Meksykańska tortilla, czyli cienkie, kukurydziane lub pszenne placki – proste danie, które podbiło świat! Kluczem do jej sukcesu jest prostota, dzięki której tortilla jest tak uniwersalna. Tortillę można wykorzystać na wiele sposobów – poznaj kilka z nich.
Meksykańska tortilla ma kilkaset lat. Aztekowie robili cienkie placki z mąki kukurydzianej i wody. Kukurydza była uznawana w Ameryce Południowej za życiodajną, niemal świętą roślinę, a kukurydziana tortilla była dla mieszkańców tego regionu jak chleb. Do klasycznej mieszanki mąki kukurydzianej i wody dodawało się czasem mąką pszenną, aby placki były bardziej elastyczne i łatwe do zwijania. Jeśli lubisz kuchnię meksykańską koniecznie sprawdź nasz wpis!
Przygotowanie tortilli nie jest trudne, a gotowe placki są łatwo dostępne – zrobione z mąki kukurydzianej lub innej. W Polsce najlepiej znane są tortille pszenne. Znajdziemy też tortille pełnoziarniste, z ziarnami oraz kolorowe, z naturalnymi barwnikami – na przykład zielone ze szpinakiem, czerwone z pomidorem albo żółte z curry.
HISZPAŃSKA TORTILLA
Tortilla hiszpańska i meksykańska należą do tej samej rodziny, choć są raczej dalekimi krewnymi. Hiszpańska tortilla to gruby, smażony na patelni omlet z pokrojonych ziemniaków, jajek, czasem z dodatkiem mięsa, z dodatkiem cebuli i przypraw, smażonych na oliwie. Tortilla z Hiszpanii ma niewiele wspólnego z kuzynką z Meksyku – w tej wersji tortilla to samodzielne, bogate i tłuste, ale też smaczne i sycące danie.
TORTILLA – PRZEPISY NA OBIAD
Prosty placek z mąki i wody to podstawa wielu przepisów kuchni meksykańskiej. Chyba wszyscy znają burrito – to zwinięta tortilla z mąki pszennej z nadzieniem z mięsa, warzyw i ostrym sosem. Zwykle w burrito znajdziemy mięso mielone, czerwoną fasolę, kukurydzę i dobrze doprawiony sos pomidorowy.
-> Tortilla w Chili24 - smacznie i kolorowo!
Inny sposób na tortillę to quesadilla. Na kukurydziany placek nakładamy mięso, warzywa i ser, ale nie zwijamy – na wierzch trzeba położyć drugi placek, a całość zapiec. Gotową quesadillę kroimy na mniejsze kawałki, jak pizzę, oraz podajemy z zimnym sosem.
Połączeniem burrito i quesadilli jest enchilada – na podgrzane placki wykłada się nadzienie i zawija jak burrito, jednak tortille układa się potem jeszcze w żaroodpornym naczyniu, zalewa sosem i zapieka. Tradycyjny sos to warzywa z chili, używa się też sosu pomidorowego lub sosu mole – z chili, orzechami i gorzką czekoladą.
Tortillę możemy też usmażyć na głębokim oleju – wtedy powstanie tostada. Na wierzchu takiego chrupkiego placka możemy ułożyć sos, mięso i warzywa albo schrupać jako przekąskę, na przykład w połączeniu z dobrą salsą.
TORTILLA NA PRZEKĄSKĘ
Jesteś po obiedzie, a może szukasz smacznej i oryginalnej przekąski na spotkanie za znajomymi? Na takie okazje również proponujemy tortillę.
Tacos to słynna, meksykańska przekąska – muszle tacos robi się z mąki kukurydzianej. Są mniejsze od klasycznej tortilli. Tacos podajemy zwykle z sosem, mięsem mielonym oraz warzywami.
Z tortilli robi się chipsy nachos. Nachos to po prostu usmażone w tłuszczu lub upieczone w piekarniku trójkąciki wycięte z placków tortilli. Nachos są doskonałe do chrupania zamiast chipsów i innych słonych przekąsek. Najlepiej smakują w towarzystwie dipu albo salsy, można też zapiekać je z serem.
TORTILLA NA WIELE SPOSOBÓW
Tortilla jest znana z kuchni meksykańskiej, ale to nie znaczy, że można komponować ją tylko z chili, czerwoną papryką, kukurydzą i mięsem mielonym. Tortillę możemy wykorzystać na setki sposobów, a jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia!
-> Niezły Meksyk! Meksykańskie smaki w Chili24 - sprawdź!
Szukasz pomysłu na smaczną przekąską na zimno? Posmaruj tortillę śmietankowym serkiem, dodaj łososia i kilka listków szpinaku, całość zwiń i pokrój na mniejsze roladki. Do środka mogą również trafić kurczak, tuńczyk szynka, warzywa, pasta jajeczna, ser, pieczarki, oliwki, pasta warzywna, musztarda, majonez, hummus – pełna dowolność. Wyśmienite burrito, tacos czy quesadillę zrobisz też w wersji wegetariańskiej i wegańskiej, z roślinnymi zamiennikami mięsa, chociażby granulatem sojowym, falafelem lub tofu. Mięso wołowe możesz zastąpić kurczakiem, kiełbasą rybą lub wędliną.
Placki tortilli to świetny sposób jak smacznie i elegancko „posprzątać” lodówkę. Zrób nadzienie z tego, co masz pod ręką, posyp serem i gotowe! Idealne rozwiązanie w stylu less waste, a przy tym smaczne i efektowne. Tortilla doskonal sprawdzi się jako domowe danie „na wynos”, do zabrania zamiast kanapek do szkoły lub w podróż.
Tortilla to produkt, który warto mieć w szafce, nawet jeśli nie jesteś miłośnikiem kuchni meksykańskiej. Brak pomysłu na obiad, goście zrobili niespodziankę, a może chęć na coś smacznego i oryginalnego – w każdej sytuacji sprawdzi się tortilla!
Źródła:
- Kuchnia.wp.pl, Tortilla.