Prosty i szybki chleb 0
Prosty i szybki chleb

Chrupiąca skórka, delikatny środek, wyjątkowy zapach – tradycyjny chleb na drożdżach lub zakwasie jest smaczny i... pracochłonny. Czy wiesz, że są łatwiejsze sposoby na domowy, świeży chleb? Pieczywo bez drożdży i zakwasu – sprawdź sposoby na szybki i prosty chleb.

Ciasto drożdżowe bywa kapryśne, a przygotowanie dobrego zakwasu to prawdziwa sztuka. Co zrobić, kiedy brakuje czasu lub piekarskiego doświadczenia? Chleb bez drożdży albo zakwasu też się upiecze!

 

MĄKA DO CHLEBA – TO PODSTAWA!

Nie ma chleba bez mąki! Ona nadaje pieczywu odpowiednią strukturę, smak i właściwości. Do chleba najlepsze są mąki o wyższym typie, czyli od 650 w górę. Jeśli chcemy zrobić pieczywo pełnoziarniste, bogate w błonnik i inne składniki mineralne, wybierzmy mąką graham (1850) lub razową (2000). Najbardziej popularna jest mąka pszenna, ale warto wypróbować inne mąki, które pod wieloma względami są bardziej wartościowe, takie jak mąka orkiszowa i mąka żytnia.

 

 

„Klasyczne” mąki to mąki glutenowe. Mąka pszenna, orkiszowa i żytnia bardzo dobrze komponują się z mąkami bezglutenowymimąka kukurydziana, jaglana, gryczana, ryżowa i inne mąki bez glutenu wzbogacają smak i wartości pieczywa. W przepisach na domowy chleb bezglutenowy podstawą jest mąka gryczana. Innym pomysłem na pieczywo bez glutenu jest chleb na bazie ziaren.

Z jakiej mąki będzie chleb? Więcej inspiracji znajdziesz na naszym blogu!

 

Pełnoziarnista mąka orkiszowa jest dobrym zamiennikiem mąki pszennej, jest doskonała do pieczenia domowego.

 

SODA BREAD, CZYLI CHLEB NA SODZIE

Soda ma wiele zastosowań – jest sekretem tradycyjnego Irish soda bread, czyli chlebka na sodzie. Przepis ma swoje korzenie w kuchni irlandzkiej, choć popularny jest też w innych krajach. Soda oczyszczona zastępuje drożdże w roli środka spulchniającego. Czasem w roli "wsparcia" w przepisie pojawia się proszek do pieczenia. Soda bread jest szybki do zrobienia, ponieważ dzięki połączeniu sody i maślanki, ciasto nie musi leżakować.

 

 

Chleb na sodzie – składniki:

  • 500 g mąki – można pomieszać kilka rodzajów,

  • 2 łyżeczki sody,
  • ok. 400 g maślanki, kefiru lub jogurtu,

  • łyżeczka soli,

  • łyżeczka cukru lub miodu,

  • 2 łyżki oleju, na przykład oliwy lub rozpuszczonego masła,

  • jajko (bez niego też się uda),

  • ziarna i nasiona do posypania chleba – na przykład słonecznik, sezam, mak, chia.

 

Soda bread – przepis:

wymieszaj suche składniki, dodać maślankę i olej, krótko wyrobić. Przełóż ciasto na blachę, posyp ulubionymi ziarnami. Piecz w temperaturze 190 stopni przez około 30 minut, studź w piekarniku kilka minut, przy otwartych drzwiczkach.

 

Chleb na sodzie najlepszy jest kilka godzin po upieczeniu. Świetnie smakuje z masłem, dżemem, na słodko i wytrawne. Do ciasta na soda bread możesz dodać oliwki, suszone pomidory, ziarna, zioła i przyprawy albo rodzynki i inne bakalie.

 

 

CHLEB BEZ ZAKWASU, BO... NA ŻURKU

Przygotowanie zakwasu na domowy chleb nie jest proste. Alternatywa? Żurek! Chleb na żurku zapachem i smakiem przypomina tradycyjne pieczywo na zakwasie, ale proces przygotowania jest krótszy i mniej skomplikowany. Do tego przepisu potrzebujesz drożdży, ale zamiast świeżych możesz użyć „suchych”. Chleb na żurku pięknie wyrasta i smakuje podobnie do chleba na zakwasie – świetna propozycja dla miłośników tradycyjnego pieczywa.

 

CHRUPIĄCY, BEZ MĄKI – CHLEB Z ZIAREN

Chleb bez mąki? Brzmi ryzykownie, ale jest na to sposób. Chleb bez mąki i drożdży to chleb z ziaren, znany też jako chleb zmieniający życie. Chleb czystoziarnisty jest przyjemnie wilgotny, bardzo pożywny i odżywczy. Do jego przygotowania potrzebne są oczywiście ziarna – najczęściej są to słonecznik i dynia. Do ziaren dodaje się płatki owsiane, orzechy, olej, miód albo inny słodki syrop oraz wodę. Chleb z ziaren każdy może przygotować, tak jak lubi – z chia, rodzynkami, jagodami goji, suszonymi śliwkami, babką, kiełkami, błonnikiem, siemieniem lub sezamem. Wystarczy wymieszać je w jednym naczyniu, przełożyć do formy i upiec – szybko i bez bałaganu!

 

 

Chleb z ziaren łatwo zrobić w wersji bez glutenu, dobierając bezglutenowe składniki. Dla zapracowanych i zabieganych polecamy gotowe mieszanki na chleb bez mąki. Pachnący orzechami i ziarnami, apetyczny i zdrowy domowy chlebek, przy minimalnym nakładzie pracy, czasu i dodatkowych składników – idealny pomysł na leniwe, rodzinne śniadanie.

 

NA SŁODKO – CHLEBEK BANANOWY

Słynny banana bread to coś pomiędzy chlebem a ciastem bananowym. Słodki chlebek jest świetnym sposobem na wykorzystanie zapasu bananów. Rozgniecione owoce, w połączeniu z mąką, jajkiem i olejem, z dodatkiem orzechów, bakalii lub czekolady, upieczone w formie na chleb – kolejny prosty i szybki przepis. Chlebek bananowy jest świetny na śniadanie lub drugie śniadanie, w połączeniu z twarożkiem, dżemem lub orzechową pastą. Pożywna propozycja dla miłośników słodkich posiłków.

 

 

Chlebek bananowy to amerykański wynalazek. Podobno gospodynie domowe piekły banana bread w czasach Wielkiego Kryzysu, aby nie marnować drogich owoców. Chlebek ma nawet swoje święto – 23 lutego Amerykanie obchodzą Narodowy Dzień Chleba Bananowego.

 

Domowy chleb jest dla każdego! Ciepły, świeżo wyciągnięty z piekarnika bochenek smakuje najlepiej - wypróbuj nasze przepisy i inspiracje na prosty i szybki chlebek!

 

 

 

Źródła: 

  • Magda Pinkwart, "Chleb zmieniający życie” z ziaren i orzechów, bez mąki i drożdży, 2018.
  • Sally McKenney, Grandma’s Irish Soda Bread, 2019.
  • Cobytuzjesc.blogspot.com, Chleb na żurku, 2011.
  • Samkowitychleb.pl, Irlandzki chleb sodowy, 2012.
  • Roadtripbus.pl, Chleb bananowy - oryginalny amerykański przepis z 1950 roku, 2018. 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Wersja komputerowa
Sklep internetowy Shoper Premium