Wielkanoc na bogato – wielkanocny mazurek 0
Wielkanoc na bogato – wielkanocny mazurek

Wielkanocne ciasta to pyszna tradycja! Dzięki nim na stole robi się słodko i naprawdę odświętnie. W tym towarzystwie królową jest puchata, pięknie wyrośnięta babka. U jej boku dumnie prezentuje się mazurek – Wielkanoc to jedyna okazja w roku, żeby cieszyć się tym ciachem!

Świąteczne ciasta to więcej niż słodkie desery – symbolizują doskonałość i umiejętność. To dlatego gospodynie tak bardzo starały się, aby ich wypieki były idealne. Bogato zdobiony mazurek jest symbolem dostatku. Jego obecność na wielkanocnym stole miała przyciągnąć do domu bogactwo. O królewskiej babie i innych wielkanocnych wypiekach przeczytasz na naszym blogu.

Mazurek występował w parze z babką – bywał nazywany męskim ciastem lub... dziadem. Jego nazwa kojarzy się Polakom z mieszkańcami Mazowsza. Mazurek był bardzo popularny w tym rejonie, ale jego ojczyzną nie są mazurskie lasy. Mazurek to krewny baklawy, bardzo słodkiego deseru rodem z Turcji. Staropolski placek z bakaliami przybył do kraju nad Wisłą prawdopodobnie około XVII wieku.

 

 

Mazurki stały się ważnym elementem świętowania Wielkanocy w Polsce. Szczególny rodzaj tego deseru - mazurek orzechowy – trafił na Listę produktów tradycyjnych dla województwa kujawsko-pomorskiego. W tym wydaniu mazurek składa się z kruchego, prostokątnego ciasta, kremu z orzechów włoskich oraz bakalii.

 

MĄKI Z TARTYCH ORZECHÓW W CHILI24 - DOSKONAŁE DO ŚWIĄTECZNYCH WYPIEKÓW

 

MAZUREK – LICZY SIĘ WYGLĄD

Najważniejsze jest wnętrze? To powiedzenie nie ma zastosowania w przypadku wielkanocnego mazurka! Mazurek powinien być przede wszystkim piękny i przyciągać wzrok wszystkich gości. To duża sztuka, ponieważ tradycyjny mazurek powinien mieć mniej niż 4 centymetry. Podstawą jest ciasto – popularne jest kruche ciasto, ale mazurki składane są również na przykład z ciasta orzechowego i piaskowego. W kuchni staropolskiej mazurki powstawały też na bazie ciasta marcepanowego i makaronikowego. Mazurki są wypiekane w różnych kształtach, najczęściej są prostokątne, ale często spotykane są też placki w formie rombów, okrągłe lub owalne – takie ciasta przypominają dużą i słodką pisankę.

 

 

SŁODKA SZTUKA!

Tym, co wyróżnia mazurek spośród innych ciast, są słodycz i bogate dekoracje. Do mazurków dodaje się słodkie kremy, na przykład orzechowy, kajmakowy, migdałowy, masy owocowe, marmoladę, dżem lub konfiturę. Płaska powierzchnia placka jest jak płótno dla kreatywności. Możemy ozdobić je orzechami i owocami, suszonymi lub kandyzowanymi, bakaliami w czekoladzie, udekorować galaretką, polewą, lukrem albo kratką z ciasta.

 

 

Na płaskim mazurku często pojawiają się wzory – pisanki, bazie, kwiaty, fantazyjne zdobienia, a nawet malownicze krajobrazy co tylko podpowie wyobraźnia. Im więcej, tym lepiej! Bogaty i przepyszny mazurek powinien być nagrodą za wytrwałość podczas długiego postu.

 

DUŻY WYBÓR ORZECHÓW DO ŚWIĄTECZNYCH WYPIEKÓW - ZAPRASZAMY NA CHILI24! 

 

NA BOGATO I PO KRÓLEWSKU

Według staropolskiej tradycji na wielkanocnym stole powinno pojawić się co najmniej kilka bogato zdobionych mazurków. Trudno wyobrazić sobie, jak gospodynie znajdywały czas na świąteczne przygotowania – stworzenie pięknego mazurka to przecież bardzo pracochłonne zajęcie.

 

 

Wśród tych wszystkich smakołyków musiało się znaleźć miejsce na najbardziej tradycyjny i królewski – mazurek królewski. Wyróżnia go bardzo kruche ciasto, bardzo maślane i delikatne. Mazurek królewski trzeba „ukoronować” białym lukrem z cukru pudru oraz udekorować owocowymi konfiturami.

 

SŁODKIE OWOCE NA WIELKANOCNY MAZUREK I NIE TYLKO!

 

Jeszcze kilka dni i Wielkanoc! Może w tym roku zaskoczysz rodzinę i gości bogatym mazurkiem? Wspaniale ozdobi świąteczny stół, a wielkanocne potrawy od razu będę smakować lepiej, kiedy na swoją kolej czeka taki wyjątkowy deser.

 

 

Konfitura różana to produkt który doskonale sprawdzi się do wielkanocnego mazurka z białą czekoladą oraz różą!

 

CIASTO

  • 1 jajko
  • 125 g masła
  • 250 g mąki
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 50 g cukru pudru
  • odrobina skórki z cytryny

KREM

DO DEKORACJI: prażone płatki migdałów oraz płatki róży

 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Połącz wszystkie składniki ciasta i schładzaj je w zamrażarce przez ok. 25 minut. Przygotuj formę – wysmaruj masłem oraz posyp mąką. Wyłóż ciasto, przykryj papierem do pieczenia i wysyp na nie groch lub ciecierzycę, by je obciążyć. Tak przygotowane piecz w 180 stopniach przez 12 minut. Następnie zdejmij obciążenie i piecz ok. 20-25 minut, aż ciasto pięknie się zarumieni.

  2. W międzyczasie rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej, lekko wystudź i połącz z mascarpone.

  3. Na wystudzony spód wyłóż konfiturę różaną, a następnie masę z białej czekolady i mascarpone. Udekoruj prażonymi płatkami migdałów oraz płatkami róży.

 

 

Źródła:

  • Aneta Glińska, Mazurek królewski - przepis, 2013,
  • Tomasz Adam Pruszak, O ziemiańskim świętowaniu: tradycje świąt Bożego Narodzenia i Wielkiejnocy w kręgu ziemiaństwa polskiego w drugiej połowie XIX i pierwszej połowie XX wieku, 2006,
  • Anna Kamińska, Mazurek różany. Tradycja Wielkiej Nocy, 2018,
  • Sławomir Mucha, Mazurek orzechowy, 2018,
  • Marta Cyzio, Wielkanocne ciasta, gender w kuchni, 2019.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Wersja komputerowa
Sklep internetowy Shoper Premium