Niezły meksyk! 0
Niezły meksyk!

Dużo kolorów, smaków, zapachów i radości – takie jest meksykańskie jedzenie! Kuchnia meksykańska to nie tylko potrawy, to również zabawa, świętowanie i radośc ze spotkania. Jak stworzyć klimat meksykańskiej uczty? Tiempo para una fiesta!

Kuchnia meksykańska łączy dwie kulinarne tradycje – tubylczej ludności Meksyku oraz hiszpańskich kolonizatorów. W jadłospisie Meksykanów królowały warzywa, między innymi fasola, kukurydza, pomidory, bataty, a także kakao, wanilia, orzeszki ziemne oraz papryczka chili, a od czasu do czasu ryby i indyk. Hiszpanie przywieźli do Meksyku zboża, cytrusy i inne owoce, warzywa, na przykład cebulę, czosnek, kapustę, ogórki i szpinak, zioła, przyprawy i bakalie. Sprowadzili też na nowy ląd bydło i nowe metody przyrządzania potraw. Meksykańska kuchnię wzbogaciła się o sery i mięso.

 

KUKURYDZA, FASOLA, CHILI - PODSTAWA KUCHNI MEKSYKAŃSKIEJ

  

Kuchnia meksykańska to właściwie kuchnia międzynarodowa, w której znajdziemy europejskie inspiracje oraz szczyptę arabskich tradycji. Kuchnia meksykańska w wyjątkowy sposób związana jest z historią i kulturą Meksyku, dlatego w 2010 roku została wpisana na listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO.

 

 

KUCHNIA MEKSYKAŃSKA – SKŁADNIKI

Meksykańskie przepisy opierają się na charakterystycznych składnikach. Podstawą meksykańskiej diety jest tak zwana „święta trójca kulinarna” – fasola, kukurydza i chili. Meksykanie znają około 20 gatunków fasoli, a najbardziej popularna jest czarna fasola, w postaci pasty, która jest dodatkiem do innych potraw. Kukurydza służy między innymi do wyrabiania tortilli, rodzaju meksykańskiego pieczywa, przygotowania gotowanych na parze kulek tamales, zupy pozole lub suchych przekąsek – pinoli i nachos.

Chili dodaje wyrazistości kuchni meksykańskiej i zwana jest królową meksykańskich przypraw, po drodze pokonując pozostałe 90 gatunków papryki. Stosowanie ostrych przypraw jest na stałe wpisane w meksykańskie tradycje. Meksykanie dodają chili do wytrawnych i słodkich potraw, a człowiek, który potrafił na dłuższy czas odmówić sobie ostrej przyprawy, uznawany był kiedyś za świętego.

 

GOTUJ SIĘ NA MEKSYKAŃSKĄ FIESTĘ!

 

Inne popularne w kuchni meksykańskiej warzywa i składniki roślinne to bataty, cebula, soja, soczewica, koperek i pomidory. Z owoców popularne są awokado, arbuz, ananas, cytrusy, karambola, papaja i mango.

 

 

Meksykańskiej kuchni zawdzięczamy też kakao, bez którego nie mielibyśmy czekolady. Kakao było kiedyś towarem luksusowym oraz środkiem płatniczym. Aztecy z kakao robili czekoladowy napój, z miodem, chili i wanilią, który pili na ciepło lub zimno na początku sjesty. Z Meksyku pochodzą też orzeszki ziemne – same dobre rzeczy!

 

MEKSYK NA TALERZU – SŁYNNE POTRAWY

Meksykańskie dania – oraz różne wariacje na ich temat – są popularne na całym świecie. Tortilla, czyli placki z mąki kukurydzianej, to podstawa wielu przepisów. Meksykanie serwują ją na ciepło, z mięsem, warzywami, serem i innymi dodatkami, lub jako przekąskę. Tortilla jest meksykańskim odpowiednikiem chleba. Klasyczna tortilla to tylko dwa składniki, czyli mąka kukurydziana i woda.

 

 

Tacos to małe tortille z nadzieniem mięsnym i dodatkiem salsy. Quesadilla składa się z dwóch placków tortilli, między które nakłada się mięsne i warzywne dodatki oraz duuużo sera. Zapieczone quesadilla tnie się na trójkąty i podaje z salsą. Zapiekane i pokrojone kawałki tortilli, posypane serem i papryką, to nachos, które można jeść jak chipsy, na przykład z guacamole, albo podawać z ziemniakami lub mięsem. Guacamole powstaje z awokado, które jest bardzo popularne w Meksyku. Pasta z awokado, z dodatkiem limonki, soli i kolendry, jest dodatkiem do różnych meksykańskich przepisów. Inny znany składnik meksykańskiej kuchni to salsa – zimny sos z warzyw lub owoców i przypraw popularnych w Meksyku, bardzo często z pomidorów i chili.

Chyba każdy zna chili con carne – w Meksyku to bardzo popularny fast food. Przepis na chili con carne jest bardzo prosty – wołowina, pomidory, czosnek, chili, pieprz i kmin, często z czerwoną fasolą i kukurydzą. Chili con carne można podawać z ryżem lub tortillą. Chili con carne przypomina jednogarnkowy gulasz, a niektórzy na bazie tych składników gotują pożywną zupę. Jednak tradycyjna zupa meksykańska to pozole – symbol Meksyku. Podstawowym składnikiem pozole jest kukurydza.

 

TORTILLA I NACHOS - ZRÓB SOBIE MEKSYK!

 

Pora na deser! Meksykanie lubią owoce, czekoladę i churros. Churros to rodzaj podłużnych pączków, smażonych w głębokim oleju. Zajada się je z cukrem, cynamonem, czekoladą lub karmelowym sosem. Innym słodkim przysmakiem jest flan, delikatny deser o hiszpańskich korzeniach, podobny do panna cotty.

 

 

MEKSYKAŃSKA UCZTA

W meksykańskiej kuchni chodzi nie tylko o jedzenie. Meksykanie lubią celebrować posiłki, dzielić się jedzeniem, jeść w towarzystwie. Świętowanie, zabawa, jedzenie – w meksykańskiej kulturze są ze sobą związane. To świetny pomysł na spotkanie w gronie bliskich. Meksykańskie dania są proste i szybkie do przygotowania, łatwo możemy je zmieniać, aby smakowały każdemu.

Produkty w meksykańskim stylu są łatwo dostępne – kukurydziane i pszenne tortille, nachosy, salsy, mieszanki przypraw, warzywne przetwory i sosy to doskonały przepis na meksykańską ucztę!

 

 

Źródła:

  • Łukasz Sawa, Kuchnia meksykańska i wymowa podstawowych dań, 2014.
  • Magda Sawa, Zupa pozole - meksykańska klasyka, 2016.
  • Łukasz Sawa, 10 rzeczy, których nie wiecie o kuchni meksykańskiej, 2019.
  • Pyszne.pl, Kuchnia meksykańska.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Wersja komputerowa
Sklep internetowy Shoper Premium