Chili24.pl
Grill dobrze przyprawiony
Grill dobrze przyprawiony

Grillowanie to dla Polaków styl życia! Długi weekend majowy i majówka tradycyjnie wyznaczają początek sezonu na grilla. Na ruszt wrzucamy nie tylko kiełbaski – grillować można też inne mięsa, ryby czy warzywa. Smak tkwi w szczegółach, a takim drobiazgiem, który może wiele zmienić, są przyprawy.

Grill – jest! Węgiel i rozpałka – są! Coś na ruszt, pieczywo, sosy – przygotowane! A przyprawy i zioła? Często zapominamy o nich podczas grillowania, jednak warto to zmienić. Tak niewiele potrzeba, żeby dania grilla zyskały więcej smaku i charakteru.

 

Marynata i nacieranie, czyli co zrobić zanim rozpalisz grilla

Kiedy mówimy grill, na myśli mamy zwykle mięso. Sól i pieprz to podstawowe przyprawy, które zawsze mamy pod ręką, ale grillowanie mięsa będą smaczniejsze, jeśli wykorzystamy dobrze dobrane dodatki i damy im czas. Mięso z grilla przed wrzuceniem na ruszt polecamy natrzeć lub zamarynować.

 

 

Przy nacieraniu wklepujemy przyprawy w mięso i odstawiamy na kilka godzin. Drugi sposób do zanurzenie mięsa do grillowania w marynacie na kilka godzin. Jako składniki marynaty można wykorzystać między innymi piwo i wino, jogurt, musztardę, majonez, ketchup, sos chili lub sos sojowy, a także oliwę i inne oleje, cukier, sok cytrynowy, świeży lub marynowany czosnek, zioła oraz przyprawy.

Przygotowanie mięsa do grillowania nie jest pracochłonne. To kilka minut pracy, a efekt – znakomity! Dzięki dodatkom mięso zyska bogaty smak i aromat, a także będzie delikatniejsze, bardziej kruche, po prostu - lepsze.

Sekret aromatycznego mięsa z grilla – zioła i przyprawy

Mięso drobiowe jest najdelikatniejsze. Często na grilla wybierają je osoby, które dbają o sylwetkę albo szukają alternatywy dla cięższych, tłustych rodzajów mięsa. Do drobiu pasują suszony cząber, estragon i tymianek, które pięknie pachną, ale nie dominują. Świeży rozmaryn jest świetnym dodatkiem do drobiu, ale ma wyrazisty smak, więc trzeba używać go z rozsądkiem. Kurczak dobrze smakuje z chili i pieprzem cayenne, walory mięsa kaczego najlepiej podkreślą majeranek i bazylia, a indyk świetnie łączy się z szałwią. Delikatne mięso drobiowe można też łączyć z przyprawami korzennymi, na przykład cynamonem.

 

 

Wołowina to królowa wśród mięs – bogactwo jej smaku znakomicie podkreślą suszony tymianek, bazylia, oregano i rozmaryn, świeża kolendra i szczypiorek oraz przyprawy, na przykład słodka papryka, czosnek, curry, płatki chili, pieprz cayenne oraz przyprawy korzenne cynamon i gałka muszkatałowa. W marynacie do mięsa wołowego przed grillowanie sprawdzi się musztarda.

Walory popularnej wieprzowiny również wzbogacą odpowiednie dodatki – suszony rozmaryn, majeranek i kminek, a także świeży tymianek i szałwia. Majeranek i kminek nie tylko poprawiają smak grillowanej wieprzowiny, ale wspierają też trawienie, co jest bardzo cenne w przypadku ciężkostrawnych mięs. Do mięsa wieprzowego pasują też czosnek i papryka, oraz – co może zaskakiwać! – cynamon i imbir, a także owoce, na przykład śliwki i morele.

Jak przygotować karkówkę do grillowania?

Karkówka zasługuje na specjalne traktowanie. Ten tłusty kawałek wieprzowiny to popularny wybór na grilla. Żeby karkówka była smaczna i miała apetyczną strukturę, przed grillowaniem warto marynować ją w alkoholu, na przykład w piwie lub czerwonym winie. Z przypraw warto postawić na klasykę, czyli sól, pieprz, ziele angielskie i paprykę. Karkówka zyska ciekawy smak, jeśli zamarynujemy je z nutą słodyczy – z dodatkiem cukru lub miodu.

 

 

Przepis na rybę z grilla

Ryba na grilla to nie jest oczywisty wybór, ale warto spróbować. Dobrze przygotowana ryba z rusztu smakuje świetnie i jest ciekawą alternatywą dla grillowanych mięs. Przed grillowaniem rybę marynujemy w oliwie i soku z cytryny, a przed wrzuceniem na kratkę przyprawiamy lub faszerujemy świeżymi ziołami. Do ryby pasują między innymi estragon, majeranek, koperek i oregano. Ważna wskazówka – rybę grillujemy w folii albo na aluminiowej tacy.

 

Warzywa z rusztu, czyli wegański grill

Grill bez mięsa? Osoby na diecie roślinnej też mogą poczuć radość z grillowania. Chleb z grilla to nie jedyna opcja dla wegan i wegetarian. Najlepsze warzywa na grilla to cukinia, bakłażan, patison, ziemniaki, bataty, cebula, papryka, szparagi, ale nie trzeba się ograniczać. Grillowane warzywa będą smakować smaczniej, jeśli wcześniej je zamarynujemy – marynatę zrobimy na przykład z soku z cytryny, oliwy lub octu balsamicznego, z dodatkiem soli, pieprzu, czosnku, rozmarynu czy bazylii.

Grillowane szaszłyki warzywne to danie, które posmakuje nie tylko roślinożercom. Obok warzyw nadziej na patyk pieczarki, żeby szaszłyki były bardziej pożywne. Nie bój się eksperymentów – może stworzysz ciekawe połączenie z oliwkami, pomidorkami cherry, ananasem albo papryczkami chili.

 

 

Do grillowania świetnie nadaje się tofu – naturalne tofu trzeba zamarynować, żeby miało dobry smak, ale kupić można też kostki już doprawione i gotowe, żeby je wyłożyć na ruszt.

 

Gotowe mieszanki na grilla

Jeśli nie masz czasu albo martwisz się o swoje wyczucie smaku, wybierz gotowe mieszanki przypraw, stworzone po to, aby grillowanie było smaczniejsze. Dzięki gotowym kompozycjom łatwo nadasz daniom z grilla charakter. Mogą to być mieszanki dedykowane do grillowania lub inne połączenia, na przykład bałkańska czubryca, arabski zatar, turecki gyros, indyjska garam masala lub argentyńskie Cimichirrui. Zamień grillowanie w kulinarne przeżycie!

Źródła:

  • Agata Dutkowska, Najlepsze zioła i przyprawy do mięs. Podkreślają ich smak i kruchość, poprawiają trawienie, 2020,
  • Małgorzata Machnicka, Ryba z grilla - jak ją przygotować krok po kroku?, 2020,
  • Marta Sobieraj, Jakie przyprawy do wieprzowiny?,
  • blog.bidfood.pl, Przyprawy do mięsa - 30 najlepszych smaków, 2020,
  • glamour.pl, Warzywa na grilla: które smakują najlepiej? Jak je przyprawić?, 2021.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Wersja komputerowa
Sklep internetowy Shoper Premium