Orzechy laskowe – jedz zdrowo i szczęśliwie 0
Orzechy laskowe – jedz zdrowo i szczęśliwie

Orzechy laskowe są smaczne, wartościowe i... magiczne! Drzewo leszczyny, na którym rosną, symbolizuje bogactwo i szczęście rodzinne, a same orzechy według wierzeń miały przynosić zdrowie, siłę oraz pokój. 

Orzechy laskowe są znane i cenione już od czasów starożytnych - Grecy i Rzymianie jedli je dla smaku i zdrowia. Najwięcej leszczynowych drzew rośnie w regionie Morza Śródziemnego, a ich ojczyzną jest Turcja. 

 

Coś dobrego do schrupania - orzechy laskowe w Chili24.

 

ORZECHY LASKOWE – ZDROWE KALORIE 

Orzechy laskowe są małe, ale w tym maleństwie skrywa się moc wartości! Mają sporo białka, bo to prawie 15% ich składu, a także błonnika - prawie 10%. Najważniejszym składnikiem orzechów jest tłuszcz, który stanowi ponad 65%. Z tego wynika ich wysoka kaloryczność, na poziomie około 630 kalorii na 100 gramów.  

 

 

Orzechy laskowe mają dużo tłuszczów, ale nie trzeba się ich bać. Są to przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe, czyli te “dobre”, które pomagają regulować poziom “dobrego” i “złego” cholesterolu do optymalnego poziomu. Orzechy laskowe są bogatym źródłem potasu, więc w połączenie z nienasyconymi kwasami tłuszczowymi mają korzystny wpływ na serce i układ krwionośny. Składniki zawarte w orzechach laskowy pomagają zapobiegać miażdżycy oraz innym chorobom układu sercowo-naczyniowego. 

 

Orzechy laskowe i czekolada - połączenie idealne!

 

Czy orzechy laskowe sprawdzą się jako przekąska na diecie? Są bardzo kaloryczne, ale przyjemny smak i chrupkość pozwolą zaspokoić chęć na niezdrowe podjadanie. Orzechy laskowe są też bogate w błonnik, który wspiera pracę układu pokarmowego. Zdrowa dawka to około 30 gramów orzechów dziennie. 

 

 

ORZECH MŁODOŚCI 

Witamina E zwana jest witaminą młodości. To silny, naturalny antyoksydant, który chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Witamina E pomaga więc opóźnić procesy starzenia, ale nie tylko. Korzystnie wpływa na serce, układ krwionośny oraz mięśnie. Owoce leszczyny są najlepszym źródłem witaminy E wśród orzechów - 100 gramów orzechów laskowych zaspokaja prawie 400% zapotrzebowania! Witamina E “lubi się” z tłuszczami, więc tym bardziej warto uzupełniać ją porcją tłustych orzechów - smacznie i skutecznie! 

 

 

ORZECH LASKOWY – I GŁÓWKA PRACUJE! 

Orzechy laskowe zawierają bogactwo witamin z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są szczególnie ważne dla układu nerwowego. Witaminy z grupy B mają korzystny wpływ na pamięć, koncentrację i pracę mózgu. Orzechy laskowe świetnie sprawdzą się jako przekąska dla uczniów i studentów oraz osób, które “pracują głową”. Polecane są w walce ze stresem, przy problemach z zasypianiem oraz w przypadku anemii. Orzechy laskowe nie wyleczą depresji, ale mogą pomóc łagodzić jej objawy. 

 

 

ORZECH NIE TYLKO DO CHRUPANIA 

Z orzechów laskowych tłoczy się olej, który również jest skarbnicą wartościowych składników, przede wszystkim nienasyconych (dobrych!) kwasów tłuszczowych oraz witaminy E. Olej z orzechów laskowych używamy wyłącznie na zimno, a jego delikatny, ale charakterystyczny smak znakomicie wzbogaci smak między innymi deserów, sosów i dressingów, sałatek i surówek oraz dań na bazie twarogu lub kapusty. 

 

 

Olej z orzechów laskowych to również znakomity naturalny kosmetyk, który polecany jest do pielęgnacji suchej, wrażliwej i zmęczonej skóry. Nie wyrzucaj też łupinek z orzecha laskowego! Wykorzystasz je jako składnik domowego peelingu o działaniu ścierającym i przeciwbakteryjnym, który będzie dobry dla cery trądzikowej i problematycznej. 

 

Orzech laskowy dobry na wszystko - sprawdź nasze propozycje.

 

CHROŃ JAK SKARB! 

Niewłaściwie przechowywane orzechy lasowe stracą swój smak i właściwości. Trzymaj je w chłodnym i suchym miejscuoraz chroń przed dostępem powietrza i światłaaby nie doszło do procesów utlenianianiaOrzechy w łupinkach zachowują świeżość na dłużej, a obrane orzechy laskowe przechowuj w lodówce. 

 

 

Orzechy laskowe to smaczna, naturalna przekąska. Pysznie komponują się z czekoladą - to mała, słodka przyjemność, na którą zdecydowanie warto sobie pozwolić od czasu do czasu. Nikomu też chyba nie trzeba polecać pysznej tabliczki z orzechami laskowymi. Szukasz alternatywy dla tradycyjnej mąki? W tej roli sprawdzą się zmielone orzechy laskowe, świetna baza do orzechowych ciasteczek i biszkoptów oraz dodatek do słodkich kremów. Jedno jest pewne – orzechy laskowe zasługują na honorowe miejsce w koszyku! 

 

 

Źródła:

  • Monika Majewska, Orzechy laskowe - właściwości i wartości odżywcze, 2011,
  • Jadwiga Biernat, Maria Drzewicka, Karolina Łoźna, Joanna Hyla, Monika Bronkowska, Halina Grajeta, Skład tłuszczowych orzechów i nasion dostępnych aktualnie w handlu w kontekście prozdrowotnych zaleceń żywieniowych, 2014,
  • Aleksandra Zielińska, Izabela Nowak, Tokoferole i tokotrienole jako witamina E, 2014,
  • Hanna Ciemniewska-Żytkiewicz, Charakterystyka fizykochemiczna i technologiczna orzechów laskowych (Corylus avellana L.) uprawianych w polskich warunkach klimatycznych, 2016,
  • Smaczny.pl, Magiczne orzechy laskowe, 2011,
  • Aboutnuts.com, Orzechy laskowe.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Wersja komputerowa
Sklep internetowy Shoper Premium