Chili24.pl
Za co kochamy Włochy
Za co kochamy Włochy

Włoscy piłkarze są Mistrzami Europy, ale włoska kuchnia dla wielu zdecydowanie jest mistrzem świata! Pizza, makaron, aromatyczne przyprawy, pyszne sery, oliwa z oliwek – długo by wymieniać za co kochamy włoskie jedzenie. Dzisiaj odkryjemy przepisy kuchni włoskiej nieznane szerokiej publiczności, ale warte poznania!

Kuchnia włoska wywodzi się z kuchni śródziemnomorskiej, dlatego nie brak w niej warzyw, owoców, ryb, ziół i źródeł zdrowych tłuszczów. Włosi lubią jeść zdrowo, ale przede wszystkim smacznie – dlatego we włoskiej kuchni znajdziemy także pasty w rozkosznie gęstych sosach, ziemniaczane gnocchi, desery z mascarpone i ricottą, cappuccino ze śmietankową pianką oraz pizzę na pachnącym dobrą oliwą, drożdżowym cieście.

Włoskie klasyki znają wszyscy – ale kuchnia Półwyspu Apenińskiego ma do zaoferowania o wiele więcej! Wybierz się w kulinarną, inspirującą podróż!

 

ARANCINI

Arancini, które wywodzą się z kuchni sycylijskiej, na pierwszy rzut oka przypominają nasze swojskie pyzy z mięsem, jednak tutaj mięsny farsz zawinięty jest w specjalnie przygotowaną warstwę ryżu. Najlepiej sprawdza się tutaj kleisty ryż do risotto. Najpopularniejsze są arancini con ragù, czyli kulki ryżowe nadziewane mięsem mielonym, sosem pomidorowym, mozzarellą i groszkiem. Arancini możemy przygotować również w wersji bez mięsa, z sosem pomidorowym i serem. Ryżowe kulki z farszem trzeba obtoczyć w panierce i usmażyć na złoto. Miękkie nadzienie i chrupiąca skorupka – brzmi przepysznie!

 

 

CANNOLI

Pozostajemy na Sycylii, ale tym razem wpraszamy się na wyjątkowy deser! Cannoli to kruche, pszenne rurki usmażone w głębokim tłuszczu, wypełnione kremowym nadzieniem na bazie ricotty, obsypane siekanymi orzechami, wiórkami czekolady lub kandyzowanymi owocami. Zdecydowanie nie jest to fit-deser! Koniecznie spróbuj z filiżanką dobrego, włoskiego espresso albo kubkiem mlecznego cappucino.

 

CAPONATA

Caponata to warzywny gulasz z Sycylii, który jada się w całych Włoszech. Nie ma jednego słusznego przepisu na caponatę, do potrawy trafiają różnorodne składniki. W caponacie na pewno nie może zabraknąć bakłażanów, selera naciowego, pomidorów, cebuli, czosnku, oliwek i kaparów. Danie, jest proste i szybkie do zrobienia, ma słodko-kwaśny smak, podaje się je jako dodatek do mięsa lub z pieczywem. Z założenia caponata jest daniem wegetariańskim, ale w niektórych częściach Włoch dodaje się do niej kiełbasę, krewetki lub ośmiorniczki.

 

 

PARMIGIANA DI MELANZANE

O lazanii słyszał każdy – parmigiana di melanzane to klasyczna, włoska, warstwowa zapiekanka, ale bez płatów makaronu. Zamiast pasty w roli głównej występują tutaj bakłażany, w towarzystwie aromatycznego sosu pomidorowego i mozarelli. W przepisie nie może zabraknąć oczywiście parmezanu lub sera Grana Padano. Parmigiana di melanzane tradycyjnie jest daniem wegetariańskim, choć nic nie stoi na przeszkodzie, aby do zapiekanki dołożyć szynkę lub salami.

 

 

CROSTINI

Crostini jest rodzajem słodkiej lub wytrawnej przekąski na bazie pieczywa. Brzmi jak bruschetta, ale... nie do końca. Diabeł tkwi w szczegółach – do bruschetty używa się pieczywa na zakwasie, podczas gdy crostini to przekąska z białego chleba lub ciabatty. Najbardziej klasyczny przepis to pieczywo skropione oliwą, z czosnkiem, pomidorem, szynką parmeńską i mozarellą. Masz ochotę na słodką przekąskę? Chleb zamień na lekko podpieczoną chałkę, posmaruj śmietankowym serkiem, dodaj kawałki owoców i posiekane orzechy.

 

BURRATA

Ser burrata pochodzi z włoskiej Apulii. Powstaje z mleka krowiego, z mozarelli i śmietany. Burrata wygląda jak kulka mozarelli, a w środku skrywa płynną, słodkawą śmietankę, która wypływa po przekrojeniu. Burrata jest składnikiem różnych dań, jednak warto spróbować jej w najprostszej wersji, z pieczywem i odrobiną oliwy – w ten sposób w pełni docenimy jej walory.

 

 

CULURGIONES

Chyba w każdym miejscu na świecie znajdziemy jakiś rodzaj pierogów. Culurgiones to pierogi z Sardynii, zawinięte w kształt kłosu zboża, który ma symbolizować dobrobyt. Culurgiones są tak wyjątkowe, że zostały wpisane na listę tradycyjnych produktów sardyńskich i do katalogu produktów ChOG, czyli chronionych oznaczeniem geograficznym. Ciasto na culurgiones robi się z mąki pszennej i semoliny, a farsz – z ziemniaków, sera owczego i czosnku, doprawionych przyprawami. Culurgiones podaje się z sosem pomidorowym.

 

PIADINA ROMAGNOLA

Piadina romagnola to street food po włosku. Danie pochodzi z regionu Emilia-Romagna – jego podstawą jest placek z mąki, smalcu, wody i soli. Do usmażonego placka można dodać nadzienie. Do farszu do piadina romagnola trafiają przykładowo szynka parmeńska, mozzarella, rukola, pomidory, ale spotykane jest też słodkie nadzienie, na przykład z czekoladowo-orzechowego kremu.

 

PANETTONE

Wysoka, puchata, drożdżowa babka panettone, pełna słodkich bakalii, to świąteczne ciasto z Mediolanu. Panettone jest wyjątkowo puszysta i delikatna. To prawdziwa królowa wśród włoskich deserów, która panuje na stołach z okazji Świat Wielkanocnych i Bożego Narodzenia. Przepis na klasyczną babkę panettone nie jest skomplikowany, ale wymaga sporo pracy i czasu – ciasto powinno wyrastać przez kilkanaście godzin. Prawdziwej włoskiej panettone szukaj u nas przed świętami!

 

 

CANTUCCINI

Cantuccini, czyli Biscotti di Prato, to przysmak z okolic Florencji. Twarde, migdałowe ciasteczka są podwójnie wypiekane – po raz pierwszy piecze się wałki ciasta, a za drugim razem wykrojone z nich ciasteczka. Słodkie sucharki cantuccini trafiają do deserów lub są podawane jako deser – najlepsze są ciasteczka zanurzone na krótką chwilę w kawie lub słodkim winie.

 

Mangia bene, ridi spesso, ama molto, czyli „jedz dobrze, śmiej się często, dużo kochaj” - czy można lepiej oddać włoskiego ducha? Kibice z Włoch maja powody do świętowania, a my – do smakowania!

 

 

Źródło:

  • Paulina Kurowska, Crostini - kanapeczki prosto z Włoch, 2012,
  • Dorota Świątkowska, Sycylijskie cannoli, 2016,
  • Maja Kowalska, 10 najpopularniejszych włoskich serów, 2017,
  • Klara Nowicka, Boże Narodzenie po włosku, 2017,
  • Beata Garncarska, Przepis na tradycyjne sardyńskie pierogi culurgiones, 2020, 
  • Natalia Rosiak, Parmigiana di melanzane – włoski przepis na wegetariańską zapiekankę z bakłażana, sera i pomidorów, 2020,
  • Reanata Pawlowska, Włoskie przysłowia i powiedzenia — część pierwsza, 2021,
  • Domowe-Wypieki.pl, Cantuccini (Biscotti di Prato), 2010,
  • Poezjasmaku.pl, Arancini – włoskie kule ryżowe z mięsem mielonym, 2012,
  • Na-talerzu, Caponata, czyli kuchnia włoska z bakłażanem w roli głównej, 2020,
  • Wloskakuchnia.pl, Piadina romagnola, 2020. 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Wersja komputerowa
Sklep internetowy Shoper Premium