Słodkie i naturalne syropy 0
Słodkie i naturalne syropy

Są słodkie, gęste, po prostu pyszne – naturalne syropy roślinne są źródłem słodyczy, smaku i wartości odżywczych. Syropy mają różne smaki, kolory i właściwości – pomożemy ci znaleźć ulubiony!

Syropy roślinne to świetny sposób, aby życie stało się lepsze. Są słodkie, dlatego mogą zastąpić cukier w napojach i wypiekach, a przy tym mają bogatszy skład i więcej wartości. Dzięki gęstej konsystencji syropy sprawdzają się jako polewa do deserów, naleśników, gofrów, lodów i innych słodkich dań. Syropy to roślinna alternatywa dla miodu, więc polubią je weganie. Dodawaj je zamiast cukru do ciast i ciasteczek, żeby twoje wypieki zyskały słodycz i przyjemną wilgotność. Słodkie syropy nadadzą wyjątkowego smaku najprostszym potrawom, takim jak owsianka, sałatka owocowa lub pieczywo z twarożkiem.

 

Słodkie syropy - do słodzenia, deserów i wypieków.

 

SŁODKI MEKSYK – SYROP Z AGAWY

Syrop z agawy to nektar pozyskiwany z rosnącej przede wszystkim w Meksyku rośliny kaktusowatej. Syrop z agawy ma delikatny, lekko orzechowy, podobny do miodu smak oraz niski indeks glikemiczny. W syropie z agawy, poza fruktozą, znajdziemy także w niewielkich ilościach błonnik, inulinę oraz składniki mineralne, przede wszystkim żelazo, potas i wapń. Syrop z agawy ma brązowy kolor, od jasnych do ciemnych odcieni. Jest kaloryczny, ale słodszy od miodu, więc można używać go mniej.

 

Słodki smak Meksyku, czyli syrop z agawy.

 

 

ZŁOTO Z KANADY – SYROP KLONOWY

Symbolem Kanady jest liść klonowy. Z tego kraju pochodzi też najlepszy syrop klonowy. Powstaje ze specjalnych gatunków klonów, ze zbieranego wczesną wiosną soku. Syrop klonowy jest gęsty i delikatny, słodki, zwykle ma złocisty kolor, choć to zależy od stopnia karmelizacji. Mocniej skarmelizowany syrop jest ciemniejszy i ma bardziej wyrazisty smak, ceniony przez wielu smakoszy. Syrop klonowy jest mniej kaloryczny od cukru, ma jednak wysoki indeks glikemiczny. Na pewno ma jednak więcej wartości niż cukier. Poza sacharozą zawiera pewne ilości przeciwutleniaczy oraz składniki mineralne, na przykład cynk, magnez i mangan.

 

Słodki skarb z Kanady - złocisty i smaczny syrop klonowy.

 

Syrop klonowy czy miód? Sprawdź nasze porównanie właściwości miodu i jego słodkiego kuzyna z Kanady.

 

 

SŁODYCZ Z PALMY – SYROP DAKTYLOWY

Daktyle są popularnym składnikiem zdrowszych wersji deserów i wypieków. Syrop daktylowy ma w sobie słodycz owoców palmy daktylowej, w płynnej postaci. Jest gęsty, ma ciemny, brązowy kolor oraz charakterystyczny, wyrazisty smak i zapach. Syrop daktylowy składa się przede wszystkim z cukrów, zawiera także witaminy i składniki mineralne, takie same jak daktyle, jednak z mniejszych dawkach – wśród nich wapń, magnez oraz witaminy z grupy B. Ma wysoki indeks glikemiczny, ale mniej kalorii niż zwykły cukier.

 

 

W KOLORZE BURSZTYNU – SYROP KOKOSOWY

Syrop kokosowy powstaje z kwiatów palm kokosowych. Ma piękną, bursztynową barwę oraz słodki, karmelowy smak. Syrop kokosowy ma niski indeks glikemiczny, więc jest dobrą alternatywą dla białego cukru. Ma w składzie między innymi kwas foliowy, błonnik, przeciwutleniacze, witaminy z grupy B, witaminy C i E, potas, żelazo, wapń oraz magnez.

 

Egzotycznie i słodko - sprawdź syrop daktylowy i syrop kokosowy.

 

SŁODKOŚCI Z LASÓW I PÓL – SYROP ZE SŁODU JĘCZMIENNEGO

Z dalekich, egzotycznych kierunków, powracamy w swojskie strony. Słodkie syropy powstają także z roślin, które rosną bliżej nas. Jednym z takich produktów jest syrop ze słodu jęczmiennego, uzyskiwany z mocno prażonych ziaren jęczmienia. Ma bardzo ciemny kolor oraz intensywny, słodowy smak. Syrop ze słodu jęczmiennego pasuje do słodkich i wytrawnych potraw. Wzmacnia smak dań, nadaje chrupkość skórce chleba i szczególnie dobrze pasuje do ciasta piernikowego.

 

 

CZARNE ZŁOTO, CZYLI MELASA – SYROP BURACZANY (I NIE TYLKO)

Syrop buraczany, czyli melasa, ze względu na ciemny kolor i bogactwo właściwości zwany jest czarnym złotem. Melasa buraczana wykazuje działanie przeciwutleniające, jest źródłem witamin z grupy B, magnezu, cynku i wapnia, a przede wszystkim żelaza – z tego powodu polecana jest w przypadkach anemii oraz osłabienia organizmu, na przykład po chorobie.

 

Czarne złoto - melasa dla smakoszy.

 

Melasa powstaje nie tylko z buraków. Melasa karobowa lub melasa z morwy białej również są bogate w wartości odżywcze, są dobrym zamiennikiem słodzików oraz dodatkiem do deserów i słodkich potraw.

 

MIÓD DLA WEGAN – SZTUCZNY MIÓD

Miód powstaje z nektaru roślin, ale jest owocem pracy pszczół, dlatego większość wegan nie uznaje go za produkt roślinny. Sztuczny miód przypomina prawdziwy miód ze smaku i wyglądu, to znaczy jest słodki, gęsty i ma złocistą barwę, jednak jest to produkt całkowicie syntetyczny, który poza wysoką zawartością cukrów, nie posiada wartości odżywczych. Sztuczny miód sprawdzi się jednak jako słodkie, płynne słodzidło dla wegan lub osób uczulonych na produkty pszczele.

 

Słodkie syropy nie leczą chorób, ale są przyjemnym lekarstwem na mniejsze i większe smutki. Odrobina słodyczy nie zaszkodzi! Jeśli lubisz słodki smak, spróbuj zamienić cukier na syropy - masz duży wybór.

 

 

Źródła:

  • Urszula Czumaj, Aquafaba, czyli wegański substytut jajka, 2016.
  • Monika Majewska, Ciecierzyca - właściwości i wartości odżywcze cieciorki, 2016.
  • Anna Dobroń, Melasa karobowa – właściwości odżywcze i zastosowanie, 2019.
  • Elżbieta Gwóźdź, Ciecierzyca warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze ciecierzycy, 2019.
  • Gotowanie.onet.pl, Wystarczy niewiele, żeby poczuć różnicę - poprawisz zdrowie i schudniesz, 2019.
  • Zdrowie.wprost.pl, Jak przyrządzać ciecierzycę? 7 dobrych powodów, by włączyć ją do diety, 2019.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Wersja komputerowa
Sklep internetowy Shoper Premium