Śliwki – tak pachnie jesień 0
Śliwki – tak pachnie jesień

Słodkie powidła, pachnące ciasto drożdżowe, lekko kwaśny, domowy kompot sprawiają, że nawet najbardziej ponura jesień nabiera cieplejszych barw. Śliwki to dobre lekarstwo na jesienne smutki – nie ukrywamy, że w miłości do tych owoców wpadliśmy... jak śliwka w kompot!

Jesień ma swoje zalety, a śliwki to mocny powód, żeby ją polubić. Śliwki świeże i suszone – w każdej wersji są smaczne i zdrowe!

 

ŚLIWKI – JAKIE ODMIANY NAJSMACZNIEJSZE?

Różne odmiany, kolory, rozmiary, smak i zastosowanie – odmian śliwek jest dużo, a każda zasługuje na zainteresowanie. Najbardziej popularna jest śliwka węgierka, która ma jasny, fioletowy kolor i owalny kształt. Węgierki są bardzo uniwersalne, doskonałe do owocowych przetworów, nalewek, win oraz do wędzenia i suszenia. Jeśli chcesz przyrządzić tradycyjne, słodkie powidła śliwkowe, najlepsze są bardzo dojrzałe węgierki.

 

 

Śliwki renklody są okrągłe, mają delikatny smak i fioletową barwę z czerwonymi nutami. Te owoce nadają się na dżemy i kompoty oraz do mrożenia. Śliwki Stanley są duże, słodkie i soczyste, dobre do przetworów i przygotowania suszu. Wśród fioletowych owoców wyróżniają się mirabelki – małe, okrągłe, o złocistym kolorze oraz słodkim i soczystym smaku. Z mirabelek powstają pyszne marmolady, konfitury, dżemy oraz nalewki.

 

Sezon na śliwki - przez cały rok w Chili24!

 

Renkloda, śliwa brzoskwiniowa, lubaszka, Bluefre – jest w czym wybierać, więc kieruj się smakiem i szukaj ulubionej odmiany teraz, jesienią, kiedy są najsmaczniejsze!

 

MAŁE OWOCE, CENNE WŁAŚCIWOŚCI

Śliwki może nie robią wrażenia wyglądem, ale na pewno przekonują smakiem i aromatem. Pod śliwkową skórką ukrywa się nie tylko smaczny owoc, ale też wiele cennych wartości.

Śliwka jest znana przede wszystkim ze swojego działania na układ pokarmowy. Śliwki są bogate w pektyny, czyli błonnik pokarmowy, który reguluje trawienie i pomaga zapobiegać zaparciom. Pektyny, w połączeniu z innymi składnikami, wspierają oczyszczanie przewodu pokarmowego oraz usuwanie tłuszczu i cholesterolu. Najlepsze dla układu pokarmowego będą śliwki węgierki i renklody, warto również sięgać po owoce suszone. Śliwki działają też świetnie na apetyt.

 

 

Kolejna supermoc śliwek to ochrona przed wolnymi rodnikami – zawierają witaminy A i C oraz witaminę E, która jest rzadko spotykana w owocach. Śliwki poprawiają nastrój, a przy tym mają korzystny wpływ na układ nerwowy. Tak działa zestaw witamin z grupy B. To jeszcze nie koniec! W śliwkach znajdziemy polifenole oraz bogactwo składników mineralnych, takich jak magnez, fosfor, wapń, potas i żelazo.

 

Słodkie powidła śliwkowe - słodkie i smaczne z natury!

 

ŚLIWKI – SUSZONE CZY ŚWIEŻE?

Suszone śliwki należą do popularnych bakalii. Jak wypadają w porównaniu do świeżych? Śliwki są mało kaloryczne, choć ta wartość zależy od gatunku. Świeże owoce mają około 50 kalorii w 100 gramach, więc bardzo niewiele. Suszone śliwki wprost przeciwnie – 100 gramów to ponad 350 kalorii. 

Czy w takim razie warto jeść suszone owoce? Jak najbardziej! Suszone śliwki to skoncentrowane źródło witamin i składników mineralnych. Mają około 4 razy więcej błonnika niż świeże owoce, o wiele lepiej wypadają także pod względem zawartości witaminy A. Duża porcja fosforu i żelaza w suszonych śliwkach jest szczególnie wartościowa dla wegan i wegetarian. Badania wykazały też, że suszone śliwki mogą działać jak prebiotyk, który wspiera rozwój zdrowej mikroflory jelitowej

 

Śliwki warto jeść bez względu na formę. Jesienią cieszmy się smakiem soczystych, świeżych owoców, a przez cały rok korzystajmy z cennych właściwości suszonych śliwek. Są kaloryczne, ale oferują całą paletę dobrych dla zdrowia właściwości, a jedzone z umiarem, są zdrowym zamiennikiem słodkich przekąsek oraz naturalnym wsparciem podczas odchudzania. Więcej o zaletach suszonych owoców przeczytasz na naszym blogu.

 

Suszone śliwki, czyli słodka i naturalna przekąska.

 

ŚLIWKA POD SPECJALNYM NADZOREM

Śliwka jako dobro narodowe? Suska sechlońska posiada Chronione Oznaczenie Geograficzne Unii Europejskiej. To wyjątkowy rodzaj suszonych śliwek, które powstają według tradycyjnej receptury, wyłącznie w regionie Beskidu Wyspowego. W tamtejszej gwarze „suska” znaczy „śliwka”, z kolei „sechlońska” wywodzi się od nazwy miejscowości Sechna. Suska sechlońska ma bardzo ciemny kolor, mięsisty miąższ oraz słodki smak z wyraźnie wyczuwalną, wędzoną nutą, pochodzącą z drewna bukowego.

Suszona śliwka szydłowska także może poszczycić się unijnym Chronionym Oznaczeniem Geograficznym. Śliwka szydłowska to skarb Szydłowa, który zwany jest też Stolicą Śliwki. Śliwki szydłowskie są wędzone zgodnie sprawdzoną, unikalną recepturą „suszenia na laskach”.

 

DO CZEGO WPADA ŚLIWKA?

Co zrobić ze śliwek? Pomysłów jest wiele. Oczywiście przetwory owocowe – dżemy, marmolady, powidła oraz kompoty. Śliwki to sposób na pyszne, słodkie nadzienie do pierogów i knedli. Świeże owoce idealnie dopełniają jesienne wypieki, szczególnie tarty na kruchym spodzie i ciasta drożdżowe. Na bazie śliwek powstają też słynne trunki, takie jak śliwowica i tarniówka.

 

 

Wyjątkowy smak i aromat śliwek sprawdza się też w wytrawnych przepisach. Śliwki w sosie lub marynacie do mięs nadają potrawom wykwintny charakter. Najbardziej znane połączenie to schab ze śliwkami, a w tradycyjnej kuchni polskiej śliwkowe nadzienie stosowano jako farsz do drobiu i dzikiego ptactwa. Mięso wieprzowe świetnie komponuje się z suszonymi śliwkami, bakaliami i korzennymi przyprawami. Śliwki wpadają nie tylko do kompotu, ale również do domowego bigosu – słodkie suszone owoce równoważą kwaśny smak kapusty.

 

SEKRET UDANYCH POWIDEŁ ZE ŚLIWEK

Jak zrobić powidła śliwkowe? Przepis nie jest skomplikowany, ale przygotowanie idealnych przetworów wymaga czasu. Na powidła najlepsze są bardzo, bardzo dojrzałe owoce, potrzebny też będzie cukier oraz dobry garnek. Umyte, wydrylowane śliwki trzeba przełożyć do garnka i zasypać cukrem, odczekać kilka minut, aby cukier połączył się z sokiem z owoców, a potem cierpliwie podgrzewać na małym ogniu, aż ze śliwek odparuje woda, a powidła zgęstnieją. Kiedy owoce zaczną puszczać sok, zawartość garnka (lub patelni) można od czas do czasu przemieszać drewniana łyżką.

 

Śliwkowe przetwory, czyli smak i aromat jesieni w słoiku.

 

Takie domowe powidła będą pasowały do świeżego pieczywa, ciepłej herbaty, domowych wypieków i deserów. Pod koniec smażenia do powideł można dodać korzenne przyprawy, odrobinę rumu lub czekoladę, aby wzbogacić smak i zapach przetworów.

 

 

ŚLIWKA NA ŚWIĘTA

Zapach śliwek doskonale wpisuje się w ciepły klimat Świąt Bożego Narodzenia. Śliwkowe powidła są wyśmienite do przekładania bożonarodzeniowego piernika lub dodane bezpośrednio do ciasta, jeszcze przed upieczeniem. Śliwkowy sos lub farsz wzbogacą smak wigilijnych ryb i świątecznych dań z mięsem.

Suszone śliwki można dodać do bigosu i innych farszów z kapustą, na przykład do nadzienia pierogów albo drożdżowych kapuśniaków. Świąteczny klasyk to oczywiście kompot z suszu, który na pewno pomoże, gdy odświętne potrawy zasmakują za bardzo. Dziczyzna i śliwki stworzą wyjątkowo smaczny duet w domowym pasztecie. A kiedy zabraknie pomysłu na prezent – to dobra pora na śliwki w czekoladzie!

 

Źródła:

  • Dorota Walkowiak-Tomczak, Róża Biegańska-Marecik, Julita Reguła, Aktywność przeciwutleniająca wybranych odmian śliwek (Prunus domestica) uprawianych w kraju, 2007,
  • Izabela Grzesiak, Śliwki wartość odżywcza oraz właściwości lecznicze śliwek świeżych i suszonych, 2014,
  • Renata Gołdys, Śliwki – właściwości prozdrowotne i wartości odżywcze, 2020,
  • red. Katarzyna Jasnos, Śliwka! Stowarzyszenie Na Śliwkowym Szlaku, 2015,
  • Ankawell.blogspot.com, Suska sechlońska, 2017,
  • Aniagotuje.pl, Powidła śliwkowe, 2019,
  • Akademiasmaku.pl, Zjedz śliwkę! Jakie cenne właściwości mają śliwki?,
  • Polskasmakuje.pl, Śliwka szydłowska.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Wersja komputerowa
Sklep internetowy Shoper Premium