Symbolem Wielkanocy są jajka – królują w koszyku ze święconką, na wielkanocnym stole i wśród świątecznych dekoracji. Co jednak z tymi, którzy z jajek jedzą tylko te... czekoladowe? Poznaj sposoby na wegańską Wielkanoc.
Nie da się ukryć, że Wielkanoc to święta bardzo „jajeczne”. Wśród tradycyjnych, wielkanocnych przysmaków znajdziemy też kiełbasę i inne wędliny. Wielkanoc może być roślinna, tradycyjna i pyszna!
CZYM CHATA BOGATA
Na początek spójrzmy, co na świąteczną listę zakupów mogą wrzucić wszyscy. Wbrew pozorom, nie będzie to bardzo krótka lista.
Znajdzie się na niej przede wszystkim chrzan, produkt o wyjątkowych walorach zdrowotnych i smakowych. Już odrobina tartego chrzanu nada wyrazistego charakteru potrawom. Świetnie pasuje na przykład do sałatki ziemniaczanej z ogórkiem kiszonym i fasolą. Chrzan i sos chrzanowy można dodać do roślinnego pasztetu, na przykład z soczewicy lub kaszy jaglanej i kapusty kiszonej, oraz do pieczonych warzyw, przygotowanych na „mięsny” sposób. Co warto wiedzieć o chrzanie - sprawdź na blogu!
DODAJ SMAKU WIELKANOCY - CHRZANY W CHILI24
Tradycyjny barszcz biały lub żurek bez problemu przygotujemy w wersji roślinnej, na wywarze warzywnym. W roli wkładki będą pasować gotowane ziemniaki albo suszone grzyby, dzięki którym wielkanocna zupa zrobi się bardziej pożywna i esencjonalna. Co wybrać - barszcz czy żurek?
SMACZNA I POŻYWNA ZUPA NA ŚWIĘTA - SPRAWDŹ NASZE BARSZCZE I ŻURY NA WIELKANOC
CZYM ZASTĄPIĆ JAJKO?
Nie ma osób i rzeczy niezastąpionych. Ta zasada działa również w kuchni – dla każdego produktu pochodzenia zwierzęcego znajdziemy jego roślinny odpowiednik. W przypadku jajek mamy kilka możliwości.
Świąteczne wypieki udadzą się bez jaj. Jajka są w nich potrzebne przede wszystkim do łączenia składników, dodania pulchności oraz tworzenia piany. Jakie mamy roślinne alternatywy jajek?
-
Siemię lniane – uniwersalny zamiennik jajek do każdego rodzaju wypieków. Siemię lniane mieszamy w proporcji 1 łyżka nasion lnu na 3 łyżki wody – po kilku minutach powstanie gęsta papka, która skutecznie połączy wszystkie składniki wypieków. W podobny sposób działają wymieszane z wodą nasiona chia. Dlaczego siemię lniane warto mieć w kuchni nie tylko od święta, przeczytasz na blogu.
-
„Ciężkie” mąki z nasion lub ziaren – 1 łyżka takiej mąki z 3 łyżkami wody zastąpi jajko w cieście. Świetnie sprawdzą się na przykład mąka kukurydziana, sojowa oraz z ciecierzycy.
-
Musy owocowe i warzywne – puree z połowy banana albo ćwierć szklanki musu z jabłek lub innych owoców spełni w wypiekach rolę podobną do jajka. Zamiast owoców można użyć dyni lub batatów. Musy najlepiej pasują przede wszystkim do wilgotnych ciast.
-
Aquafaba, czyli woda z ciecierzycy – to sekret roślinnych, słodkich musów oraz wegańskiej bezy! Wystarczy ubić ją tak jak białko jajka i wykorzystać w lekkich wypiekach, takich jak makaroniki, biszkopt lub torcik bezowy. Co zrobić z ciecierzycą - sprawdź tutaj.
Charakterystyczny smak jajka odtworzymy w bezjajecznych, wytrawnych przepisach. Jajecznica lub pasta jajeczna? Bez jaj!
-
Tofu – odpowiednio przyrządzona tofucznica będzie pachniała, wyglądała i smakowała podobnie do klasycznej jajecznicy. Sprawdź kolejne punkty i poznaj sposób na tofucznicę. Tofu jest też dobrą bazą do przygotowania past podobnych do kremów z nabiału. Tofu nie tylko dla wegan - dowiedz się więcej!
-
Czarna sól Kala Nanak – indyjska przyprawa o charakterystycznym, lekko siarkowym smaku i zapachu. Czarna sól, dodana do tofucznicy, warzywnych past, pasztetów, doda jajecznej nuty do wegańskich potraw.
-
Kurkuma – przyprawa, która jest naturalnym barwnikiem, nadaje potrawom intensywny, żółty kolor. Wypróbuj do tofucznicy, past i roślinnych omletów.
-
Koncentrat pomidorowy – jedna łyżka pomidorowego sosu zwiąże składniki roślinnych kotletów.
WIELKANOCNE WYPIEKI W WERSJI ROŚLINNEJ
Babka i biszkopt w wersji wegańskiej to nie problem, jeśli dobierzemy odpowiedni zamiennik jajek, a mleko w przepisie zastąpimy napojem roślinnym. Jak jednak przygotować sernik lub paschę wielkanocną... bez sera? Na to pytanie mamy kilka prostych odpowiedzi – tofu, kasza jaglana, biała fasola, orzechy! „Sernik bez sera” to propozycja nie tylko dla osób, które jedzą wegańsko, ale również dla tych, którzy nie tolerują laktozy.
DO KAWY I PIECZENIA - NAPOJE ROŚLINNE W CHILI24
Słodki miód w wypiekach zastąpi syrop klonowy, a kremowości pomoże dodać jogurt roślinny lub mleczko kokosowe. W wypiekach i deserach z galaretką z powodzeniem wykorzystamy produkt z agarem zamiast żelatyny.
ROŚLINNA WIELKANOC – CO ZAMIAST?...
Dla miłośników wielkanocnych smaków przygotowaliśmy kilka propozycji roślinnych „gotowców”, na smaczną i zdrową Wielkanoc!
-
Majonez wegański – niezbędny składnik tradycyjnej jarzynowej! Majonez w wersji roślinnej nie zawiera żółtek jajek, a charakterystyczny, majonezowy smak i zapach to zasługa roślinnych dodatków.
-
Syrop klonowy, melasa, sztuczny miód, syrop z agawy i inne słodkie syropy roślinne – wielkanocny mazurek będzie słodki bez miodu! Roślinne syropy słodzące przypominają miód kolorem i konsystencją, ale mają ciekawe smaki, które wzbogacą walory świątecznych wypieków o deserów.
-
Smalczyk i paprykarz wegetariański – smakują podobnie do tradycyjnych, ale nie mają w składzie mięsa ani ryb. Roślinne pasty są ciekawym uzupełnieniem diety, nie tylko świątecznej.
-
Kotlety, granulaty sojowe – dobrze przygotowane, zastąpią tradycyjne mielone i schabowe. Polecamy spróbować z przyprawą do mięsa mielonego, BBQ albo kotletów.
Święta są od tego, żeby świętować! Dobre jedzenie to ważny składnik udanej Wielkanocy, ale smacznie i zdrowo może być również bez mięsa i jajek. Najważniejsze to nie zapomnieć, co sprawia, że Święta są tak wyjątkowym czasem – do wielkanocnej listy na samej górze dopisz odpoczynek i spotkanie z bliskimi.
POLECAMY PRODUKTY WEGAŃSKIE - SPRAWDŹ NASZĄ OFERTĘ
Źródła:
- Przemysław Ignaszewski, 8 sposobów na wegańską Wielkanoc, 2016,
- Magdalena Jutrzenka, Wegańska Wielkanoc, czyli pomysły na roślinne Święta, 2016.