szukać odporności? W jedzeniu! Wiele produktów, a właściwie składniki w ich składzie, są naturalnym wsparciem organizmu w trudnych czasach. Jedną z takich perełek jest kwercetyna.

Dieta jest jednym z filarów odporności, dlatego powinna być zdrowa, bogata w naturalne, nisko przetworzone produkty. Warzywa i owoce są najlepszym źródłem witamin i składników mineralnych. Im więcej kolorów na talerzu, tym lepiej!

Kolory warzyw i owoców nie tylko cieszą oczy. To oczywiście nigdy nie zaszkodzi, ale kolor to również informacja o cennych składnikach, których pełne są naturalne produkty. Jednym z nich jest kwercetyna – bardzo często spotykany w naturze flawonoid. Flawonoidy to związki chemiczne, który pełnią funkcję barwnika (kwercetyna odpowiada za żółty kolor) oraz ochrony przed owadami i grzybami. Flawonoidy to również naturalne przeciwutleniacze, czyli substancje, które wspierają organizm w walce z wolnymi rodnikami.

KWERCETYNA – JAK TO DZIAŁA?

Przeciwutleniacze we flawonoidach działają antyoksydacyjnie, to znaczy zwalczają wolne rodniki, które uszkadzają organizm i przyczyniają się do szybszego starzenia. Kwercetyna wykazuje więc właściwości antyoksydacyjne, a także przeciwzapalne – według badań działa antymiażdżycowo oraz wspomaga układ sercowo-naczyniowy. Kwercetyna ma też potencjał przeciwnowotworowy – naukowcy szukają metod jak wykorzystać kwercetynę w profilaktyce i leczeniu chorób nowotworowych. Właściwości antyoksydacyjne to również korzyści dla układu nerwowego – na przykład dzięki ochronie neuronów przed neurotoksynami.

 

 

SPORT I KWERCETYNA

Właściwości kwercetyny mogą przydać się sportowcom. Badania dowiodły, że kwercetyna może wspierać regenerację po intensywnym wysiłku fizycznym i zapobiegać uszkodzeniom organizmu, które powoduje trening. U początkujących sportowców kwercetyna wykazuje pewne zdolności do poprawy wytrzymałości.

KWERCETYNA – DOBRA NA ODCHUDZANIE?

Pytanie o odchudzające właściwości kwercetyny może się pojawić, szczególnie na początku roku, w okresie noworocznych postanowień. Czy mamy do czynienia z substancją niemal idealną? Chyba mamy dobre wieści. Istnieją przesłanki, że kwercetyna może mieć zdolność zastopowania tworzenia się komórek tłuszczowych, a także ich niszczenia. Za wcześnie, aby ogłosić kwercetynę skutecznym sposobem na odchudzanie, ale warto trzymać rękę na pulsie!

 

 

NAJLEPSZE ŹRÓDŁA KWERCETYNY

Gdzie znajdziemy kwercetynę? Jej najlepszym źródłem są warzywa i owoce, ale przeciwutleniacz znajdziemy też w sokach owocowych, ziołach, zbożach, miodzie, a nawet... czerwonym winie!

Warzywa, które są bogate w kwercetynę to między innymi brokuł, burak, biała i czerwona cebula, czosnek, fasola w puszce, kapusta, marchew, ogórek, papryka, pomidor, seler i szparagi. Kwercetynę znajdziemy też w owocach, takich jak na przykład aronia, owoc czarnego bzu, borówka, brzoskwinia, czarna porzeczka, figa, jabłko, żółta śliwka, wiśnia i świeża żurawina.

 

 

Jeśli lubisz soki owocowe, sięgnij po sok cytrynowy, jabłkowy i pomarańczowy. Co ciekawe, kwercetyna obecna jest też w przyprawach – zawierają ją na przykład bazylia, imbir, kurkuma, lubczyk, liście kolendry, oregano i pietruszka – oraz w niektórych roślinach – ashwagandgha, dziurawiec, rumianek, szczaw oraz czarna i zielona herbata liściasta.

CO WARTO WIEDZIEĆ O KWERCETYNIE?

Na ilość kwercetyny w produktach wpływa kilka czynników. Jednym z nich jest stopień dojrzałości – bogatsze w antyoksydanty są niedojrzałe owoce. Więcej kwercetyny mają produkty o ciemnej barwie, na przykład kolorowe cebule to pod tym względem lepszy wybór niż biała cebula. Najwięcej tego składnika skrywa się w zewnętrznej skórce warzyw i owoców. Zawartość kwercetyny zmniejsza obróbka mechaniczna i termiczna, z kolei fermentacja – zwiększa. Z tego powodu bogatsza w kwercetynę jest zielona herbata.

Kwercetyna jest wartościowym uzupełnieniem diety, ale nie ma tutaj żadnej magii. Żółty antyoksydant sam w sobie nie rozwiąże wszystkich problemów. Dbajmy o zdrową i różnorodną dietę!

 

 

Źródła:

  • Monika Majewska, Hanna Czeczot, Flawonoidy w profilaktyce i terapii, 2009
  • Mateusz Grabda, Kwercetyna w świetle badań – kolejny „złoty” środek?, 2019
  • Anna Gramza-Michałowska, Marzena Bueschke, Bartosz Kulczyński, Znaczenie kwercetyny jako związku wspomagającego wydolność w diecie sportowca, 2019,
  • Marzena Maj, Kwercetyna oraz jej właściwości zdrowotne. W jakich produktach znaleźć kwercetynę?, 2021,
  • Solgar.pl, Kwercytyna.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Wersja komputerowa
Sklep internetowy Shoper Premium