2022 prawie za nami – za kilka dni zaczynamy nowy rozdział i czekamy na nowe wyzwania. A tych na pewno nie zabraknie! Co zrobić, żeby rok 2023 był zdrowszy, tańszy, po prostu lepszy?
Noworoczne postanowienia często kończą się klapą – chcemy za dużo i za szybko, a kiedy po kilku tygodniach nie widać efektu, rezygnujemy z wielkich celów. Kluczem do sukcesu jest konsekwencja.
Zmiany nie muszą być duże, jednak suma małych, powtarzanych rzeczy w perspektywie czasu daje duży efekt. Jak mówi przysłowie: każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku. Wyrusz w drogę już dzisiaj, jutro będzie o krok bliżej do celu.
PLANUJ I NIE MARNUJ
Marnowanie jedzenia to plaga współczesnych czasów. Inflacja i wysokie ceny coraz skuteczniej przypominają, że wyrzucanie żywności to konkretna strata pieniędzy. Jak oszczędzić sobie i planecie marnowania jedzenia?
-
Lista zakupów to prosty, ale sprytny patent, żeby nie kupować za dużo. Z dobrym planem kupujemy potrzebne produkty, które jesteśmy w stanie wykorzystać. Na zakupy spożywcze lepiej iść z pełnym brzuchem, bo głodni wrzucimy do koszyka więcej (to mocna strona zakupów internetowych).
-
Właściwe przechowywanie ma znaczenie – sprawdź, w jakich warunkach najlepiej trzymać dany produkt, kontroluj daty i dawaj pierwszeństwo jedzeniu, które zostało kupione wcześniej.
-
Wiele produktów można mrozić, bez utraty ich właściwości. To bardzo przydatne, kiedy zrobisz większe zakupy albo urządzisz duże gotowanie.
-
Szukaj przepisów na sprytne wykorzystanie jedzenia – z dużego kubka jogurtu dzień przed terminem zrobisz ciasto, z czerstwego chleba będzie pudding, a warzywa z rosołu to świetna baza na pasztet.
KORZYSTAJ Z SIŁY ROŚLIN
Nie musisz w 100% rezygnować z mięsa i produktów odzwierzęcych, żeby poczuć różnicę. Każdy roślinny posiłek w tygodniu to punkt dla Ciebie i przyrody! Korzystaj z zamienników produktów pochodzenia zwierzęcego. Zamiast mięsa wybierz tofu lub granulat sojowy, do kawy i wypieków dodaj napój roślinny i koniecznie sięgnij po strączki – są pożywne, pełne wartości odżywczych i tanie! Dobrej jakości mięso swoje kosztuje, rośliny strączkowe są zdecydowanie tańsze, a na dodatek mają wiele zastosowań, bo można z nich przygotować obiad, pastę na kanapki, a nawet ciasto. Więcej roślinnych inspiracji znajdziesz tutaj.
POLSKIE SUPERFOODS, CZYLI KAPITALNE JEDZENIE
Cudze chwalicie, swego nie znacie – tak można powiedzieć o wielu produktach, które właściwościami dorównują modnym superfoods. Często ich nie doceniamy i wydajemy więcej na egzotyczne superfoods z dalekich krajów. Niepotrzebnie! Jakie polskie produkty są super?
-
Siemię lniane jest bogate w kwasy Omega-3 – pod tym względem jest lepsze niż nasiona chia. Co trzeba wiedzieć o siemieniu - przeczytasz na naszym blogu.
-
Kasza jaglana to królowa kasz – jest naturalnie bezglutenowa i ma wiele cennych składników, między innymi witaminy z grupy B. To nasz swojski zamiennik amarantusa. O zaletach kaszy jaglanej pisaliśmy tutaj.
-
Żurawina jest dobra dla serca oraz układu moczowego, a aronia jest bogata w przeciwutleniacze. Żurawina i aronia są dobrym źródłem witaminy C i pod względem korzystnych właściwości wypadają lepiej od nasion goji.
-
Orzechy włoskie mają w składzie niezbędne nasycone kwasy tłuszczowe, polfenole oraz bogactwo witamin i składników mineralnych – śmiało możesz je wybrać zamiast egzotycznych (i drogich) orzechów pecan i macadamia.
SEZON NA RUCH PRZEZ CAŁY ROK
W myśl hasła „nowy rok, nowa ja”, w styczniu siłownie zapełnią się nowymi zawodnikami. Czy wytrwają do lutego? Nie każdy z nas lubi lub ma ochotę chodzić na siłownię – i to jest w porządku! Dbaj o codzienną aktywność: spaceruj, używaj schodów, biegaj. Dzięki dojazdom do pracy na rowerze zaoszczędzisz na benzynie, unikniesz korków i poprawisz sobie nastrój od samego rana. Możesz też urządzić siłownię w domu, i to bez sprzętu. Poszukaj ćwiczeń z obciążeniem własnego ciała i trenuj, kiedy masz czas i ochotę.
DOBRANOC TO NAJLEPSZE LEKARSTWO
Nic nie zastąpi dobrego snu. Kiedy śpimy, organizm się regeneruje, odpoczywa ciało i głowa. Kilka godzin dobrego snu sprawia, że w ciągu dnia mamy więcej energii, jesteśmy bardziej kreatywni, chętni do pracy i aktywności. Sen wpływa też na odporność i poziom stresu. Jak zadbać o dobry sen?
-
Dbaj o odpowiednie warunki w sypialni – powinno być w niej cicho i ciemno. Przed snem warto wywietrzyć pokój.
-
Unikaj źródeł niebieskiego światła przed snem – telefonu, komputera, telewizora.
-
Przed snem jedz lekko, zrób przerwę między ostatnim posiłkiem a kładzeniem się spać, nie pij alkoholu (obniża jakość snu).
-
Przy kłopotach z zasypianiem wypróbuj naturalne metody, na przykład olejki eteryczne i ziołowe herbatki. Sen naturalnie wspierają na przykład melisa, rumianek, lawenda, kozłek lekarski i chmiel. Jak zadbać o dobry sen przeczytasz na naszym blogu.
Źródła:
- Monika Wysocka, Domowe sposoby na bezsenność, 2020,
- Ilona Płazowska, Polska superżywność. Superściągawka — jak zastąpić egzotyczne produkty polskimi?, 2021.