Pu-erh – smocza herbata 0
Pu-erh – smocza herbata

Wieki temu czerwoną herbatę pił tylko cesarz chiński. Dzisiaj tym przywilejem może cieszyć się każdy! Herbata Pu-erh ma piękny kolor, korzenny smak, wyrazisty aromat – i mnóstwo dobrych dla zdrowia właściwości.

Herbata Pu-erh wywodzi się z chińskiej prowincji Yunnan. To z tej krainy pochodzi najlepsza czerwona herbata, przez Chińczyków zwana herbatą ciemną. Co ciekawe, w Polsce w czasach PRL popularna była czerwona herbata Oolong, zwana bardziej swojsko Ulung. Była tania i łatwo dostępna, więc to ona królowała w polskich szklankach (wkładanych w uchwyt – kto pamięta?). W tamtym czasie niewiele osób wiedziało, że ciemna herbata z delikatnym, ziemistym posmakiem jest taka cenna.

 

Czerwona herbata - wysokiej jakości Pu-erh w Chili24.

 

Na początek warto jeszcze dodać, że Pu-erh i Oolong to odmiany czerwonej herbaty. Wyróżniamy jeszcze herbatę Puszong, która zwykle występuje w kompozycjach z jaśminem.

 

 

JAK POWSTAJE CZERWONA HERBATA?

Herbaciane listki, z których powstaje czerwona herbata, to te same liście, co w przypadku czarnej i zielonej herbaty. Te trzy rodzaje herbaty różni podejście do procesu fermentacji. Zielona herbata nie potrzebuje jej wcale, z kolei czarna jest wynikiem zakończonego procesu fermentacji. Jeśli fermentacja zostanie przerwana mniej więcej w połowie, powstaje czerwona herbata. Proces produkcji herbaty wpływa na jej walory wizualne, smakowe i zapachowe oraz – najważniejsze! – skład i właściwości.

 

CZERWONA HERBATA DLA ZDROWIA – WŁAŚCIWOŚCI PU-ERH

Dzięki zatrzymaniu procesu fermentacji w połowie, czerwona herbata ma więcej polifenoli i enzymów niż czarna herbata. Polifenole wspierają organizm w walce z wolnymi rodnikami, a ich kompozycja zawarta w czerwonej herbacie działa też na bakterie i wirusy. Warto więc pić ją jesienią, aby uniknąć przeziębienia. Polifenole w czerwonej herbacie pomagają regulować poziom cholesterolu, wspierają też trawienie i wydzielanie żółci – to solidne wsparcie dla układu pokarmowego.

 

 

Czerwona herbata jest bogata w składniki mineralne – między innymi chrom, wapń, żelazo, magnan, miedź – a także garbniki, alkaloidy, olejki eteryczne i flawonoidy. Taki zestaw korzystnie działa na pamięć, ciśnienie i ma właściwości moczopędne. Uważa się nawet, że czerwona herbata wspiera organizm po przedawkowaniu alkoholu.

 

CZY CZERWONA HERBATA PU-ERH ODCHUDZA?

Herbata Pu-erh odchudza – to brzmi pięknie, ale ile w tym prawdy? Czerwona herbata może pomóc, ale sama w sobie nie ma właściwości odchudzających. Enzymy i polifenole, jak już wiemy, wspomagają układ trawienny, przyśpieszają pracę jelit, a przy okazji stymulują produkcję soków trawiennych i zamianę tłuszczu w energię. Związki zawarte w czerwonej herbacie mogą zatrzymywać powstawanie komórek tłuszczowych oraz tkanki tłuszczowej trzewnej. Kofeina i teina z herbaty dodają energii, więc do pewnego stopnia zwiększają aktywność, która „spala” kalorie. Istnieją też przesłanki, że czerwona herbata zwiększa uczucie sytości.

 

Czerwona herbata Pu-erh nie jest magicznym środkiem na utratę kilogramów. Podstawą jest ujemny bilans energetyczny, czyli dobre jedzenie i aktywność fizyczna. W połączeniu ze zdrowym stylem życia czerwona herbata może tylko pomóc w drodze do wymarzonej sylwetki, dlatego korzystaj śmiało i mądrze z jej mocy!

 

PARZENIE CZERWONEJ HERBATY 

Najlepsza czerwona herbata to ta w formie liści - potwierdzi to każdy znawca. Jak przygotować Pu-erh, aby w pełni skorzystać z jej smaku i właściwości? Przede wszystkim nie zalewamy listków wrzącą wodą. Optymalna temperatura wynosi około 90 stopni. Do przygotowania filiżanki potrzebujemy około łyżeczki herbaty liściastej, czyli około 5 gramów suszu. Czerwoną herbatę parzymy do 3 minut, po tym czasie napar nabierze nieprzyjemnej goryczy. Miłośnicy mocniejszej herbaty powinni po prostu wsypać do filiżanki więcej liści. Pu-erh można parzyć do 3 razy - za każdym kolejnym razem wydłużamy czas parzenia o minutę.

 

 

Czerwona herbata ma charakterystyczny, lekko ziemisty smak, dlatego często łagodzi się go dodatkami. Pu-erh najlepiej komponuje się ze świeżymi cytrusowymi nutami, dlatego na początek przygody z czerwoną herbatą warto spróbować mieszanek z grejpfutem lub cytryną.

 

 

Źródła:

  • Małgorzata Rusek, Właściwości czerwonej herbaty cz. 1, 2017,
  • Paweł Małkowski, Jak parzyć czerwoną herbatę? Ile razy można parzyć pu erh?, 2018,
  • Marek Szydełko, Popularna w PRL, dziś znów wraca do łask!, 2018,
  • Magdalena Broda, Czerwona herbata, 2020,
  • Monika Majewska, Czerwona herbata: właściwości odchudzające i lecznicze, 2020,
  • Dietetycy.org.pl, Pu-Erh Właściwości | Herbata Czerwona, 2012.ci

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Wersja komputerowa
Sklep internetowy Shoper Premium