Dieta śródziemnomorska od lat zdobywa najwyższe lokaty w rankingach na najzdrowsze diety. W czym tkwi jej sekret?
Jak wynika z wielu badań, mieszkańcy regionu Morza Śródziemnego cieszą się lepszym zdrowiem i żyją dłużej od reszty Europejczyków. To żadna tajemnica – kluczem do zdrowia i szczęścia okazuje się śródziemnomorski styl życia, którego częścią jest jedzenie.
NA CZYM POLEGA DIETA ŚRÓDZIEMNOMORSKA?
Dieta mieszkańców regionu Morza Śródziemnego opiera się na prostych, mało przetworzonych produktach. Jest bogata w owoce, warzywa i rośliny strączkowe, a także orzechy i produkty pełnoziarniste. Często pojawiają się w niej ryby i owoce morza, czasem białe mięso, znacznie rzadziej czerwone mięso i dobrej jakości wędliny. Ważną rolę odgrywają źródła zdrowych tłuszczów, przede wszystkim oliwa z oliwek, która w daniach kuchni śródziemnomorskiej płynie w obfitości. Śródziemnomorskie potrawy popija się w umiarkowanych ilościach czerwonym, wytrawnym winem. Smak dań podkreślają zioła, które zastępują sól. Na stole rzadko pojawiają się jajka i przetwory mleczne.
Czym zastąpić mięso w diecie? Spróbuj strączków!
Co kraj, to obyczaj. Mieszkańcy Grecji lubią fetę i kozie mleko, Włosi wolą twarde sery i piją więcej czerwonego wina, w Hiszpanii chętnie jada się ryż i paprykę. Tradycyjna dieta śródziemnomorska w swoich podstawowych założeniach, bez względu na region, ma jednak proste założenia – jedzenie ma być smaczne, przygotowane z wysokiej jakości produktów, jak najmniej przetworzone.
NIE TYLKO DIETA
Jedzenie jest ważne, ale śródziemnomorski styl życia opiera się nie tylko na diecie – obejmuje również aktywność fizyczną oraz czas na odpoczynek. Mieszkańcy regionu Morza Śródziemnego lubią spotkania i jedzenie w towarzystwie. Komitet UNESCO, który zaliczył kuchnię śródziemnomorską do niematerialnego dziedzictwa kulturowego zwraca uwagę, że „w diecie śródziemnomorskiej podkreśla się wartość gościnności, dobrych stosunków sąsiedzkich, dialogu międzykulturowego i kreatywności, a także stylu życia bazującego na szacunku dla różnorodności”. Takie połączenie jest bardzo korzystne dla zdrowia!
Wyśmienite makarony dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej!
DIETA ŚRÓDZIEMNOMORSKA DLA SERCA
Jedną z najważniejszych zalet diety śródziemnomorskiej jest jej pozytywny wpływ na serce. Wszystko dzięki produktom bogatym w zdrowe kwasy tłuszczowe, których źródłem są oliwa z oliwek, orzechy i tłuste ryby. Zdrowie układu sercowego oraz odpowiedni poziom cholesterolu wspierają też pełnoziarniste produkty zbożowe, duża ilość warzyw i owoców oraz przysłowiowa lampka czerwonego wina (ach, ten resweratrol!). Nie bez znaczenia jest ograniczanie mięsa w diecie, szczególnie tłustego czerwonego mięsa.
Coraz więcej badań dowodzi również, że śródziemnomorski styl życia to remedium na wiele chorób cywilizacyjnych, takich jak choroby nowotworowe, cukrzyca i niepłodność. Warto śledzić temat!
CZY DIETA ŚRÓDZIEMNOMORSKA ODCHUDZA?
Stosowanie na co dzień zasad diety śródziemnomorskiej na pewno może wspierać odchudzanie. Duża ilość warzyw, więcej wegetariańskich posiłków, wymiana ziemniaków na kasze i ryże, owoce zamiast słodyczy pozwalają ograniczyć liczbę kalorii, ale przy tym jeść naprawdę smacznie i kolorowo! Dieta śródziemnomorska jest lekka, dlatego jedząc w taki sposób mamy więcej energii na aktywność i spontaniczne spalanie kalorii! W diecie śródziemnomorskiej jest dużo, co prawda zdrowych, ale wciąż kalorycznych tłuszczów - podstawą, jak zawsze, jest umiar.
Lekka, wartościowa, smaczna przekąska - spróbuj oliwek!
DŁUGO I SZCZĘŚLIWIE – PRZECIWUTLENIACZE W DIECIE ŚRÓDZIEMNOMORSKIEJ
Wolne rodniki przyśpieszają starzenie organizmu i wystawiają go na pastwę chorób, także tych nowotworowych. Mocna strona diety śródziemnomorskiej to składniki o właściwościach antyoksydacyjnych. Jednym z nich jest likopen, obecny w pomidorach oraz ich przetworach – trzeba przyznać, że w kuchni śródziemnomorskiej sos pomidorowy jest obecny w znacznych ilościach. Właściwości antyoksydacyjne ma również resweratrol, zawarty na przykład w orzeszkach ziemnych, winogronach, pestkach winogron i dobrym, czerwonym winie wytrawnym.
DIETA OLIWĄ PŁYNĄCA
Jak mówi hiszpańskie przysłowie: „Aceite de oliva todo mal quita” - „oliwa z oliwek odejmuje całe zło”. Z owoców drzewa oliwnego tłoczony jest olej o wyjątkowych właściwościach, nie bez powodu zwany „płynnym złotem”. Oliwa z oliwek jest źródłem dobrych tłuszczów, przeciwutleniaczy i witaminy E. Wzbogaca smak i aromat śródziemnomorskich przepisów i dodaje im zdrowotnych walorów. Podobne zalety mają także oliwki, doskonała alternatywa dla niezdrowych, przetworzonych przekąsek. Oliwa z oliwek to prawdziwy skarb kuchni śródziemnomorskiej – tutaj dowiesz się więcej!
Dieta śródziemnomorska to prosty, zdrowy i smaczny styl żywienia – idealnie! To bogate źródło inspiracji, a dzięki różnorodności i wysokiej jakości składnikom każdy posiłek to okazja do świętowania i dzielenia się dobrym jedzeniem!
Włoskie, greckie i hiszpańskie oliwy z oliwek doskonałej jakości znajdziesz w Chili24!
Źródła:
- Aleksandra Cichocka, Dieta śródziemnomorska w profilaktyce pierwotnej choroby niedokrwiennej serca, 2005,
- Małgorzata Mizgier, Jan Jeszka, Grażyna Jarząbek-Bielecka, Rola diety śródziemnomorskiej w zapobieganiu nadwadze i otyłości, niektórym chorobom dietozależnym oraz jej wpływ na długość życia, 2010,
- Małgorzata Wroniak, Magdalena Maszewska, Oliwa z oliwek w diecie śródziemnomorskiej, 2011,
- Monika Widera, Dieta Śródziemnomorska. Zasady najzdrowszej diety świata, 2015,
- Małgorzata Chudzińska, Łukasz Wołowiec, Walery Zukow, Władysław Sinkiewicz, Dieta śródziemnomorska zalecana nie tylko w chorobach sercowo-naczyniowych, 2017.