5 sposobów na hummus 0
5 sposobów na hummus

Pojawił się na polskich sklepowych półkach kilka lat temu. Dzisiaj jego widok już nie zaskakuje, a po hummus sięgają nie tylko weganie, wegetarianie i miłośnicy kuchni orientalnej. Międzynarodowy Dzień Hummusu to świetna okazja, żeby odkryć pastę z ciecierzycy na nowo!

Hummus wywodzi się z kuchni Bliskiego Wschodu. Według legendy hummus wymyślił sułtan Saladyn w czasach wypraw krzyżowych. „Hummus” w języku arabskim to ciecierzyca. Najbardziej znany jest hummus robiony właśnie z nasion ciecierzycy, ale można wykorzystać też inne strączki. Ciecierzyca to prawdziwe bogactwo roślinnego białka o nie tylko - przekonaj się tutaj!

 

Jak zrobić domowy hummus

Hummus zrobimy w domu – przepis jest bardzo prosty. Podstawą jest ciecierzyca – suche nasiona trzeba ugotować, ale można wykorzystać też ciecierzycę z puszki. Ugotowane nasiona trzeba zblendować z pastą sezamową tahini i wodą, dla odpowiedniej konsystencji. Pamiętajmy o przyprawach – sok z cytryny, kilka ząbków czosnku, sól i kumin świetnie wzbogacą smak hummusu. To przepis podstawowy, bo do hummusu dodaje się też inne dodatki – przyprawy, zioła lub warzywa.

Hummus na słodko? Słodka pasta z ciecierzycy to smaczny deser albo dodatek do naleśników, omletów, gofrów i innych słodkich przepisów. Wytrawne dodatki zamień na bardziej deserowe – na przykład kakao, syrop klonowy, masło orzechowe, ekstrakt waniliowy, daktyle, mango, orzechy lub cynamon.

 

 

Gotowy hummus też jest w porządku! Czytaj skład i zwróć uwagę na niepotrzebne dodatki. Gotowa pasta z ciecierzycy zwykle pakowana jest do małych opakowań, więc bez problemu wykorzystasz całość. Jeśli nie masz ochoty na moczenie oraz gotowanie ciecierzycy i bałagan w kuchni, po prostu kup hummus w ulubionym smaku albo wybierz klasyczny i dorzuć własne dodatki.

 

Z czym jeść hummus?

Pasta z ciecierzycy jest bardzo uniwersalna – jeśli zastanawiasz się, jak wykorzystać hummus, koniecznie sprawdź nasze pomysły.

1. Hummus jako dip – przekąski zrobią się bardziej wartościowe i pożywne z dodatkiem pasty z hummusu! Hummus świetnie komponuje się z warzywami. Pokrojone z słupki kalarepka, marchewka, seler naciowy lub ogórek oraz gotowane brokuły i kalafior to lekka i zdrowa przekąska. Trochę mniej zdrowo, ale też bardzo smacznie będzie, kiedy hummus podasz do paluszków, krakersów, chipsów i innych słonych przekąsek. W wersji na słodko hummus zjesz z owocami albo ciastkami.

 

 

2. Hummus jako smarowidło – pasta z ciecierzycy jest świetnym dodatkiem do pieczywa, arabskiej pity, orientalnej tortilli i naszych swojskich bułek i chleba. Hummus to niskokaloryczna alternatywa dla masła. Może być samodzielnym dodatkiem do kanapek albo bazą, na której ułożysz ser, wędliny i warzywa. Pastą z ciecierzycy posmarujesz też wytrawne naleśniki, gofry i omlety – na to trochę warzyw i szybka przekąska na wynos gotowa! Chyba, że wybierzesz wersję na słodko. Tutaj lepiej sprawdzą się na przykład owoce albo orzechy.

3. Hummus jako sos na zimno – podaj pastę z ciecierzycy obok musztardy, ketchupu lub majonezu. To ciekawa odmiana – hummus sprawdzi się na domowym obiedzie lub podczas grillowania, jako dodatek do mięs, ryb, jajek, a nawet... placków ziemniaczanych! Dobrze znane dania zyskają nieco orientalnego charakteru. Jeśli lubisz kuchnią arabską, to hummus jest oczywistym dodatkiem do takich dań.

 

 

4. Hummus jako składnik sałatki – przygotuj szybki posiłek na wynos! Użyj ugotowanej kaszy lub makaronu, dodaj pomidorki koktajlowe, oliwki lub inne warzywa, dopraw przyprawami, a całość wymieszaj z hummusem. Taka sałatka będzie miała zwartą strukturę, składniki dobrze się połączą i niepotrzebny jest sos w osobnym pojemniku.

5. Hummus jako samodzielna przekąska – przy następnej okazji do torebki lub plecaka zamiast jogurtu wrzuć hummus. Brak czasu nie jest wymówką, żeby jeść zdrowo. Pasta z ciecierzycy, kromka chleba, kilka krakersów, precelków lub pomidorków, i przy minimalnym nakładzie pracy masz wartościowy posiłek, idealny na drugie śniadanie albo lunch w biegu.

Otwórz się na nowe smaki i możliwości! Jest tyle smacznych rzeczy, które można zrobić z hummusem, że łatwo się od niego uzależnić. Zrób w domu albo kup gotowy – i korzystaj, nie tylko od święta.

 

 

Źródła:

  • Justyna Gabrysiak-Kula, Z czym jeść hummus? Pasta z cieciorki nie tylko na kanapki, 2021,
  • Maciej, Z czym jeść hummus, 2022,
  • Ania Skulimowska, Jak zrobić domowy hummus?

     

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Wersja komputerowa
Sklep internetowy Shoper Premium