Chili24.pl
Borówka amerykańska – perła wśród owoców
Borówka amerykańska – perła wśród owoców

Mała, ale wielka – borówki kochamy za ich slodycz i smak, ale niewielkie owoce mają jeszcze więcej zalet, za które... pokochamy je jeszcze bardziej!

Borówka amerykańska, zgodnie z nazwą, przybyła do nas z Ameryki Północnej. Świetnie poczuła się jednak w Polsce – z wzajemnością, bo Polacy polubili borówkę. Około 30% zbiorów borówki amerykańskiej w Europie, według danych z 2021 roku, pochodzi właśnie z Polski! Można śmiało powiedzieć, że uprawa borówki to polska specjalność.

Borówka amerykańska to oficjalnie borówka wysoka. Do tej samej rodziny należą czarna borówka, czyli nasza swojska jagoda, oraz borówka brusznica, inaczej borówka czerwona. Borówka amerykańska jest jednak w tym towarzystwie najsłodsza i uznawana za najsmaczniejszą.

 

Borówka amerykańska – wartości odżywcze

Borówki składają się przede wszystkim z wody. Zawierają około 14 gramów węglowodanów na 100 gramów oraz niewielkie ilości tłuszczów i białek. Są za to dobrym źródłem błonnika – mają około 2,4 gramów na 100 gramów owoców. Borówki amerykańskie mogą jeść osoby z cukrzycą, ponieważ mają niski indeks glikemiczny – IG borówek to 53.

W borówkach znajdziemy też witaminy – C, dla wsparcia odporności i skóry, oraz K, ważna dla procesów mineralizacji, a także niewielki ilości witamin z grupy B oraz witaminy E – oraz składniki mineralne, takie jak wapń, potas, żelazo, mangan i trochę miedzi.

 

Borówki dla zdrowia

Piękny kolor borówek to zasługa antocyjanów, czyli silnych polifenoli o działaniu przeciwutleniającym. Te substancje pomagają chronić organizm przed wolnymi rodnikami, które zwiększają ryzyko chorób nowotworowych. Antocyjany oraz inny polifenol – kwercetyna – korzystnie wpływają na ciśnienie krwi oraz cały układ sercowo-naczyniowy. Innym „zadaniem” tych związków jest obniżenie poziomu „złego” cholesterolu i zapobieganie zmianom miażdżycowym.

Borówki są też bliskim „krewnym” żurawiny – mają wiele wspólnych substancji aktywnych, które są zbawienne dla układu moczowego i pomocne przy infekcjach.

 

Borówka na diecie, dla urody i dla aktywnych

Pod względem „redukcyjnym” borówka amerykańska to superowoc! Ma wysoka gęstość odżywczą, a bardzo mało kalorii – około 57 kalorii na 100 gramów. Duża garść borówek to około 50 gramów, więc świetnie sprawdzą się podczas diety odchudzającej. Swoje robi też spora dawka błonnika. Borówki amerykańskie są pyszne i słodkie, więc spokojnie mogą zastąpić słodycze.

Borówki powinni jeść też sportowcy. Substancje zawarte w borówce działają dobroczynnie na stany zapalne w uszkodzonych przez intensywny wysiłek mięśniach, więc mogą wspierać regenerację po treningu i zmniejszać ból. Badania w tym kierunku trwają.

Polifenole w borówkach opóźniają procesy starzenia organizmu, więc są dobre też dla urody. Sprawiają, że naczynia krwionośne są bardziej elastyczne, co pozwala skórze wytwarzać więcej kolagenu.

Pomysły na borówki – jedz przez cały rok!

Borówki kupimy przez cały rok, ale właśnie teraz, w sezonie, są najsmaczniejsze i mają najlepszą cenę. I właśnie w sezonie możemy kupić borówki, które rosną na polskich uprawach. Borówka jest odporna na niskie temperatury, dlatego warto zrobić zapasy i mrozić świeże owoce. Smak letniej borówki pomogą zachować przetwory – dżemy, konfitury, soki, nalewki. Smaczne są też borówki w syropie.

Owoce borówki amerykańskiej są pyszne jako słodka i lekka przekąska. Są świetnym dodatkiem do lodów i innych deserów, płatków śniadaniowych, nabiału, naleśników, pankejków lub gofrów – z bita śmietaną lub w wersji fit, z jogurtem. Świeże borówki amerykańskie dodawaj do słodkich kanapek, tostów francuskich, chałki – świetnie komponują się z delikatnym serkiem śmietankowym i miodem.

Co jeszcze można zrobić z borówek:

  • jagodzianki, najlepiej z lukrem i dużą ilością kruszonki,

  • pierogi z borówkami, najlepiej smakują ze śmietaną i cukrem,

  • koktajl – dzięki borówkom będzie słodki i uroczo fioletowy,

  • ciasteczka i ciasta – kruche, drożdżowe, jogurtowe, serniki pieczone i na zimno, tarty, torty, babeczki, z galaretką, czyli wypieki na co dzień i od święta,

  • tort bezowy – beza i borówka są stworzone dla siebie, szczególnie gdy dodasz jeszcze mascarpone,

  • musy i kremy – borówki pięknie komponują się z białą czekoladą,

  • sałatka – borówka w wersji wytrawnej pasuje do kurczaka i świeżej sałaty.

 

Nie masz czasu na borówkowe przetwory? Na szczęście możesz kupić gotowe. A oprócz tego borówkę znajdziesz w słodyczach, przekąskach, płatkach śniadaniowych, herbatach – my lubimy i polecamy wszystkie sposoby na borówki amerykańskie. Bo to prawdziwy skarb!

 

Źródła:

  • Agnieszka Wojtanowska-Krośniak, Renata Francik, Mirosław Krośniak, Tomasz Rodack, Stanisław Sroka, Paweł Zagrodzki, Porównanie właściwości antyoksydacyjnych składu pierwiastkowego w wybranych odmianach borówki amerykańskiej, 2015,
  • Justyna Bylinowska, Borówki – 10 korzyści dla zdrowia, 2021,
  • sadyogrody.pl, Polska znaczącym producentem borówki w UE, 2021.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Wersja komputerowa
Sklep internetowy Shoper Premium