Mistrz GRILLowania 0
Mistrz GRILLowania

Pyszne jedzenie, bliskość natury, dobre towarzystwo – przepis na grillowanie wydaje się prosty, ale kilka dodatkowych składników sprawi, że udany grill zmieni się w grilla idealnego!

Jak wyglądają zakupy na grilla? Kiełbasa, karkówka, ketchup, musztarda, pieczywo – to podstawy, które szybko powszednieją. Podpowiadamy, co zrobić, aby spotkanie przy grillu zamieniło się w prawdziwą ucztę!

 

CO WRZUCIĆ NA RUSZT?

Na polskich rusztach królują mięsa – kiełbasy, kaszanki, karkówka. Do tego zestawu tłustych mięsiw warto dodać coś lżejszego. Mięso drobiowe i ryby też można ugrillować! Ciekawą alternatywą dla kiełbasy z grilla są sery, a w wersji wegańskiej – tofu. Na ruszt możesz wrzucić też warzywa – papryka, cukinia, kukurydza, ziemniaki to tylko kilka pomysłów, a goście na diecie roślinnej nie będą skazani na skubanie chleba. Na grillowym ruszcie bardzo ładnie udają się szaszłyki, z mięsem, warzywami albo z mieszanym składem.

 

Specjalnie na grilla - mieszanki przypraw stworzone do grillowania!

 

 

Sekretem smacznych potraw z grilla jest marynata. Kilka, kilkanaście godzin marynowania zrobi różnicę. Zrobienie domowej marynaty jest bardzo proste. Na początek do oliwy z oliwek dodaj ulubione zioła i przyprawy. Smak marynaty wzbogacą musztarda, miód, syrop klonowy, majonez, czosnek, cebula, cukier trzcinowy lub sos sojowy – wiele zależy od efektu, jaki chcemy uzyskać. Autorski przepis na dobrą marynatę to skarb. Sprawdzoną recepturę zapisz i dobrze jej pilnuj!

 

Z SOSEM WSZYSTKO SMAKUJE LEPIEJ!

Dobry sos idealnie dopełnia potrawy z grilla. Przygotuj go w domu albo kup „gotowiec” – w tym drugim przypadku możesz wybierać w smakach i kuchniach świata. Lubisz styl amerykańskich BBQ? Wybierz pomidorowy sos ze słodkimi nutami i aromatem dymu wędzarniczego. Masz ochotę na meksykańską fiestę? Ostre sosy paprykowe czekają! Lubisz kuchnię śródziemnomorską? Greckie Tzatzyki i włoskie sosy pomidorowe dodadzą lekkości grillowanym potrawom. A może orientalną podróż? Słodko-kwaśne smaki albo sosy z dodatkiem mango to kulinarny bilet do Azji.

 

Wybór sosów na grilla i nie tylko - sprawdź w Chili24!

 

Sosy o roślinnym składzie to propozycja dla „roślinożerców” i nie tylko. Do wyboru mamy sosowe „klasyki” w wersji wegańskiej, których smak i konsystencja bardzo przypominają te znane z klasycznych sosów. Wegański sos tatarski, czosnkowy albo wegański majonez doskonale pasują do grillowanych warzyw i tofu.

 

 

Klasyczna musztarda i ketchup to punkt obowiązkowy na grillowej liście zakupów. Dobrej jakości sosy powinny mieć prosty skład oraz jak najmniej cukru i innych zbędnych składników. Na większych spotkaniach przy grillu najlepiej sprawdzą się wygodne butelki z dozownikiem. Delikatny sos tatarski albo wyrazisty chrzan dopełnią całości. Ostry smak chrzanu nie tylko wzbogaci walory jedzenia, ale pobudzi układ pokarmowy do sprawnej pracy - więcej o zaletach chrzanu dowiesz się z naszego wpisu.

 

SAŁATKA NA GRILLA

Grillowy stół nie musi uginać się od mięs. Znajdź na talerzu trochę miejsca na warzywa. Lekka sałatka sprawi, że posiłek z grilla będzie zdrowszy, a goście unikną przejedzenia. W sałatce komponuj sezonowe warzywa, skropione dressingiem lub dobrą oliwą i doprawione ziołami. A kiedy nie masz czasu na przygotowanie domowej sałatki, zrób zapas bardzo smacznych i zdrowych surówek w słoikach, warzyw z puszki, kiszonych i konserwowych ogórków oraz oliwek.

 

 

NA LEPSZE SAMOPOCZUCIE PO GRILLU

Jedzenie z grilla jest tak smaczne, że czasem trudno się oprzeć... Kolejna dokładka i jeszcze jedna kiełbaska na świeżym powietrzu smakują przepysznie, ale po krótkim czasie okazuje się, że to za wiele. Tego problemu pozwolą uniknąć warzywne dodatki, wsparciem dla układu pokarmowego jest też wyrazisty chrzan.

Co zrobić, kiedy musztarda już się rozlała? Sięgnij do ziołowej apteczki i naturalnie wspieraj układ pokarmowy. Lekkość i radość z życia pomogą odzyskać na przykład mięta pieprzowa, melisa, ostropest i mniszek lekarski.

 

 

Wiosenne i letnie miesiące zachęcają do spędzania czasu poza domem, więc korzystajmy z okazji do smacznego jedzenia w miłym towarzystwie. A co kiedy pada, a zakupy już zrobione? Dobra patelnia grillowa też zrobi robotę!

 

Źródła:

  • Bożena Błaszczyńska, Zioła w ogrodzie przydomowym, 2014.

 

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Wersja komputerowa
Sklep internetowy Shoper Premium