Ocet balsamiczny – czarne złoto z Modeny 0
Ocet balsamiczny – czarne złoto z Modeny

Wyjątkowy smak i aromat, gęsta konsystencja, piękna, ciemna barwa – ocet balsamiczny to więcej, niż przyprawa. W średniowiecznej Modenie ocet balsamiczny był niezwykle cenny i do dzisiaj cieszy się zasłużoną sławą wśród smakoszy na całym świecie.

Oryginalny ocet balsamiczny powstaje w okolicach Modeny i Reggio Emilia we Włoszech. Poznamy go po nazwie na etykiecie – Aceto Balsamico Tradizionale di Modena to nazwa zastrzeżona i może z niej korzystać niewielka grupa wytwórców, członków włoskiego konsorcjum Aceto Balsamico. Ocet balsamiczny z Modeny powstaje z moszczu różnych gatunków winogron, na przykład czerwonej Lambrusco oraz białej Trebbiano, uprawianych w tym wyjątkowym regionie Włoch.

 

ACETO BALSAMICO – SKARB Z MODENY

Historia Aceto Balsamico di Modena sięga XI wieku. Ocet balsamiczny w średniowieczu był ceniony jako cudowne lekarstwo i balsam na wiele dolegliwości – stąd jego nazwa. W tamtym czasie ocet balsamiczny miał też olbrzymią wartość materialną. Był częścią posagu szlachetnie urodzonych panien oraz cennym podarunkiem na specjalne okazje dla królów i książąt.

 

Ocet balsamiczny - wyjątkowa przyprawa we włoskim stylu.

 

Ocet balsamiczny jest jedną z przyczyn powodzenia Napoleona, który wystawił ocet i zakłady z Półwyspu Apenińskiego na aukcji. Z zysków słynny dowódca finansował potem następne kampanie wojenne!

 

 

JAK POWSTAJE TRADYCYJNY OCET BALSAMICZNY?

Klasyczny ciemny ocet balsamiczny powstaje z moszczu winogronowego odmiany Lambrusco. Moszcz zawiera całe owoce, a więc również skórki, pestki i ogonki. Proces długiego gotowania powoduje, że moszcz nabiera brązowej nazwy, a stężenie cukrów w jego składzie osiąga poziom ponad 30 procent. Następnie ocet balsamiczny musi dojrzewać, tak jak dobre wino, w drewnianych beczkach.

Tradycyjny ocet balsamiczny z Modeny musi dojrzewać co najmniej 12 lat. Buteleczki kilkunastoletniego Aceto Balsamico di Modena kosztują kilkaset złotych, a za leżakowany 100 lat ocet trzeba zapłacić 3 tysiące złotych. Na szczęście dobrej jakości ocet balsamiczny kupimy znacznie taniej.

 

OCET BALSAMICZNY W KUCHNI

Ocet balsamiczny łączy w sobie doskonale zbalansowane słodkie i kwaśne smaki. Jest łagodny, gęsty i ma piękną, ciemną barwę. Ocet balsamiczny znakomicie podkreśli walory tradycyjnych przepisów kuchni włoskiej. Świetnie pasuje do sałatek, serów, gotowanych i grillowanych warzyw, risotto, wołowych steków, szynki parmeńskiej grillowanych mięs oraz tatara i surowego łososia. Wystarczy połączyć go z odrobiną miodu i oliwą z oliwek, aby uzyskać dressing balsamiczny o wyrafinowanych charakterze.

 

 

Ocet balsamiczny jest doskonałym dodatkiem do... deserów i owoców! Można dodawać go do gruszek, melonów, owoców leśnych, ananasa i truskawek, a także do delikatnych deserów – ocet balsamiczny w oryginalny sposób przełamuje słodycz kremowych serników albo lodów waniliowych i śmietankowych.

Na bazie octu balsamicznego powstaje krem balsamiczny – bardzo gęsty, o ciemnym kolorze. Sprawdzi się jako przyprawa oraz elegancka dekoracja słodkich i wytrawnych potraw.

 

OCET BALSAMICZNY NA ZDROWIE!

Oprócz walorów smakowych, ocet balsamiczny ma też inne, warte uwagi właściwości. Dodatek octu balsamicznego wspomaga trawienie i jest remedium na dolegliwości żołądkowe. Wykazuje korzystny wpływ na układ krążenia – obniża ciśnienie krwi i pomaga regulować poziom cholesterolu.

 

 

Ocet balsamiczny na odchudzanie? Aromatyczna przyprawa wspiera trawienie i pobudza wydzielanie soków żołądkowych oraz naturalne procesy oczyszczania organizmu. Nie wolno jednak przesadzić z ilością – w nadmiarze ocet balsamiczny może podrażnić układ pokarmowy!

 

Dodaj swojej kuchni smaku - ocet i krem balsamiczny do wytrawnych i słodkich przepisów.

 

Co ciekawe, ocet balsamiczny był kiedyś stosowany jako lekarstwo podczas epidemii. Współczesna medycyna potwierdziła jego właściwości w walce ze szkodliwymi drobnoustrojami, takimi jak grzyby, bakterie i pleśnie. Te cechy octu balsamicznego z pewnością sprawdzą się w kosmetyce, szczególnie w przypadku cery problematycznej. Rozcieńczony z wodą ocet będzie dobry do przemywania twarzy, a w połączeniu z oliwą z oliwek przygotujemy domową maseczkę o działaniu nawilżającym i odżywczym. Płukanka na bazie octu balsamicznego to także sposób na miękkie, pełne blasku włosy.

 

Ocet balsamiczny to prosty sposób, aby domowa kuchnia nabrała smaku, elegancji i włoskiego charakteru. Nie musi to być od razu oryginalny Aceto Balsamico di Modena, który jest jedną z najdroższych przypraw na świecie. Spróbuj czegoś nowego!

 

 

Źródła:

  • Monika Majewska, Ocet balsamiczny a zdrowie. Właściwości i przepisy, 2017,
  • Honorata Piwowarska, Ocet balsamiczny - jak to jeść, 2018,
  • Agata Orzełowska, Czy ocet balsamiczny jest zdrowy? Właściwości, wartość odżywcza i zastosowanie w kuchni. Czym ocet balsamiczny różni się od winnego?, 2020,
  • Marta Pawlak, Ocet balsamiczny – produkcja, wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie, jak kupować, 2020.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Wersja komputerowa
Sklep internetowy Shoper Premium