Boskie mango 0
Boskie mango

Więcej słońca, słodyczy i witamin – więcej mango! Ten egzotyczny owoc jest bardzo smaczny i niezwykle zdrowy. Poznaj słodkie i soczyste mango i daj się porwać w podróż do miejsca, gdzie zawsze jest ciepło i świeci słońce!

Mango pochodzi z Indii – mieszkańcy tego regionu znają i jedzą mango od tysięcy lat. Europejczycy poznali je dopiero w XVI wieku, dzięki portugalskim podróżnikom. W Indiach mango to „owoc bogów” – według hinduskich wierzeń mango jest symbolem bogini szczęścia i bogactwa Lakszmi, a zapachem drzew i kwiatów żywią się boscy posłańcy. Dla nas mango to wciąż bardzo egzotyczny owoc, po który sięgamy raczej rzadko i od święta, jednak dla wielu mieszkańców Indii jest składnikiem codziennej diety.

 

MANGO – EGZOTYCZNA BOMBA WITAMIN

Mango to prawdziwa potęga pod względem wartości odżywczych. Zawiera bogactwo witaminy C, dla wzmocnienia odporności, witaminy z grupy B, dla wsparcia układu nerwowego, witaminy A, dla zdrowych oczu oraz „witaminy młodości” E – dla pięknej skóry. Mango ma też w składzie szereg składników mineralnych, takich jak miedź, potas i magnez. Jest również źródłem antyoksydantów, które wspierają organizm w walce z wolnymi rodnikami.

 

 

Włączenie do diety owoców mango niesie wiele korzyści dla serca, odporności i układu pokarmowego – enzymy z dojrzałych owoców wspierają trawienie białek. Co więcej, wiele badań wykazuje, że mango może przyczynić się do zwalczania komórek nowotworowych oraz chronić te zdrowe przed niszczeniem. Badania, które maja potwierdzić „boskie” działanie mango w tej dziedzinie trwają.

Mango to idealny owoc na lato! Duże ilości beta-karotenu w naturalny sposób wspomagają ochronę skóry przed szkodliwym działaniem promieni UV.

 

MANGO NA DIECIE

Chcesz zadbać o szczupłą sylwetkę? Jedz mango – ma zaledwie 60 kalorii w 100 gramach! Jeden średniej wielkości owoc ma więc około 200 kalorii. To jeszcze nie koniec. Mango ma dużo wody i błonnik pokarmowy, pomocny w radzeniu sobie z problemami układu pokarmowego. Błonnik ma też pozytywny wpływ na poziom cholesterolu oraz zapewnia uczucie sytości na dłużej.

 

 

Mango zawiera dużo cukrów, ale badania wykazują, że może mieć korzystny wpływ na tolerancję glukozy i poziom insulinoodporności u diabetyków. Mamy nadzieję, że te rewelacje znajdą potwierdzenie.

Jedno jest pewne – mango, choć bogate w węglowodany, wciąż jest lepszym wyborem niż wysoko przetworzone słodycze, gdy mamy ochotę na coś słodkiego!

 

JAK OBRAĆ MANGO?

Mango ma miękką skórkę i twardą pestkę, które możemy oddzielić od soczystego miąższu na kilka sposobów. Najwygodniej jest pokroić mango na 3 części – 2 zewnętrzne „łódeczki” oraz środkowy plaster z pestką. Środkowy fragment owocu obieramy ze skórki małym nożykiem, a miąższ kroimy na kawałki, by oddzielić go od pestki.

 

 

„Łódeczki” mango możemy wydrążyć. Jeśli zależy nam jednak, aby połówka owocu pozostała w całości, to można spróbować usunąć skórkę przy pomocy szklanki. Inna popularna i efektowna metoda polega na nacięciu miąższu w kształt szachownicy, bez rozcinania skórki, a następnie „wywinięciu” owocu na drugą stronę. Pamiętaj, że mango jest bardzo soczyste. Przed krojeniem przygotuj naczynie, do którego zbierzesz słodki, owocowy sok.

 

PRZEPIS NA MANGO

Mango to pyszna owocowa przekąska, doskonały owocowy dodatek do jogurtów, płatków śniadaniowych, deserów, naleśników, gofrów i innych słodkich dań, do których chcemy dodać tropikalnego charakteru. Mango jest doskonałą bazą orzeźwiających, owocowych koktajli. Jest podstawowym składnikiem mango lassi – to tradycyjny napój indyjski na bazie pulpy z mango i jogurtu, naturalnie słodki i orzeźwiający.

W ciepłe dni świetnie smakuje sorbet z mango – pulpę trzeba zamrozić z odrobiną cukru i soku z cytryny. Soki i syropy z mango pasują do letnich drinków i koktajli, a suszone mango to oryginalny zamiennik chrupiących przekąsek.

 

 

A może sernik z egzotyczną nutą? Ser i owoce świetnie do siebie pasują! Sernik z pulpą z mango jest bardzo prosty do zrobienia i jest pyszny zarówno w wersji pieczonej, jak i na zimno. Najlepszy będzie sernik z mango na kruchym, czekoladowym spodzie, z dodatkiem śmietankowego, lekko kwaskowatego kremu.

 

MANGO – NIE TYLKO NA SŁODKO!

Mango jest słodkie, ale w kuchni indyjskiej używa się go również w wytrawnych przepisach. Chutney to gęsty, podobny do konfitury sos owocowy z dodatkiem wyrazistych przypraw. Dodaje się go do dań curry, pieczywa, mięs i serów – potrawy z sosem chutney z mango nabierają charakterystycznego, słodko ostrego smaku. Inna ciekawa kompozycja na bazie mango to Mango Relish. Wyjątkowe połączenie słodkich i ostrych smaków szczególnie dobrze uzupełnia smak drobiu i ryb oraz chrupkich przekąsek. Mango Relish i sosy w tym stylu są dobrym towarzystwem dla potraw z grilla.

 

 

Dla miłośników ciekawych i zaskakujących smaków mango daje wiele możliwości. Sałatka z mango i kurczakiem, kokosowy ryż z mango lub tacos z sosem mango to tylko niektóre z nich. Mango możesz podawać z kurczakiem i kaczką, krewetkami, łososiem, tuńczykiem i innymi rybami, z wieprzowiną, kaszą lub makaronem sojowym. Inspiracji szukaj w kuchni indyjskiej, ale również karaibskiej i meksykańskiej.

 

Mango jest dobre na każdą porę roku. Świetnie wpisuje się w klimat letnich, pełnych słońca dni, a kiedy zrobi się zimno, pozwoli stworzyć wakacyjny, słoneczny nastrój. Jest łatwo dostępne w różnych postaciach – od świeżych owoców, po owoce suszone, owoce w syropie, pulpę z mango, soki i syropy oraz herbaty ze słodką nutą. Spróbuj czegoś nowego!

 

Źródła:

  • Anna Hering, J. Renata Ochocka, Mangiferyna – naturalnie występujący polifenol o właściwościach antyoksydacyjnych, 2012,
  • Elżbieta Gwóźdź, Mango owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze mango, 2020,
  • Joanna Naklicka-Kleser, Jak zrobić domowy chutney? Oto 6 oryginalnych przepisów, 2020,
  • Aleksandra Miłosz, Jak jeść mango – historia i pochodzenie mango, źródło witamin, właściwości mango, zastosowanie mango w kosmetyce, zastosowanie mango w kuchni, jak wybrać najlepszy owoc, 2021,
  • poezja-smaku.pl, Legendarny sernik z mango, 2018,
  • aniagotuje.pl, Jak obrać mango, 2019,
  • glamour.pl, Mango – ten owoc to bomba witamin. Z czym smakuje najlepiej?, 2020.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Wersja komputerowa
Sklep internetowy Shoper Premium