Chili24.pl
Północna królowa diet
Północna królowa diet

Ryby morskie, warzywa korzeniowe, strączki, dziczyzna i leśne owoce – tak w skrócie prezentuje się dieta nordycka, która opiera się na stylu żywienia mieszkańców Danii, Szwecji i Norwegii. Uwaga, dieta śródziemnomorska ma mocną konkurencję!

Dieta nordycka, skandynawska, północna – w taki sposób nazywa się tradycje dietetyczne mieszkańców Skandynawii. Dieta północna nie jest bardzo znana, ale warto to zmienić! Ten styl odżywiania jest dobry dla zdrowia i sylwetki. Dieta skandynawska jest przystosowana do wymagającego klimatu tego regionu – idealna do sprawdzenia jesienią i zimą.

 

DIETA SKANDYNAWSKA – MNIEJ MIĘSA, WIĘCEJ ROŚLIN

W diecie skandynawskiej królują najzdrowsze wśród zdrowych – warzywa. Są to warzywa, które dobrze czują się w chłodniejszym klimacie, czyli przede wszystkim odmiany korzeniowe, takie jak buraki, marchew, kapusta czy brukselka. Bardzo popularne są ziemniaki oraz warzywne kiszonki. Więcej o zaletach kiszonek przeczytasz na naszym blogu. Ważną rolę w kuchni skandynawskiej odgrywają strączki, które są źródłem białka w miejsce produktów pochodzenia zwierzęcego – mięso jada się raczej rzadko, około 3 razy w tygodniu. Gdzie szukać roślinnego białka? Sprawdź na blogu!

 

 

Skandynawowie rzadko sięgają po masło, słodycze, alkohol i białe pieczywo, wybierają raczej pełnoziarniste pieczywo żytnie, kasze, płatki owsiane, olej rzepakowy, orzechy i pestki. Z owoców popularne są bogate w antyoksydanty owoce leśne, na przykład maliny, borówki i jeżyny, ale również owoce sezonowe – jabłka, śliwki i gruszki.

 

Warzywne przetwory w Chili24 - warzywa zawsze pod ręką.

 

MIĘSO I RYBY W DIECIE SKANDYNAWSKIEJ

W diecie północnej jest miejsce na mięso – Skandynawowie najchętniej wybierają szlachetną dziczyznę, czasem baraninę, rzadko jedzą drób lub wieprzowinę. Dieta nordycka jest też bogata w ryby morskie, które są źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych Omega-3, jodu, selenu i witaminy D. Ze względu na klimat niezbędna jest jednak suplementacja witaminy D – o tym składniku powinni pamiętaj mieszkańcy społeczeństw północnych, także Polski. Mleko i nabiał też są obecne w diecie skandynawskiej, jednak w wersji z mniejszą zawartością tłuszczów.

 

 

RUCH I POCHODZENIE MAJĄ ZNACZENIE!

Dla mieszkańców Skandynawii znaczenie ma pochodzenie produktów, które trafiają na talerz. Najlepsza jest żywność, która pochodzi z dzikich, niezamieszkanych i niezanieczyszczonych regionów – liczy się jakość! Dlatego Skandynawowie wolą jeść mniej mięsa, ale mieć pewność, że pochodzi ono od naturalnie odżywiających się zwierząt. Stawiają też na lokalność.

 

 

Dieta skandynawska, podobnie jak dieta śródziemnomorska, zwraca uwagą na atmosferę i sposób jedzenia. Posiłki jada się spokojnie, bez pośpiechu, uważnie, tak, aby się najeść, ale nie przejeść. Dobra dieta jest jednym z filarów zdrowego stylu życia. Drugim jest oczywiście regularna aktywność fizyczna – nie chodzi o intensywne treningi, raczej o codzienny, ale systematyczny ruch. Jednym z takich dobrych, zdrowych nawyków może być zamiana samochodu lub komunikacji miejskiej na rower. Skandynawskie miasta są przyjazne rowerzystom - ich mieszkańcy nie tracą czasu w korkach, co też jest bardzo zdrowe!

 

RÓZNE SMAKI KUCHNI SKANDYNAWSKIEJ

Dieta skandynawska ma swoje zasady, jednak każda z narodowości, które ją stosują – Dania, Szwecja i Norwegia – wnoszą do niej własne tradycje. W Danii na stołach królują ziemniaki, kapusta, buraki i marynowane ogórki, a także śledzie pod różną postacią. Popularne są też galaretka mięsna sylte i pasztet z wątróbek. Norwegia to przede wszystkim łosoś – podawany na surowo, wędzony lub marynowany, często z podsmażonymi z dodatkiem cukru ziemniakami i marynowanymi warzywami. Szwedzi piją dużo mleka i jedzą dużo ryb – szczególnie śledzi – częściej sięgają też po krewetki i raki.

 

 

DLACZEGO DIETA SKANDYNAWSKA JEST ZDROWA?

Dieta skandynawska w dużym stopniu jest oparta na warzywach i owocach, a ograniczenie produktów tłustych i przetworzonych jeszcze bardziej pozwala zwiększyć jej odżywczość i zmniejszyć ilość kalorii. Kuchnia północna może więc być stosowana jako racjonalna dieta odchudzająca, które podstawą, oprócz dobrej jakości produktów, są zdrowe nawyki. Dieta nordycka robi także cuda dla skóry, włosów i paznokci, jednym słowem – dla urody.

W pakiecie do diety skandynawskiej dostajemy też szereg korzyści dla zdrowia – dobry poziom cholesterolu, lepszy stan serca i układu krążenia oraz zmniejszenie ryzyka otyłości i związanych z nią chorób. Według naukowców dieta skandynawska pomaga uniknąć niektórych nowotworów układu pokarmowego, dzięki małej ilości czerwonego mięsa. Z różnych badań wynika, że mieszkańcy Skandynawii cieszą się dobrym zdrowiem i długowiecznością.

 

 

Dieta skandynawska łączy w sobie zalety różnych stylów żywienia. Ma sporo wspólnych punktów z kuchnią polską – my też lubimy warzywa korzenne. Dużo łączy ją też z dietą śródziemnomorską – bogatą w zdrowe tłuszcze, warzywa i mało przetworzone produkty. W poszukiwaniu optymalnej diety warto spojrzeć na północ!

 

 

Źródło:

  • Aleksandra Żyłowska-Mharrab, Dieta skandynawska (nordycka) zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia, 2016,
  • Marzena Pasztaleniec, Dieta nordycka, 2017,
  • Dominika Wnęk, Dieta nordycka, 2021,
  • Justyna Urbaniak, Dlaczego Skandynawowie kochają rowery?,
  • Zdrowie, wprost.pl, Dieta nordycka – szansa na schudnięcie bez efektu jo-jo, 2019.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Wersja komputerowa
Sklep internetowy Shoper Premium