Jakie płatki na śniadanie? 0
Jakie płatki na śniadanie?

Szukasz szybkiego, pożywnego i zdrowego śniadania? Nie jesteś fanem klasycznej owsianki? A może po prostu chcesz spróbować czegoś nowego? Śniadaniowych inspiracji jest wiele, ale uważamy, że płatki nie mają konkurencji!

Płatki śniadaniowe to proste do przygotowania, uniwersalne śniadanie, które zrobisz w kilka minut. Wystarczy, że wybierzesz płatki błyskawiczne albo płatki kukurydziane – wystarczy zalać je ciepłą wodą i mlekiem. Możesz też ugotować śniadanie dzień wcześniej, kiedy masz więcej czasu, a rano tylko podgrzać i dodać ulubione dodatki. Śniadanie jesz w biegu? Zamiast kanapek zabierz płatki śniadaniowe „na wynos” - w specjalnym pojemniku, termosie lub zwykłym słoiku.

Płatki kukurydziane, błyskawiczne płatki bez gotowania albo musli i granolę na bazie płatków zbożowych to opcja na drugie śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Po prostu połącz je z mlekiem, napojem roślinnym, jogurtem lub kefirem.

 

 

DLACZEGO PŁATKI ŚNIADANIOWE?

Szybkie i sycące śniadanie – ale to nie koniec zalet płatków śniadaniowych. Zbożowe płatki zapewniają dużą dawkę wartości odżywczych, między innymi węglowodanów, które dodadzą energii, dobrego dla sylwetki błonnika, a także cały szereg witamin i minerałów. Płatki sprawdzą się podczas odchudzania, a także w diecie ucznia, studenta i sportowca.

 

Dobre śniadanie - płatki, musli i granola w Chili24!

 

Śniadanie z płatkami śniadaniowymi można skomponować na wiele sposobów. Bazą są płatki zbożowe. Do tego warto dodać źródło białka, czyli mleko, jogurt, napój roślinny lub inny nabiał. Najlepsza część to ulubione dodatki! Świeże i suszone owoce, ulubione orzechy, łyżka masła orzechowego lub czekoladowego kremu, kakao, miód, syrop klonowy, kostka (lub dwie!) czekolady, rozmaite ziarna i nasiona, chrupiące musli lub granola dla smaku – pełna dowolność. Płatki śniadaniowe na słodko to świetny sposób, żeby od rana zaspokoić ochotę na słodycze i dobrze zacząć dzień.

 

 

Kto powiedział, że płatki śniadaniowe mogą być tylko na słodko? W wersji wytrawnej będą świetną alternatywą dla kanapek i odmianą od słodkich śniadań. Jak to zrobić? Płatki można ugotować w warzywnym bulionie, a jako dodatków użyć warzyw, ziół lub słonych serów. Dobre połączenia to na przykład serek wiejski z rzodkiewką, jajko sadzone ze szczypiorkiem albo pomidorki koktajlowe z mozarellą.

 

Bezglutenowe płatki owsiane Elovena - fińska jakość, wyjątkowy smak!

 

PŁATKI ŚNIADANIOWE NA DIECIE

Płatki śniadaniowe są stosunkowo mało kaloryczne i sycące, dlatego sprawdzają się na diecie odchudzającej. Kaloryczność posiłku zależy od pozostałych składników. Podczas odchudzania płatki lepiej ugotować na wodzie, a część słodkich dodatków wymienić na przykład na świeże owoce lub lekkie ekspandowane zboża. Nie warto rezygnować ze słodkości w posiłku – trochę czekolady, masła orzechowego lub chrupiących orzechów sprawi, że dzień zacznie się przyjemnie i pomoże opanować chęć na coś słodkiego do kawy.

 

 

RODZAJE PŁATKÓW ŚNIADANIOWYCH

Owsianka to królowa śniadań, ale wybór płatków śniadaniowych jest duży – różnią się nie tylko smakiem, ale też wartościami. Wybierz płatki dla siebie!

 


 

  • Płatki jaglane – są lekkostrawne i naturalnie bezglutenowe, ponieważ powstają z prosa, podobnie jak kasza jaglana. Płatki jaglane są źródłem witamin z grupy B oraz witaminy młodości E. Zawierają również między innymi żelazo, wapń, potas, cynk, a także składnik keratyny – kwas krzemowy. Włączenie płatków jaglanych do diety będzie korzystne dla urody, przede wszystkim dla cery oraz kondycji włosów i paznokci.

  • Płatki gryczane – powstają z nasion gryki, czyli naturalnie nie zawierają glutenu. Mają dużo białka, z bardzo dobrym układem aminokwasów. Płatki gryczane zawierają też witaminy B1, B2 oraz E, a także składniki mineralne, między innymi żelazo, magnez, wapń i cynk. Mają charakterystyczny, lekko orzechowy smak.

  • Płatki żytnie – mało kalorii i duża ilość błonnika czynią z nich doskonały wybór na diecie odchudzającej. Dają na długo poczucie sytości oraz wspierają przemianę materii. Płatki żytnie mają w składzie witaminy z grupy B oraz magnez, żelazo, potas, wapń i cynk. Lignany, czyli przeciwutleniacze, które są zawarte w żytnich płatkach, są korzystne dla serca.

  • Płatki jęczmienne – wyjątkowo dobre dla układu pokarmowego, przez wysoką zawartość błonnika i betaglukanów. Betaglukany pomagają też obniżyć poziom cholesterolu oraz działają antywirusowo. Płatki jęczmienne dostarczają do diety między innymi witaminy z grupy B, żelazo, magnez i wapń.

 

 

  • Płatki orkiszowe – powstają z orkiszu, który jest zbożem o wyjątkowych właściwościach. Płatki orkiszowe charakteryzuje wysoka zawartość białka, błonnik i wartościowy kwas linolenowy w składzie, a także szereg witamin i składników mineralnych, takich jak na przykład witaminy A i E, witaminy z grupy B, żelazo, wapń i cynk. Orkisz jest bardzo dobrze przyswajalny przez organizm – więcej na ten temat pisaliśmy na blogu.

  • Płatki pszenne – świetne źródło energii, a także witamin z grupy B. Płatki zbożowe mają sporo błonnika, więc wspomagają układ pokarmowy.

  • Płatki ryżowe – są delikatne w smaku i lekkostrawne, naturalnie nie zawierają glutenu. Są niskotłuszczowe i maja mało błonnika, więc nie obciążają delikatnego żołądka. Zawierają witaminy z grupy B i witaminę C oraz żelazo, fosfor i potas. Płatki ryżowe są bogate w węglowodany, dlatego sprawdzą się jako szybkie źródło energii, na przykład przed treningiem.

  • Płatki kukurydziane – złociste i chrupiące płatki z kukurydzy z jednej strony są uznawane za zdrowy posiłek, z kolei inni dopatrują się w nich wyłącznie wad. Jak jest naprawdę? Wszystko zależy od składu – trzeba szukać płatków kukurydzianych z krótką liczbą składników, bez, lub z bardzo małą ilością cukru. Płatki kukurydziane bez zbędnych dodatków są smacznym i wartościowym źródłem energii. Przekonaj się jakie wartości mają produkty na bazie kukurydzy.

 

SKOMPONUJ SWOJE ŚNIADANIE

Płatki zbożowe dają wiele możliwości. Można jeść je na ciepło i zimno, na słodko i wytrawnie, z dowolnymi dodatkami. Rodzaje płatków śniadaniowych połączymy w różne kompozycje – lub kupimy już gotowe mieszanki. Płatki zbożowe są podstawą domowych musli i granoli, zastąpią też mąkę w niektórych wypiekach. To jeden z najprostszych sposobów, żeby co rano cieszyć się smacznym i zdrowym śniadaniem!

 

 

Źródła:

  • Bohdan Achremowicz, Tadeusz Haber, Joanna Kaszuba, Czesław Puchalski, Rafał Wiśniewski, Płatki zbożowe – ocena porównawcza. Cz.1, Porównanie składu chemicznego i mineralnego, 2016,
  • Justyna Gargulińska, Płatki ryżowe - właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie, 2021.

 

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Wersja komputerowa
Sklep internetowy Shoper Premium