Zdrowy ferment! Smaczne i zdrowe kiszonki 0
Zdrowy ferment! Smaczne i zdrowe kiszonki

Zdrowie, odporność, dobre samopoczucie – wszystko zaczyna się w brzuchu! Dobra dieta działa lepiej niż garść suplementów. Kiszonki są bogate w składniki odżywcze, smaczne, niedrogie i niskokaloryczne. Sprawdź, co potrafią!

Niepozorne kiszonki mają tak wiele zalet, że śmiało możemy nazywać je superfoods. Kiszone produkty zyskują na popularności, ale sam pomysł nie jest nowy – kiszenie to znana od wieków metoda konserwacji żywności, która pozwala przedłużyć trwałość jedzenia bez utraty wartości odżywczych. Co więcej, kiszona żywność tylko zyskuje – na walorach zdrowotnych i smakowych.

 

FERMENTACJA DOBRA DLA ZDROWIA I SYLWETKI

Woda, sól i trochę czasu – tyle potrzebujemy do procesu kiszenia. W procesie fermentacji powstaje kwas mlekowy, który jest dobry dla mikroflory bakteryjnej jelit. Kiszonki są naturalnym probiotykiem – zmniejszają liczbę złych bakterii, wzmacniają odporność i wspierają naturalne procesy oczyszczania organizmu. Na dodatek dobrze działają na trawienie oraz przyswajalność składników odżywczych. Okazuje się na przykład, że fermentacja poprawia przyswajalność żelaza i wapnia w produktach roślinnych.

 

 

Dzięki kiszeniu żywność staje się jeszcze bardziej wartościowa! Kapusta kiszona ma więcej witaminy C niż surowe warzywo (jednak wysoka temperatura pozbawia ją tego składnika). Powstające w procesie fermentacji bakterie wytwarzają też witaminę B12, czyli deficytowy składnik dla osób na diecie roślinnej. Podczas kiszenia zwiększają się ilości innych witamin i minerałów oraz zmniejsza zawartość cukrów – kiszonki są więc mniej kaloryczne od świeżych warzyw. Fermentacja sprzyja powstawaniu polifenoli o działaniu oksydacyjnym, które przyda się w walce z chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak nowotwory czy cukrzyca.

Kiszonki zawierają dużo błonnika, przez co zapewniają poczucie sytości na dłużej i pobudzają działanie jelit, a ich kwaśny smak zmniejsza chęć na słodkie. Podsumowując – fermentowana żywność to świetna opcja dla osób, które chcą zadbać o szczupłą sylwetkę.

 

 

DLACZEGO WARTO JEŚĆ KISZONKI?

Wiemy już, że kiszonki mają dobry wpływ na zdrowie i odporność oraz są potężnym wsparciem w odchudzaniu. Jak wyjątkowe właściwości fermentowanych produktów przekładają się na życie codzienne? Regularne jedzenie kiszonek na pewno pomoże poprawić kondycję włosów, skóry i paznokci. Bogate w witaminy z grupy B kiszonki pozytywnie działają na układ nerwowy – po takie produkty powinny sięgać osoby, które pracują umysłową, mają problemy z zasypianiem, bólami głowy i koncentracją oraz chcą zredukować skutki stresu. Stosujesz antybiotyk? Pomóż dobrym bakteriom jelitowym i jedz kiszonki.

 

 

W tej układance jest tylko jeden słaby punkt – duża ilość soli. W związku z tym na kiszonki powinny uważać osoby, które chorują na nadciśnienie albo z różnych powodów stosują dietę bezsolną.

 

Smaczne kiszonki w Chili24!

 

KISZONKI DO PICIA

Nie wylewaj wody z ogórków kiszonych – ma bardzo dużo wartości odżywczych, które w trakcie fermentacji przenikają do wody! Soki z kiszonych warzyw są łatwym i wygodnym źródłem witamin i składników mineralnych. W soku z kiszonej kapusty szukaj witaminy C, z kolei sok z kiszonych buraków dostarczy sporej dawki żelaza. Według badań taki sok to doskonały naturalny „doping” dla sportowców, który zwiększa wydolność.

 

 

KOMBUCHA I KIMCHI – KISZONKI Z AZJI

Kimchi to tradycyjna pozycja kuchni koreańskiej, popularna przystawka oraz dodatek do ryżu, zup, mięs i innych potraw – można powiedzieć, że to rodzaj pikantnej i bardzo aromatycznej kapusty kiszonej. Kimchi powstaje z kapusty pekińskiej z dodatkiem cebulki dymki, czosnku, marchewki, jabłek, tartego imbiru i suszonej papryki. Kimchi jest uznawane za jedno z najzdrowszych dań na świecie – zawiera bogactwo witamin A, witamin z grupy B, wapnia i żelaza. Azjatycka kiszonka ma charakterystyczny smak i aromat, więc to propozycja przede wszystkim dla odważnych poszukiwaczy oryginalnych smaków. Warto spróbować!

 

 

Fermentowane warzywa nie są niczym dziwnym, ale fermentowana herbata? Kombucha nie jest nowym wynalazkiem – w Chinach znana jest od wieków. Nie jest to klasyczna kiszonka, jednak jej pozytywne właściwości to zasługa fermentacji, więc warto o niej wspomnieć. Kombucha to napój z fermentowanego grzybka herbacianego. Przypisuje się jej wiele wartościowych cech – takich jak na przykład wspieranie odporności i układu trawiennego oraz wspomaganie procesów detoksykacji organizmu. Kiszona herbata wykazuje również aktywność przeciwutleniającą.

 

ŚRÓDZIEMNOMORSKIE KISZONKI

Oliwki to również kiszonki - surowe owoce drzewa oliwnego nie nadają się do jedzenia, dlatego muszą spędzić trochę czasu w solance. Oliwki są bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe, błonnik, witaminy z grupy B, witaminy C i E, żelazo, potas i inne składniki oraz mają wszelkie zalety kiszonek, czyli między innymi korzystnie działają na mikroflorę układu pokarmowego. Jak widać, dieta śródziemnomorska, uznawana za jedną z najzdrowszych, również doceniła fermentację!

 

 

Kiszone ogórki, kapusta, buraki, oliwki a także fermentowane soki to bogata skarbnica cennych składników. Są tanie i łatwo dostępne. Trochę kiszonek do obiadu albo na kanapce – taki nawyk nie wymaga dużo pracy, a jego efekty mogą być wielkie!

 

Źródła:

  • Anna Ławniczak, Oliwki: wartość odżywcza i właściwości, 2014,
  • Bożena Waszkiewicz-Robak, Elżbieta Biller, Klaudia Kulik, Maciej Bazarnik, Mieczysław W. Obiedziński, Funkcjonalny i pokrzepiający napój kombucza – właściwości prozdrowotne i bezpieczeństwo zdrowotne, 2016,
  • Christopher Shockey, Kirsten Shockey, Fermentacja warzyw, 2017,
  • Joanna Smarkusz, 10 rzeczy, które musisz wiedzieć o kiszonkach, 2018,
  • Ewa, Nowak, Kiszonki – na zdrowie!, 2019,
  • Adrian Piwko, Kiszonki, czyli odporność wprost ze słoika, 2019,
  • Weronika Siuda, Co to jest kombucha i jak ją zrobić? Poznaj przepis na fermentowaną herbatę, 2020,
  • Katarzyna Gurbacka, 6 powodów, dla których warto jeść kiszonki,
  • Olga Smile, Kimchi.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Wersja komputerowa
Sklep internetowy Shoper Premium