Orzechy ziemne to prawdziwy skarb! 0
Orzechy ziemne to prawdziwy skarb!

Są chrupiące, wciągające, pyszne – tyle o orzeszkach ziemnych wiemy wszyscy. Czy coś tak smacznego może być przy tym zdrowe i wartościowe? Zaglądamy, co ukrywa się pod skorupką!

Orzeszki ziemne, fistaszki, arachidy – kilka nazw, jeden orzech. A właściwie strączek, bo orzeszki ziemne to nasiona roślin strączkowych i o wiele bliżej im do fasoli niż do orzechów włoskich lub innych orzechów. Orzacha podziemna to groch, roślina z rodziny bobowatych. Przy okazji fistaszki zliczane są do nasion oleistych, ponieważ są popularnym surowcem na olej. Arachidy chodzą parami – delikatna skorupka skrywa dwa orzeszki.

Orzechy ziemne wywodzą się z Brazylii, ale obecnie najwięcej światowej produkcji pochodzi z Chin. Na świecie co roku zbiera się ponad 45 milionów ton arachidów! Więcej o orzechach i ich właściwościach pisaliśmy na blogu - koniecznie sprawdź, jakie bogactwo się w nich ukrywa.

 

 

ORZECHY ZIEMNE – ZDROWE KALORIE

Orzeszki ziemne zawierają dużo tłuszczu, który stanowi ponad połowę ich składu. Z tego powodu fistaszki są dość kaloryczne – 100 gramów orzeszków ma ponad 560 kalorii. ALE! Kalorie z arachidów są pełne zdrowia. Orzeszki ziemne są bogate w roślinne białko – to około 25% wartości fistaszków. Zaskakująca informacja – to więcej białka niż w soczewicy i fasoli! Orzechy arachidowe nie są dobrym źródłem węglowodanów, mają za to stosunkowo dużo błonnika – około 8,5 grama. Ze składników mineralnych na liście meldują się między innymi wapń, żelazo, magnez i potas.

 

Orzechowe love w Chili24! ;)

 

W tym całym bogactwie warto zwrócić uwagę na niacynę, czyli witaminę B3, której orzeszki ziemne mają więcej niż inne orzechy. W 100 gramach mamy 85% zapotrzebowania osoby dorosłej na ten składnik, niezbędny dla prawidłowego działania układu nerwowego. Witamina B3 może łagodzić stres, koić nerwy i ułatwiać zasypianie. Dawka magnezu też nie zaszkodzi! Witamina B3 ma też zdolność do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu, a niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe w orzeszkach ziemnych wspierają właściwości antymiażdżycowe. Przypomnijmy jeszcze o potasie, dzięki któremu zadbamy o prawidłowe ciśnienie – mamy bardzo dobry zestaw dla serca.

 

 

Dodatkowo orzechy arachidowe zawierają również kwas foliowy i witaminę „młodości” E, która odpowiada między innymi za zdrową skórę i chroni organizm przed wolnymi rodnikami.

 

SKARB POD SKORUPKĄ

A skoro jesteśmy w temacie wolnych rodników... Jest jeden ważny powód, dlaczego warto chrupać orzeszki ziemne prosto ze skorupki. Różowa skórka na orzeszkach wyjętych z łupinki zawiera polifenole, tokoferole i flawonoidy. Bez zgłębiania się szczegółowo w biologię – to składniki o właściwościach antyoksydacyjnych, które bronią przed działaniem wolnych rodników. Z jedzeniem orzeszków ziemnych w łupince jest więcej zabawy, ale to się opłaca!

 

 

ARACHIDY W SPORCIE I NA DIECIE

Orzeszki ziemne nie mają dużo energii z węglowodanów, ale bogactwo białka wspiera regenerację i rozbudowę tkanki mięśniowej. Osoby aktywne fizycznie, które nie boją się kalorii, a także wszyscy, którym potrzebują więcej białka w diecie, śmiało mogą traktować orzeszki ziemne jako smaczną, wartościową przekąskę.

 

Smaczny orzech do zgryzienia - pyszne orzechy w Chili24!

 

Czy orzeszki arachidowe można jeść na diecie? Odpowiedź jest prosta – można, tak jak wszystko. Podczas odchudzania nie ma produktów zakazanych, a kluczem do sukcesu jest umiar. Ze względu na wartości odżywcze, garść fistaszków to lepszy wybór na przekąskę niż paczka paluszków lub chipsów. Zawarte w nich tłuszcze to przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe o wysokiej gęstości energetycznej. Nie zapominajmy też o błonniku. Orzeszki ziemne są bardziej sycące niż inne kaloryczne przekąski oraz dostarczają ważnych dla zdrowia składników.

 

 

Świat nie jest idealny, więc orzeszki ziemne w różnego rodzaju słonych i słodkich posypkach, skorupkach, polewach, prażone i solone, nie są niestety szczególnie zdrową przekąską. W tym wydaniu orzeszki arachidowe poza białkiem dostarczają niestety solidnej dawki tłuszczów, niekoniecznie tych dobrych, a także soli i cukrów. Mimo wszystko porcja takich pyszności od czasu do czasu na pewno nie zaszkodzi!

 

ORZESZKI ZIEMNE NIE TYLKO NA PRZEKĄSKĘ

Arachidy są doskonałe jako przekąska, ale mają jeszcze inne zastosowania. Z orzeszków tłoczony jest aromatyczny olej arachidowy, który wzbogaci walory sosów, dressingów i marynat. W kuchniach azjatyckich używa się go do smażenia. Same orzeszki często znajdziemy w orientalnych przepisach na sałatki i dania mięsne – bardzo dobrze znany jest kurczak gongbao, czyli mięso drobiowe z orzeszkami, sosem sojowym i ostrymi przyprawami.

 

 

Olej arachidowy ma zastosowanie w kosmetyce. Szczególnie dobrze sprawdzi się w pielęgnacji suchej, podrażnionej skóry, świetnie odżywi i nawilży przesuszone, zniszczone włosy.

 

Masło orzechowe - najlepsza rzecz na świecie!

 

Jedną z najlepszych rzeczy z orzechów ziemnych i bardzo prawdopodobne, że jedną z najlepszych na świecie, jest masło orzechowe. Pasta z orzechów ziemnych jest smaczna i bogata w wartości odżywcze. Masło orzechowe jest kaloryczne, ale już mała ilość na kanapce, pankejkach lub naleśnikach, łyżka dodana do ciasta, płatków śniadaniowych lub koktajlu, nadaje słodkim potrawom pyszny smak i pomaga skutecznie zaspokoić ochotę na słodkie przekąski. Najlepsze jest takie bez dodatku cukru i soli, ale kilka procent dodatków nie wpływa szczególnie mocno na jego dobre dla zdrowia właściwości. Masło orzechowe 100% jest super, ale takie 95% też jest jak najbardziej w porządku!

Orzeszki ziemne w karmelu i miodzie albo kamyczki arachidowe aż tak bardzo zdrowe nie są, ale czasem warto o tym zapomnieć i po prostu z przyjemnością zjeść coś dobrego. W tej postaci arachidy doskonale pasują do deserów, jako chrupki dodatek. Kamyki arachidowe to dla wielu smak dzieciństwa i kolorowa dekoracja tortów i innych wypieków.

 

 

Orzechy ziemne mają jedną poważną wadę – są bardzo silnym alergenem i osoby uczulone na arachidy powinny być szczególnie ostrożne. Z tego też powodu arachidy nie są polecane kobietom w ciąży.

Orzeszki ziemne są jak skarb ukryty pod ziemią. Na szczęście nie potrzebujesz mapy, aby znaleźć drogę do ich cennych właściwości.

 

Źródła:

  • Monika Majewska, Orzechy ziemne (arachidowe) – właściwości i wartości odżywcze fistaszków, 2016,
  • Małgorzata Wroniak, Justyna Parzychowska, Agnieszka Rękas, Charakterystyka i porównanie wartości żywieniowej orzechów i otrzymywanych z nich olejów, 2016,
  • Anet Cieślińska, Orzechy arachidowe, czyli zdrowie w twojej garści, 2021,
  • Mateusz Durbas, Czy orzechy ziemne są zdrowe?, 2021,
  • Odzywianie.info.pl, Orzeszki ziemne (arachidowe) – kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki, 2016.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Wersja komputerowa
Sklep internetowy Shoper Premium